Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bécsben próbálnak újra életet lehelni az iráni nukleáris megállapodásba


Az Európai Unió szerint február 8-án Bécsben folytatódnak a világhatalmak és Irán közötti nukleáris megállapodás felújításáról szóló tárgyalások. Az iráni álláspont azonban továbbra is az, hogy az amerikai szankciók megszüntetése az előfeltétele annak, hogy közelebb kerüljenek a megállapodáshoz.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi testület elnöki tisztét betöltő EU február 7-én jelentette be a január 28-án megszakadt tárgyalások újrakezdését, hogy a diplomaták hazatérhessenek konzultációkra. Teherán 2015-ben kötött megállapodást a világhatalmakkal, amelynek értelmében az iszlám köztársaság vállalta, hogy a nemzetközi szankciók csökkentéséért cserébe csökkenti nukleáris tevékenységét. Donald Trump volt amerikai elnök azonban 2018-ban kivonult a megállapodásból, és újra bénító szankciókat vezetett be, ami arra késztette Iránt, hogy fokozatosan csökkentse az alku keretében vállalt kötelezettségeit.

Vörös vonal

A két fél április óta nyolc közvetett tárgyalási fordulót tartott Bécsben, amelyek célja a hivatalosan Közös Átfogó Cselekvési Terv néven ismert paktum újraindítása volt, egyelőre kevés sikerrel.

„A szankciók megszüntetésének és az ebből származó iráni előnyöknek a kérdése Irán vörös vonala a tárgyalásokon” – mondta Szaíd Khatibzadeh külügyminisztériumi szóvivő egy február 7-i teheráni sajtótájékoztatón. Khatibzadeh megerősítette, hogy a bécsi tárgyalások február 8-án folytatódnak.

Washington február 4-én visszaállította a Trump által visszavont szankciómentességeket, amit Teherán elégtelennek minősített. „Washington úgy döntött, hogy olyan lépést tesz, amelynek nincs hatása Irán gazdasági helyzetére (…) egy felelős amerikai kormánynak vissza kellene térnie a megállapodáshoz és teljesítenie kellene kötelezettségeit” – mondta Khatibzadeh a felmentésekről.

A bécsi tárgyalások január 28-án szüneteltek, mivel a vezető tárgyaló felek konzultációkra visszatértek saját fővárosukba. Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja február 6-án közölte, hogy hamarosan visszatér Bécsbe, és ragaszkodott ahhoz, hogy a paktumot még mindig fel lehet éleszteni.

XS
SM
MD
LG