Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beidézte Donald Trumpot a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottság


Donald Trump elnök támogatói a Capitoliumnál 2021. január 5-én
Donald Trump elnök támogatói a Capitoliumnál 2021. január 5-én

A tavaly januári eseményeket vizsgáló képviselőházi testület egyhangú szavazással beidézte többek között az előző amerikai elnököt is, kiemelve, hogy minden figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva, szándékosan szíthatta a feszültséget a zavargások kirobbanását megelőzően.

„Eskü alatti vallomásra kell törekednünk január 6. központi szereplőjétől” – szögezte le Liz Cheney, a bizottság republikánus alelnöke.

Trump azonnal elítélte a lépést, és értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a testület miért várt az utolsó üléséig a beidézésével.

Azt nem közölte, hogy eleget fog-e tenni az idézésnek, elemzők szerint feltehetőleg bíróságon fogja megtámadni.

Egy éve volt a Capitolium ostroma; mi történt azóta?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:02 0:00

A vizsgálóbizottság csütörtöki ülésén korábban nem látott, bizonyítékul szolgáló felvételeket mutattak be, és összegezték a lassan másfél éve tartó munka eredményét.

A videók egyikén kongresszusi vezetők hallhatók, amint telefonon segítséget kérnek az akkori elnöktől, aki azonban sokáig nem hajlandó távozásra szólítani a törvényhozás épületét megrohamozó híveit.

Emellett olyan titkosszolgálati jelentéseket is közzétettek, amelyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy szélsőséges csoportok már az esemény előtt hetekkel különítményt terveztek küldeni Washingtonba, hogy erőszakkal tartsák hatalomban a választási vereségének beismerését megtagadó Trumpot.

A zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottság tanúk százait hallgatta ki az erőszakról, amely öt ember halálához vezetett. Több mint száz rendőr megsérült.

A zavargás próbálkozás volt arra, hogy megszakítsák a kongresszus együttes ülését, amelyen éppen Joe Biden győzelmét hitelesítették. Az ostrom a Fehér Ház közelében tartott aznapi nagygyűlést követte, amelyen Trump felszólította híveit, hogy vonuljanak fel a Capitoliumra, és próbálják megfordítani a választás eredményét.

Már több mint nyolcszáz ember ellen emeltek vádat az ügyben. A tüntetők ellen felhozott vádak az enyhébb szabálysértéstől a lázadó összeesküvésig terjednek.

Készült az AP, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG