Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közös haditengerészeti gyakorlatot tart Irán, Oroszország és Kína


Kínai haditengerészek integetnek, miközben az iráni partokhoz érnek az Ománi-öbölben az első közös iráni–kínai–orosz hadgyakorlaton 2019. december 27-én
Kínai haditengerészek integetnek, miközben az iráni partokhoz érnek az Ománi-öbölben az első közös iráni–kínai–orosz hadgyakorlaton 2019. december 27-én

Irán, Oroszország és Kína harmadik közös hadgyakorlatát tartja az Indiai-óceán északi részén – jelentette az iráni állami média. Közben a világ maradék része azt találgatja, hogy a három ország összefog-e az Egyesült Államokkal szemben növekvő regionális feszültségek közepette.

Három orosz és két kínai hajó csatlakozott tizenegy iránihoz – mondta Mosztafa Tadzsoldini iráni ellentengernagy január 21-én az állami tévének.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) is részt vesz a 2022 Tengerészeti Biztonsági Öv (Marine Security Belt) elnevezésű gyakorlaton kisebb hajókkal és helikopterekkel.

Elmélyülő kapcsolatok

A keményvonalas iráni elnök, Ebrahim Raiszi 2021 júniusi hivatalba lépése óta igyekszik elmélyíteni a kapcsolatokat Moszkvával és Pekinggel.

„A Teherán és Moszkva közötti kétoldalú kapcsolatok javítása fokozza a térség és a nemzetközi színtér biztonságát” – mondta Raiszi az IRNA kormányzati hírügynökség szerint, miután január 21-én visszatért oroszországi látogatásáról.

Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter a múlt héten Kínában tett hivatalos látogatást, amelynek során bejelentették, hogy Peking és Teherán 25 éves együttműködési megállapodást kötött a gazdasági és politikai kapcsolatok erősítésére.

Szeptemberben mind a hét tagállam jóváhagyta, hogy Irán is teljes jogú tagja legyen a Peking és Moszkva vezette biztonsági testületnek, a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek. Az ország a technikai és jogi folyamat lezárultával csatlakozik formálisan is a csoportosuláshoz – ez akár két évig is eltarthat.

Mindenkinek vitája van Washingtonnal

Az elmúlt években megszaporodtak az orosz és kínai haditengerészet képviselőinek iráni látogatásai.

Irán az elmúlt hónapokban rendszeres hadgyakorlatokat tartott, miközben a világhatalmakkal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztésére tett kísérletek akadoznak.

Moszkva Ukrajna miatt is vitában áll az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel. Oroszország az elmúlt hetekben több tízezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében, amivel azt a félelmet váltotta ki, hogy hamarosan megtámadhatja szomszédját.

A feszültségek Washington és Peking között is nőnek az ujgurokkal szemben Hszincsiangban tapasztalt bánásmód, a hongkongi demokráciapárti csoportok elleni fellépés és a Tajvan körül kialakult helyzet miatt.

17 ezer négyzetkilométeren

Az iráni állami tévé szerint a három ország 2019 óta immár harmadik közös haditengerészeti gyakorlata nagyjából 17.000 négyzetkilométeren folyik, és célja a tengeri biztonság fokozása. A gyakorlat magában foglalja egy égő hajó mentését, egy eltérített hajó elengedését és éjszakai lövészetet a levegőben lévő célpontokra.

A gyakorlatok a Fekete-tengeren, a Földközi-tengeren, az Atlanti-óceán északkeleti részén és a Csendes-óceánon lesznek az Iránnal közös indiai-óceáni gyakorlat mellett.

Készült a Reuters, az AP és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG