Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Baranyi Krisztina polgármester főtanácsadója a Corvinusról elbocsátott Ádám Zoltán


Ferencváros polgármestere a közösségi oldalán jelentette be, hogy Ádám Zoltán a munkatársa lett
Ferencváros polgármestere a közösségi oldalán jelentette be, hogy Ádám Zoltán a munkatársa lett

„Az új évtől Ádám Zoltán, a Corvinusról kirúgott egyetemi docens főtanácsadóként segíti a munkámat” – írta közösségi oldalán a polgármester. Ádám Zoltán munkaügyi pert indított az egyetem ellen elbocsátása után.

Baranyi Krisztina azt írta, hogy Ádám Zoltán Gegesy Ferencet, a kerületet a rendszerváltástól 2010-ig vezető polgármestert váltja a főtanácsadói poszton.

Ádám Zoltánt október elején bocsátották el azonnali hatállyal állásából, a történtekről a Szabad Európa is több cikkben beszámolt.

Ehhez kapcsolódóan: A Mol-vezér Hernádi Zsolt megszólalt a Corvinus-botrány ügyében

Az ügy előzménye, hogy az egyetem egyik hallgatója nem teljesítette a vizsgára bocsátás feltételeként előírt mennyiségű feladatot, és már nem volt elég idő arra, hogy pótolja, ezért Ádám Zoltán egyik kollégája közölte vele, hogy nem tehet vizsgát. A hallgató anyja, majd az egyetem egyes vezetői is elkezdtek lobbizni a diákért, a szülők a dékánnak és a rektornak is írtak e-mailt, az anya bement az egyetemre, hogy gyermeke mégis vizsgázhasson. Ezt az egyetem annak ellenére lehetővé tette, hogy a diák nem végezte el a vizsgára bocsátáshoz szükséges feladatokat. Ádám Zoltán etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezető ellen, és noha először neki adtak igazat, végül elbocsátották.

Ádám Zoltán elbocsátásakor arról beszélt a Szabad Európának, hogy szerinte az egyetem vezetése igyekezett tőle megszabadulni, mert úgy érezték, megkérdőjelezi a legitimitásukat. Tagja volt az egyetemi szakszervezeti bizottságnak, az alkalmazotti tanácsnak, folyamatosan hallatta a hangját, egy sor kérdésben nyilvánosan vitatkozott az egyetem vezetésével, például bérpolitikai és intézményfejlesztési kérdésekben.

Ehhez kapcsolódóan: A Corvinus kirúgott docense: Meg akartak szabadulni tőlem, mert veszélyben érezték magukat

Azt is mondta, hogy igyekszik nyilvánosan tisztázni a felmondása körüli helyzetet. Mindenkit arra szeretne biztatni, hogy ha fontos társadalmi szabályokat sértenek meg körülötte önkényesen, igenis hallassa a hangját.

Diákok tüntettek és követelték az egyetem vezetésétől az oktató visszahelyezését, valamint azt, hogy a kirúgást elvben megalapozó vizsgálati jegyzőkönyveket hozzák nyilvánosságra.

A Corvinus rektora ugyanakkor az Indexnek adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a vizsgabotrány több részletéről nem számolt be a sajtó, miközben előfordult, hogy az ügy miatt molos szülők gyerekeit zaklatták az intézményben. Szabó Lajos visszautasította, hogy hallgatókkal kivételeznek; szerinte nem mondott igazat és súlyos kötelezettségszegést követett el Ádám Zoltán docens.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG