Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovák államtitkár: A magyar kormányt talán nem zavarná, hogy Oroszországgal lehet szomszédos, de minket igen


Martin Klus egy V4-es budapesti sajtótájékoztatón 2021. október 11-én
Martin Klus egy V4-es budapesti sajtótájékoztatón 2021. október 11-én

„Azt az érvelést, hogy Ukrajnát nem kellene fegyverekkel segíteni, mert az csak elnyújtja a konfliktust, nagyon hamisnak tartom” – jelentette ki Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára a Napunknak adott interjúban.

A napokban dől el, hogy az SaS kormánypárt által jelölt államtitkár és felettese, Ivan Korčok külügyminiszter – akit ugyanezen párt kért fel a tisztségre – tovább vezetheti-e a tárcát, vagy sem. Ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy szeptember elsején az SaS kilép a kormánykoalícióból, így minisztereinek, államtitkárainak is távozniuk kell a kabinetből. Ennek apropóján készített beszélgetést Klusszal a Napunk szlovákiai magyar portál.

Klus: Kijevet fegyverrel kell támogatni

Az interjúban az államtitkár élesen bírálta a magyar kormánynak az Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatos álláspontját, miszerint Budapest elutasítja, hogy fegyverrel segítse Kijevet. „Ez a gondolat teljes mértékben párhuzamban van a Kreml propagandájával – jelentette ki a katonai segítségnyújtás elutasításáról. Ugyancsak megdöbbentőnek tartja, hogy, mint fogalmaz, azt olvassa a magyar politikai vezetőktől, hogy Ukrajnának az oroszokkal való kiegyezés érdekében le kellene mondania területe egy részéről. – Többen e vezetők közül még mindig vallják Trianon igazságtalanságát, s milyen nehezen békélnek meg azzal, hogy szétesett a történelmi Magyarország” – tette hozzá Klus.

Az államtitkár a katonai segítség elutasítását vagy Ukrajna területi integritásának feladását olyan veszélynek tartja, amely Közép-Európát is fenyegetné, hiszen szerinte ez ebben a régióban „dominóeffektust indíthat el”. Klus abban bízik, hogy azok a politikai szereplők, akik ilyen kijelentéseket tesznek, valójában nem gondolják komolyan. Kijelentette, Szlovákia számára nem fogadható el a konfliktus semmilyen más lezárása, mint hogy az oroszok kivonulnak a megszállt területekről. „Tehát hogy az utolsó orosz megszálló is elhagyja az ukrán területet, beleértve a Donbászt, Luhanszkot és a Krímet” – mondta, és elítélte, hogy a szlovák politikai elit egy része is magáévá tette az oroszok narratíváját. Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, Robert Fico, a jelenleg ellenzékben lévő Smer vezetője például Orbán Viktort méltatta, mert szerinte „túljárt” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eszén.

A V4 ne legyen politikai szervezet

A szlovák államtitkár arról is beszélt, hogy a Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot magában foglaló Visegrádi Együttműködés (V4), most lényegesen kevésbé politikai szervezet és sokkal inkább egy olyan szövetség, amely a puha diplomácia különböző típusaival próbálkozik. Szerinte a V4-nek elkerülhetetlenül át kell mennie egy transzformáción. Úgy látja, az informális államszövetségnek fel kell adnia a politikai dimenzióját, ehelyett a polgárok vagy a szomszédos országok lakosságának életével kell foglalkozna. „S ha Orbán Viktor miniszterelnök úgy gondolja, hogy Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország valamilyen módon fedezi majd őt az EU-val való aktuális csörtéiben, az meglehetősen idealista elképzelés. Nekünk is viszonylag egyértelmű álláspontunk van a jogállamiság vagy a szólásszabadság és az újságírók védelme kérdésében. Nem titkoljuk, hogy bizonyos kérdésekben egyszerűen nem értünk egyet a V4-ben” – jelentette ki Klus.

A szlovákiai magyar lap egyébként a nyáron készített interjút Mikuláš Dzurinda korábbi szlovák miniszterelnökkel, aki a jobboldali reformkormányokat vezette. Dzurinda amellett, hogy nem zárta ki, hogy visszatér a szlovák politikai életbe, kijelentette, szerinte Orbán Viktor részéről „svindli”, amikor a V4-et igyekezett a németek és a franciák alternatívájaként megfogalmazni.

Termőföld és történelmi épületek

Az államtitkárral készült beszélgetésben szó volt arról is, hogy a magyar kormány a szlovák külügy tiltakozása nyomán visszatáncolt attól, hogy jelentős mennyiségű termőföldet vásároljon Szlovákiában. Erről a Szabad Európa is beszámolt. Klus szerint ezzel egyébként nem lenne baj, ha Budapest tudatta volna Pozsonnyal, mi a célja ezekkel az ingatlanokkal. Hasonló az álláspontja azokkal a történelmi épületekkel kapcsolatban, amelyeket a magyar állam Szlovákiában vásárolt.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG