Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bécsi magyar a merénylet utáni helyzetről: pánik nincs, csak szomorúság


Osztrák endőrök a Schwedenplatz mellett november 2-án.
Osztrák endőrök a Schwedenplatz mellett november 2-án.

Bécsi olvasónk szerint a jó idő és közelgő karantén is sokakat az utcára csalt hétfő este. Pánik nincs, csak csend, szomorúság és várakozás.

"Az első ijedtség után mindenki azt nézte, hogy barátai biztonságban vannak-e."

- mondta a hétfő esti terrortámadásról olvasónk, a Bécsben élő Ildikó.

Elsőként egy németül nem beszélő kollégája hívta fel fél 9 körül azzal, hogy lövéseket hall a környékről, és nem tudja mi történhet épp a belvárosban.

"Csak annyit mondtam neki, hogy akkor ne menjen az ablakhoz és ne menjen le az udvarra, amíg megnézem, hogy mi lehet. " Aztán a hírekből, a megszakított tévéadásokból hamar kiderült, hogy komoly a helyzet.

"Nagyon sokan vagyunk itt magyarok, és mindenki elkezdte hívogatni a másikat, hogy ki hol van, rendben vannak-e. Keddtől vagyunk karanténban esti kijárási tilalommal, ezért nagyon sok ember még kiment előtte a kávézókba vagy vacsorázni. Elég meleg volt az idő is, sokan sétáltak."

Egy barátnője az első kerületen keresztül sétált haza, amikor

"azt vette észre, hogy hirtelen mindenki fut, akkor pedig ő is futni kezdett."

Ildikóék munkahelyénél a vezető még este küldött egy körlevelet, amiben arra kérte a dolgozókat, hogy senki ne menjen be az irodába, amíg nem tisztázódik a helyzet. Közben "percenként mentek a szirénázó rendőrautók, a fejünk felett helikopter körözött ."

"Ilyenkor azon gondolkozik az ember, hogy ezt nem lehet megállítani, radikalizálódó emberek mindig mindenhol lesznek." Szerinte az a kérdés, hogy a rendőrség hogy tudja időben felderíteni és még azelőtt lekapcsolni őket, mielőtt lőfegyverrel akciózhatnának az utcán.

A Stephansplatz környékén igazítanak útba valakit a rendőrök november 3-án.
A Stephansplatz környékén igazítanak útba valakit a rendőrök november 3-án.

Azon a környéken, ahol Ildikó lakik napközben általában nagyobb a pezsgés, hallani gyerekeket is.

"Most csend van. Mindenki csukott ablak mögött van."

- számolt be kedden délelőtt.

Mindenkire lőttek
A Sebastian Kurz kancellár által “undorító terrorcselekményeknek” nevezett, hat különböző helyszínen elkövetett hétfő esti támadásban eddig négyen veszítették életüket, és a rendőrség reggeli információi szerint 17 ember megsebesült. Egy támadót lelőttek, több embert letartóztattak, mások után még folyik a hajsza. A lelőtt támadó az Iszlám Államhoz volt köthető az osztrák belügyminiszter szerint. Bár a helyi zsinagóga közelében kezdődött a lövöldözés, az már órák óta be volt zárva, a támadók pedig válogatás nélkül lőttek mindenkire.

A soproni határátkelőnél is fennakadásokat okozott a támadás, mivel elsőre lezárták a határt, és utána is komolyabban átvizsgálták az autókat, utasokat. Sokaknak ezért éjszaka órákat kellett várakozniuk a határon .- ez derül ki az egyik nagyobb határátkelős közösségi csoport bejegyzéseiből.

Ildikó elmondása szerint sok helyszín őrzését átvette a hadsereg a rendőröktől, belvárosban élő kollégája házánál például azóta is állandó a fegyvereserők jelenléte.

"Pánik nincs. Én se félek, elég nagy itt a bizalom a rendőrökben. Inkább szomorúság van az emberben, hogy egy ilyen nyugodt városban is ilyesmi történik. És várakozás, hogy kapják el a maradék érintetteket is." -mondta még Ildikó.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG