Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bebörtönzött aktivisták családjai kapták meg Navalnij tízezer eurós díját


Négy politikai fogoly családtagjainak ajánlotta fel a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij a szólásszabadságért és az emberi jogokért folytatott küzdelmet elismerő Borisz Nyemcov-díj összegét. Az aktivistákat olyasmikért börtönözték be, mint Twitter-bejegyzések írása és videoklipek megosztása.

Borisz Nyemcov orosz politikus, korábbi miniszterelnök-helyettes Vlagyimir Putyin egyik legismertebb politikai ellenfele volt. 2015-ben a Kreml közelében gyilkosság áldozata lett, a merényletet elkövető csecsen fegyvereseket elítélték, de Nyemcov rokonai és munkatársai szerint a gyilkosság indítékát és megrendelőit nem sikerült megnyugtatóan tisztázni.

Tisztázatlan merényletek

Nyemcov halála óta a nevét viselő alapítvány évente ítéli oda a Borisz Nyemcov-díjat a szólásszabadságért és a politikai szabadságjogokért való kiállásért. A tízezer eurós (3,5 millió forintos) díjat idén februárban a jelenleg is börtönben ülő Alekszej Navalnijnak ítélték oda „az oroszországi demokratikus értékek védelmében tanúsított bátorságáért”.

Az ellenzéki választási mozgalmat szervező, korrupcióellenes szervezetet vezető Navalnij 2021. január 17-e óta van börtönben. Azután vették őrizetbe, hogy megérkezett Németországból, ahol megmérgezése után kórházi kezelést kapott. Európai laboratóriumokban megállapították, hogy Navalnijt az orosz titkosszolgálatok által már máskor is használt idegméreggel próbálták megölni. Navalnij szerint a mérgezést közvetlenül Putyin rendelte el, amit a Kreml tagadott.

Navalnijt februárban egy széles körben politikai indíttatásúnak tartott korrupciós ügy miatt két és fél év letöltendő börtönre ítélték, de később felhozott egyéb vádak miatt meghosszabbíthatják a büntetését.

Letöltendő börtön Twitter-poszt és Rammstein-videoklip miatt

Alekszej Navalnij egyik munkatársán keresztül a közösségi médiában azt üzente: a februárban kapott Borisz Nyemcov-díj anyagi részét négy politikai fogoly családjának ajánlotta fel. Mint írta, Nyemcov lányát, Zsannát arra kérte, hogy adjon 2500 eurót olyan családoknak, „amelynek a helyzete rosszabb, mint az enyém”.

Az egyik kedvezményezett Pavel Zelenszkij, Navalnij megszűnt Korrupcióellenes Alapítványa tagjának családja. Zelenszkij jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti, amelyet januárban kapott, miután egy bíróság szélsőségesség vádjával elítélte két Twitter-bejegyzése miatt.

Szintén részesül a pénzből Andrej Borovikov, Navalnij egy Arhangelszkből származó munkatársának családja. Borovikovot áprilisban két és fél év börtönbüntetésre ítélték „pornográfia terjesztéséért” – valójában azért, mert 2014-ben megosztotta a német Rammstein rockegyüttes egyik videóját. Az Amnesty International „teljesen abszurdnak” minősítette az ítéletet.

Két másik aktivista, Jan Szidorov és Vlagyiszlav Mordaszov családja is megkapja a pénzt Navalnijtól. Mindkettőjüket „tömeges zavargások szervezésének kísérlete” miatt ítélték el, és 2019-ben fejenként több mint hat év büntetőtelepen letöltendő fogságra ítélték őket; a büntetésüket később négy évre csökkentették.

XS
SM
MD
LG