Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump több tucat embernek adhat elnöki kegyelmet utolsó hivatali napján


Donald Trump amerikai elnök egy tüntetésen, amit az azért szervezett Washingtonban, hogy szembe szálljon 2020-as amerikai elnökválasztás eredményének Kongresszusi hitelesítésével, 2021. január 6-án.
Donald Trump amerikai elnök egy tüntetésen, amit az azért szervezett Washingtonban, hogy szembe szálljon 2020-as amerikai elnökválasztás eredményének Kongresszusi hitelesítésével, 2021. január 6-án.

Donald Trump amerikai elnök várhatóan több tucat embert részesít elnöki kegyelemben. A keddi nap Trump utolsó teljes munkanapja és egy felmérés szerint az amerikai történelem legalacsonyabb tetszési indexével távozik hivatalából.

Egy rapper, egy sorozatos csalásokkal vádolt szemorvos és több tucatnyi más ember kaphat kegyelmet a kedden utolsó hivatali napját töltő Donald Trumptól. Arról, hogy az elnök 60-100 esetben gyakorolhatja kegyelmi jogát, illetve mérsékelheti a kiszabott büntetéseket, Fehér Házi forrásokra hivatkozva számolt be több amerikai médium.

Kedd reggel azonban nem volt világos, hogy kegyelmek kapók közt van-e Steve Bannon vezető jobboldali ideológus, Trump egykori közeli tanácsadója. Bannont azzal vádolják, hogy pénzt sikkasztott el olyan csoporttól amely azt állította, hogy az amerikai-mexikói határfal építéséhez gyűjt adományokat.

Bannon, aki jelentős szerepet játszott Trump 2016-s választási kampányában és egy ideig a befolyásos jobboldali Breibart News nevű médium elnöke volt, később összeveszett ideológiai harcostársával és a Republikánus elitből is kiszorították.

Az elszigetelődött Trump már ügyvédjével sincs jóban

Nem volt világos az sem, hogy Trump megvédi-e a büntetőeljárástól magánügyvédjét, Rudy Giulianit, aki hangos szószólója volt annak a hamis állításnak, hogy a Demokrata Joe Biden választási csalások sorozatával nyerte meg a november 3-i elnökválasztásokat.

Trump és Giuliani az elmúlt hetekben összeveszett és jelentések szerint az elnök nem hajlandó kifizetni az ügyvéd csillagászati napidíját.

Cenzúra az interneten: tényleg szükség volt Trump kitiltására?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:23 0:00

„Megelőző kegyelem” a Trump-családnak?

További találgatások témája, hogy az elnök kegyelemben részesíti-e saját magát és családját – köztük lányát, Ivankát, fiait, Donaldot és Ericet és vejét, Jared Kushnert.

Mivel eddig semmilyen vádat nem emeltek ellenük, ezért a kegyelem megelőző lépés lenne.

Sok jogász szerint Trump önmaga felett gyakorolt kegyelme alkotmánysértő lenne, mert szembe menne azzal az elvvel, hogy egy személy nem lehet saját döntőbírája.

A CNN közben arról tudósított, hogy egy prominens floridai szemorvos, Salomon Melgen is a „kegyelmi listán” van. Melgen jelenleg tucatnyi egészségügyi csalás miatt börtönben ül.

Elkerülheti a börtönt Trump jóvoltából Lil Wayne rapper, akire akár 10 éves büntetés is várt, miután elismerte, hogy megsértette a fegyvertartás szabályait.

Az amerikai alkotmány széles jogkört ad a mindenkori elnöknek a kegyelem gyakorlására.

A legtöbb elnök utolsó hivatali napjaiban él a jogokkal, de bírálók szerint Trump már korábban is megkegyelmezett, viszont jobbára politikai szövetségesei támogatására és nem az igazságszolgáltatás hibáinak kijavítására használta a lehetőséget.

A felmérések kezdete óta elnök nem volt ilyen népszerűtlen

Az elnök az utóbbi napokat elzártságban töltötte a Fehér Házban. Tervei szerint szerdán reggel hagyja el Washingtont és repül floridai birtokára, a Mar-a-Lago clubba. Biden helyi idő szerint délben teszi le közben a hivatali esküt a Nemzeti Gárda tagjaitól hemzsegő fővárosban.

A Gallup közvéleménykutató a január 4-11 közötti időszakban készített felmérést a távozó elnök népszerűségéről. Ebbe a hétbe esett a választási eredmény kihirdetését blokkolni akaró Trump-hívők capitoliumi ostroma.

A Gallup adatai szerint Trump hivatali ideje során mért átlagos tetszési indexe 41 százalék volt, ami négy ponttal alacsonyabb, mint a mérések kezdete óta bármely más elődjéé.

Melania Trump First Lady közben január 18-án búcsúüzenetet adott ki, amelyben azt mondta: élete legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy elnöki feleség lehetett.

A hatperces videóban köszönetet mondott a katonacsaládoknak, az egészségügyi dolgozóknak és azoknak, akik segítik az opioidfüggőket.

Felejthetetlen volt az elmúlt négy év. Ahogy Donalddal elhagyjuk a Fehér Házat, azokra az emberekre gondolok, akiket hazavittem a szívemben. A szeretet, a hazaszeretet és az eltökéltség érzésére gondolok”.

Melania Trump arra sürgette az embereket, hogy szenvedélyesen álljanak mindenhez és hogy „mindig emlékezzenek: az erőszak soha nem a válasz és soha nem igazolható”.

Készült a New York Times, Reuters, CNN, CBS, és a Vox tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG