Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömegesen mondják le a német szurkolók a budapesti utat


Üres lelátó a Szeptember 18-i Bayern-Schalke zárt kapus meccsen Münchenben.
Üres lelátó a Szeptember 18-i Bayern-Schalke zárt kapus meccsen Münchenben.

Eredetileg több, mint 2000 német szurkolót vártak a csütörtöki Bayern München - Sevilla Szuperkupa-döntőre a Puskás Stadionba. Valószínűleg töredékük érkezik majd csak meg Budapestre.

Hétfőn Markus Söder bajor kormányfő arra kérte a Bayern szurkolóit, hogy ne utazzanak a Budapesti Szuperkupa-döntőre. Csütörtökön a bajor csapat a spanyol Sevillával csap össze a Puskás Arénában.

“A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest kockázatos hely. Nagyon vigyáznunk kell, ne kockáztassuk meg azt, hogy futball-Ischgl legyen belőle” – fogalmazott a hét elején a Keresztényszociális Unió politikusa.

Volt, aki megfogadta a tanácsot

Markus Söder bejelentése után a legnagyobb Bayern München szurkolói klub, az FC Bayern München Fanclub Nabburg/Oberpfalz a teljes utat visszamondta. Az 5755 tagú klub elnöke, Bernd Hofmann a Szabad Európának azt mondta, nem helyesli, hogy a Szuperkupa-döntőt Budapesten és nézők előtt rendezik meg. A legfontosabb szerinte a szurkolók egészsége és biztonsága.

A bajor drukkerek eredetileg buszokkal érkeztek volna, ám a járvány erősödése miatt változtattak a terven: kevesebben és vonattal jöttek volna Budapestre, majd a bajor kormányfő bejelentése után mindent lemondtak, mondta el a jövőre 30 éves klub elnöke a Sky Sport német oldalnak. A Sky szerint körülbelül 1300 német szurkoló fog Budapestre érkezni.

Volt, aki bele se vágott a szervezésbe

Egy Bayern München szurkolói klubokat összefogó szervezet a Club Nr. 12 már hetekkel ezelőtt elhatározta, hogy nem szervez közös busz vagy repülőjáratot a budapesti mérkőzésre.

A szervezet sajtósa, Alexander Fischer a Szabad Európának elmondta: a járványhelyzet és a Puskás Aréna maximum nézőszámának csökkentése miatt döntöttek így. Azt megerősítette, hogy a szurkolói klub tagjai közül többen egy magánbuszt szerveztek Budapestre. A hét elején viszont a többségük lemondta az utat, ez a busz sem indul majd el.

Alexander Fischer szerint a szurkolók döntését a kormányfő bejelentése, miszerint a hazatérő szurkolóknak tesztelniük kell vagy két hétre karanténba kell vonulniuk és a járvány erősödése egyaránt befolyásolta.

Ez a szurkolói klub egyébként egy ernyőszervezet, a müncheni Allianz Aréna Südkurve nevű részében helyet foglaló szurkolói klubokat fogja össze, körülbelül 4500 tagja van.

Alexander Fischer úgy tudja, a Bayern München a lehetséges 3000-ből 2100 jegyet igényelt az UEFA-tól, ebből hétfőn és kedden körülbelül 900 darabot lemondtak, így maximum 1300 német szurkoló érkezik Budapestre, de Fischer szerint nagy meglepetés lenne, ha 1000 német szurkolónál több jelenne meg.

Vegyes érzelmek

A Club Nr. 12 képviselője azt is elmondta, hogy a szurkolóik továbbra is lelkesek, a csapat az életük fontos része, de ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban vegyesek az érzelmeik. Sokan a klub tagjai közül úgy gondolják, hogy nem a legjobb ötlet megrendezni a meccset, hiszen egész Európában és különösen Magyarországon emelkedik a Covid-19 megbetegedések száma.

Alexander Fischer a Szabad Európának elmondta, nem értik, hogy miután az UEFA Budapestre helyezte a mérkőzést a járványhelyzet miatt, most, hogy a járvány Magyarországon is erősödik, miért ragaszkodnak a megtartásához.

A Bayern és a Sevilla eredetileg Portugáliában, Portóban csapott volna össze, de az UEFA a koronavírus helyi terjedésére hivatkozva Budapestre helyezte át a mérkőzést.

Rui Moreira, Porto polgármestere a városi tanács hétfői ülésén fenyegette meg perrel a döntése miatt az UEFA-t - írta a Nemzeti Sport a Kicker német sportlapra hivatkozva.

„Remélem, kielégítő választ kapunk panaszunkra. Ha nem, akkor bírósághoz fordulunk, Genfben, az UEFA székhelyének közelében találunk majd néhányat” , mondta Moreira, aki azt sejti, hogy az UEFA döntésének valódi oka az, hogy a BL nyolcas döntőjét is Lisszabonban rendezték meg.

A magyar szurkolók már készen állnak

A legnagyobb magyar Bayern München szurkolói klub, az FCBM Hungary Fanklub 2007 óta működik, 2010 óta a Bayern által regisztrált szurkolói klub. Ladányi Zsolt a klub elnöke januárban volt utoljára Bayern-meccsen, a Schalke ellen játszottak akkor. A bajor klub összes mérkőzése március óta zártkapus.

A magyar szurkolók a csürötöki mérkőzésre az UEFA-n vagy a hivatalos Bayern München szurkolói klubokon keresztül juthattak jegyekhez. Ladányi Zsolt a Szabad Európának azt mondta, azzal párhuzamosan, hogy a külföldi szurkolók sorban visszaváltották a jegyeiket, egyre több magyar szurkoló vehetett belépőt.

Az FCBM Hungary Fanklub szurkolói közül végül mindenki jegyhez jutott, aki szeretett volna, 40-50-en lesznek jelen a mérkőzésen. "Üröm az örömben", mondta Ladányi Zsolt, amikor arról kérdeztük, milyen érzés, hogy végre Budapesten játszik a kedvenc csapata, viszont a körülmények a legkevésbé sem ideálisak.

A szurkolói klub elnöke szerint ha nem lenne járvány, a mérkőzés teltházas lenne, a magyar szurkolók töredéke jutott volna belépőhöz, így viszont nagy esélyük van a jegyhez jutásra.

A német szurkolói klubokkal is kapcsolatban álló Ladányi Zsolt elmondta: szerinte a német szurkolók nem a koronavírustól inkább a kötelező teszteléstől és a kéthetes karanténtól tartanak.

A mérkőzés szervezésével kapcsolatban kérdéseket küldtünk az FC Bayern München sajtóosztályának és a Német Nagykövetségnek is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

XS
SM
MD
LG