Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Be kellett dobnom egy gint – Kiakadt a szlovák külügyminiszter a Szijjártó–Fico-találkozón


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Robert Fico volt szlovák miniszterelnökkel találkozik Pozsonyban 2022. december 6-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Robert Fico volt szlovák miniszterelnökkel találkozik Pozsonyban 2022. december 6-án

Kétnapos turnén járt Pozsonyban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, és szinte mindenkivel találkozott: tárgyalt a kormányoldal képviselőivel, a szlovákiai magyarokat megszólító Szövetség párt vezetésével, de az ellenzéki Smerrel is, amelynek elnökével, a büntetőeljárás alatt lévő Robert Ficóval közös sajtótájékoztatót is tartott. Ez utóbbi miatt a magyar miniszter nyílt színi összetűzésbe került a szlovák külügyminiszterrel.

Egészen biztosan emlékezetes marad a magyar külügyi tárcavezető pozsonyi látogatása, amelynek első napján, hétfőn először a szlovák külügyminiszterrel, Rastislav Káčerrel találkozott. A pozsonyi diplomácia és a magyar fél között már egy éve húzódik némi feszültség, mivel Káčer elődje, Ivan Korčok felrótta Budapestnek, hogy a szlovák fél tudomása nélkül és nem transzparensen osztogat forintmilliárdokat dél-szlovákiai vállalatoknak, de azt is, hogy a magyar állam történelmi épületeket vásárol fel Szlovákia-szerte. Ezekkel kapcsolatban Káčer és Szijjártó is nyugodt hangnemben nyilatkozott, arról beszéltek, már zajlik a vitás kérdések megoldása, két kassai épület esetében a magyar állam például már közölte, hogy diplomáciai célokra szeretné használni.

Káčer ezen a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a szlovák kormány még nem döntötte el, miként szavaz majd az Európai Tanácsban arról, hogy az unió kifizessen-e Magyarországnak 7,5 milliárd eurónyi támogatást. A kohéziós alapokból érkező dotáció megvonása azért került terítékre, mert az EU komoly hiányosságokat lát abban, ahogy Budapest a korrupció ellen harcol. Az unió addig nem szeretné ezeket a pénzeket Magyarországnak adni, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy nem lopják szét, illetve nem csak a kormányközeli vállalkozókhoz kerülnek. De ez a kérdés sem okozott érezhető konfliktust a két miniszter között.

A Beneš-ügyek

Más ügyekben azonban tapintható a feszültség a szlovák és a magyar fél között. Káčer még múlt hét pénteken, minden bizonnyal a Szijjártóval való hétfői találkozó előkészítéseként váratlanul összehívott egy sajtótájékoztatót, amelyen arról számolt be, hogy a Magyarország és Szlovákia kommunikációját elősegíteni hivatott, úgynevezett magyar–szlovák vegyes bizottságban a felek olyannyira összevesztek, hogy még a testület ülésének jegyzőkönyvét sem voltak hajlandók aláírni. A vita tárgyát az képezte, hogy a magyar fél valamilyen formában meg szerette volna nyitni a Beneš-dekrétumok kérdését, amitől Pozsony kategorikusan elzárkózik. Edvard Beneš a második világháború után közvetlenül létrejött Csehszlovákia elnöke volt, aki a békekötést követően rendeletekkel kormányzott. E dekrétumok szerint a Csehszlovákia területén élő magyarokat és németeket meg kellett fosztani a tulajdonuktól, például az ingatlanjaiktól. A szlovák állam az utóbbi néhány évben ezeket a több mint hetven éve született vagyonelkobzási döntéseket újra felfedezve pereket indított, hogy állami tulajdonba vegye a pozsonyi autópálya-körgyűrű alatti telkeket, így ne kelljen kifizetnie az út alatti értékes ingatlanok árát az ottani magyarok és németek leszármazottainak. Szlovákia és Csehország mindig arra hivatkozik, hogy jogrendje részének tekinti a dekrétumokat, így elutasítja, hogy felülvizsgálják. Szijjártó és Káčer hétfői sajtótájékoztatóján azonban újságírói kérdés nyomán előkerült az autópályák alatti földek ügye, amire a szlovák miniszter komoly csúsztatással reagált. Azt állította, hogy a kérdéses pereket a németek és a magyarok leszármazottai indították a szlovák állam ellen, valójában azonban ennek a fordítottja igaz. Bár Szijjártó, a magyar–szlovák vegyes bizottságban a budapesti kormány megbízottja egyértelmű álláspontot képviselt, a hétfői sajtótájékoztatón Káčer mellett állva a Beneš-ügyekről egy szót sem szólt.

Szijjártó és a szlovák politikusok

Szijjártó még hétfőn Andrej Dankóval, a parlamenten kívüli nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökével is találkozott, ahogy Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel is egyeztetett. Matovič egyébként a pénzügyminisztériumban fogadta Szijjártót, a megbeszélésen Grendel Gábor (OĽaNO, NOVA) parlamenti alelnök és Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő is jelen volt. A magyar miniszter aztán este a Peter Pellegrini vezette Hlas párt egyik politikusánál járt. „Peter Žiga barátom Szlovákia korábbi gazdasági minisztereként új dimenziót nyitott az együttműködésben” – írta Szijjártó a közösségi oldalán. A korábban smeres szlovák politikus mostanság keveset szerepel a nyilvánosság előtt, mivel közeli rokona egy vádlott egy olyan korrupciós ügyben, amelyben Žiga is érintett lehetett. Az egykori minisztert tanúként hallgatták ki.

Szijjártó és Fico

A magyar külügyminiszter kedden is folytatta pozsonyi körútját, miközben egyre emelte a tétet, a Smer elnökével, Robert Ficóval is tárgyalt. „Fico miniszterelnök úr kiérdemelte és meg is érdemli a magyar emberek tiszteletét” – állította Szijjártó már kedd délben, hiszen szerinte amikor a Smer elnöke kormányfő volt, a magyar–szlovák kapcsolatok nagyon jó szintre emelkedtek. Rámutatott: a két ország gázvezetékeinek rendszerét ebben az időben kötötték össze, és ekkor állapodtak meg arról is, hogy 21 határátkelési pontot nyitnak, illetve hogy Komáromban megépítik a Monostori hidat. Szijjártó kiemelte: Ficóval állapodtak meg arról, hogy Magyarország beruházásokat támogat Szlovákia déli részén. Egy ilyen támogatási sémáról, a Baross Gábor Felvidéki Gazdaságélénkítő Programról, illetve annak átláthatatlanságáról az Új Szó is írt, sőt az előző szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok tavaly ezzel kapcsolatban jelezte a magyar félnek: Budapest nem ad az ilyen programokról elegendő információt Pozsonynak. Szijjártó felidézte, hogy néhány éve a V4-es országok közösen léptek fel a menekültkvóták ellen.

A magyar miniszter szerint a térség országai akkor tudják megőrizni a biztonságukat, szuverenitásukat, szabadságukat és stabilitásukat, ha az adott nemzet érdekére koncentráló pártok és kormányok jól együtt tudnak működni. „Szerintem afelől senkinek sem lehet kétsége, hogy Robert Fico és az ő pártja a szuverenitás és a nemzeti érdekek talaján áll, mint ahogy a mi kormányunk is” – jelentette ki.

Fico egyébként a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte Szlovákiában a politikai ellenzék megsemmisítésére használják fel a büntetőjogot. A közelmúltban büntetőeljárás folyt a Smer elnöke ellen, bűnszervezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel, kereskedelmi és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították, de a főügyészség leállította a vizsgálatot, amelyet így a hatóságoknak újra kell kezdeniük. Ficót a hatóságok vizsgálati fogságba is akarták venni, de ezt a pozsonyi parlament – ahol a Smer elnökének jelenleg is mandátuma van – nem szavazta meg.

A magyar pártok a partvonalról figyelnek

A magyar miniszter a három szlovákiai magyar párt egyesülésével létrejött Szövetség vezetésével is találkozott. A Szövetség azonban a magyar tárcavezető jelenléte nélkül tartott erről sajtótájékoztatót, Szijjártó ugyanis a sajtóesemény idején már a Smer székházában volt. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián a sajtótájékoztatón megemlítette: egyeztettek a magyar külügyminiszterrel egyebek mellett a Beneš-dekrétumok kérdéséről is. Azt azonban a pártelnök nem árulta el, egészen pontosan mi a magyar kormány álláspontja az ügyben.

Szijjártónak a szlovák ellenzéki politikusokkal való találkozójára a komolyabb regionális struktúrákkal nem rendelkező Magyar Fórum nevű párt is reagált. „Azokkal egyeztetett, akik meghurcolták és kiűzték Malina Hedviget az országból, és megverették a DAC-drukkereket, csak azért, mert magyarok voltak. De ha ez nem volna elegendő, ők voltak azok, akik maffiaállamot csináltak Szlovákiából” – írja a Magyar Fórum közleménye Dankóról, az SNS elnökéről és Ficóról, a Smer vezetőjéről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban Rastislav Káčer szlovák külügyminiszterrel 2022. december 6-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban Rastislav Káčer szlovák külügyminiszterrel 2022. december 6-án

Káčernél felment a pumpa

Szijjártó és Fico találkozójára a szlovák külügyminiszter is reagált. „Bevallom, felment a vérnyomásom – nyilatkozta Káčer már kedd délután a V4-es kollégáival, így Szijjártón kívül Jan Lipavský cseh és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. – Ha jószomszédi kapcsolatokat akarunk, ezek a gesztusok számomra érthetetlenek, mi ilyen gesztusokat nem teszünk, nem tartunk sajtótájékoztatókat ellenzéki politikusokkal”– idézte a minisztert a Napunk. A tárcavezető szerint az ilyen találkozók az európai politikában sem szokásosak. Káčer különösen problémásnak nevezte, hogy a magyar miniszter közös sajtótájékoztatót tartott a Smer elnökével, majd kritizálta Ficót, aki szerinte nagyon sokszor változtatott a nézetein, ezért „gerinctelen” embernek nevezte. – Beismerem, ha reggelire nem ittam volna meg egy gint, és nem számoltam volna el a reakcióm előtt tízig, illetve ha nem lettem volna tiszteletteljes a már ide tartó Jannal és Zbigniewvel, akkor azt kérdeztem volna, hogy minek is találkozzunk” – mondta Káčer arra utalva, hogy Szijjártó lépései miatt akár a V4-es miniszteri találkozót is lefújta volna. Elmondta, hogy a négy miniszterrel való tárgyaláson nagyon nyíltan beszéltek arról, miben nem értenek egyet.

Szijjártó a sajtótájékoztatón – egyből Káčer után – a pulpitushoz lépve visszautasította a kritikát. „Olyat, hogy valakit azért bíráljanak, mert nemcsak a kormányzó párt vagy a kormány képviselőivel találkozik, hanem az ellenzékkel is, még nem láttam” – jelentette ki. Majd arról beszélt, hogy a Budapestre érkező nyugati politikusok is gyakran találkoznak a magyar ellenzék tagjaival.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG