Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Befagyaszthatják az uniós pénzeszközöket – a szerbiai választások tisztaságát vizsgálja az EP


 Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban 2024. február 2-án
Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban 2024. február 2-án

Az Európai Unió törvényhozói csütörtökön független vizsgálatot kértek a szerbiai szavazathamisítás vádjával kapcsolatban. Az uniós források megvonását is megszavazták arra az esetre, ha a belgrádi hatóságokról kiderül: érintettek a választási szabálytalanságokban.

A populista Aleksandar Vučić elnök kormányzó Szerb Haladó Pártja nyerte a december 17-i parlamenti és helyhatósági választásokat Szerbiában, 129 mandátumot szerzett a 250 fős törvényhozásban. Az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen koalíció messze lemaradva a második helyen végzett 65 képviselői hellyel.

A nemzetközi jogvédő szervezetek által felállított szavazatmegfigyelő misszió előzetes jelentésében közölte, hogy a szavazást „durva retorika, a média elfogultsága, a közalkalmazottakra nehezedő nyomás és az állami forrásokkal való visszaélések” zavarták.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ezek nem részei az EU-nak), valamint az Európai Parlament szerint a súlyos szabálytalanságok között szerepelt a szavazatvásárlás, illetve több szavazat leadása egy személy által.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába jelentettek választási csalásokat, Szerbiában beiktatták az új parlamentet

A 461:53 arányban, 43 tartózkodás mellett elfogadott határozatban a képviselők „komoly aggodalommal” állapították meg, hogy a megfigyelők által gyűjtött bizonyítékok azt mutatják: a szabálytalanságok „kritikusan befolyásolhatták” a választási eredményeket, különösen a fővárosban, Belgrádban, és „aláásták” a legitimitásukat.

A határozat „tekintélyes nemzetközi jogi szakértők és intézmények független vizsgálatára” hív fel a választás egészét illetően, „különös figyelemmel” a Belgrádban történtekre.

A képviselők „az uniós támogatások felfüggesztésére” szólítottak fel „a jogállamiság súlyos megsértése miatt a szerbiai választásokon” abban az esetben, ha a hatóságok figyelmen kívül hagyják a vizsgálat megállapításait, vagy kiderül, hogy ők is közvetlenül részt vettek választási csalásban.

A határozat feldühítette Ana Brnabić szerb miniszterelnököt.

„Nehezen tudom szavakba önteni, mennyire botrányos az Európai Parlament állásfoglalása” – mondta Brnabić, és elítélte az ellenzéki tisztviselőket, amiért felkeresték az EU törvényhozóit, és azért lobbiztak, hogy ilyen kemény határozat szülessen.

„Azt akarják, hogy az Európai Parlament képviselői felsorakoztassák a polgárainkat, a szerbek számoljanak el nekik. Érdekelne, honnét veszik a jogot ahhoz, hogy ilyen módon megalázzák Szerbia polgárait – folytatta. – Szégyelljék magukat.”

A franciaországi Strasbourgban tartott plenáris ülésen elfogadott állásfoglalás nem kötelező érvényű, de újabb hivatalos kifejezése a Vučić és pártja iránt táplált aggodalomnak. Sokakat zavar Vučić kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akárcsak az, hogy nem tudta érvényesíteni a Moszkva ellen hozott uniós szankciókat.

Szerbia a 27 országból álló EU tagjelöltje. A csütörtöki határozat hangsúlyozza, hogy Belgrád csatlakozási tárgyalásai „csak akkor haladhatnak előre, ha az ország jelentős előrelépést tesz a tagsághoz szükséges reformok terén”.

Feszült alakuló ülést tartott kedden a szerb nemzetgyűlés, miután a kormányzó nacionalisták figyelmen kívül hagyták azokat a jelentéseket, amelyek szerint szavazathamisítás és más szabálytalanságok zavarták meg a decemberi parlamenti és helyhatósági választásokat.

Az ülés kezdetén ellenzéki képviselők gyűltek össze a házelnöki emelvény körül, fütyültek, pfujoltak, és Elloptátok a választásokat feliratú táblákat tartottak a magasba. Mások Aleksandar Vučić populista szerb elnök fotóival álltak ki, A maffiafőnök felirattal.

A kormányzó Szerb Haladó Párt támogatói közben egy nagy transzparensen szidalmazták az ellenzéket.

XS
SM
MD
LG