Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bekeményített a második fordulóra készülő ellenzéki török elnökjelölt


Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Nagyobb sebességre kapcsolt Erdoğan elnök kihívója a törökországi választási versenyben – az eddiginél nacionalistább és keményvonalasabb álláspontot képviselt csütörtökön. Azt ígérte, hogy menekültek millióit küldi vissza, ha megválasztják, és elutasította a béketárgyalást a kurd fegyveresekkel.

A törökországi szavazók május 28-án térnek vissza az urnákhoz egy második választási fordulóra, miután sem Recep Tayyip Erdoğan, sem riválisa, Kemal Kılıçdaroğlu nem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában.

A szavazás dönti el, hogy az ország a harmadik évtizedre is az egyre inkább tekintélyelvű elnök uralma alatt marad, vagy elindulhat az ellenzék által ígért demokratikusabb úton.

Erdoğannak komoly ellenszéllel kellett szembenéznie a választásokon a megélhetési költségek válsága miatt, illetve azon bírálatok okán, amelyek a februári pusztító földrengésre adott válasza miatt érték a kormányt. Ám mivel az általa vezetett szövetség megőrizte hatalmát a parlamentben, Erdoğan most jó helyzetben van ahhoz, hogy megnyerje a második fordulót.

Kılıçdaroğlu, a hatpárti ellenzéki szövetség visszafogott modorú közös jelöltje rendkívül pozitív és az embereket egyesítő kampányt folytatott, amelynek alapját leginkább a szólásszabadságot és a demokratikus értékeket érő támadások felszámolása képezte, de kampányígéretei között ott volt a magas infláció és a nemzeti valuta leértékelődése miatt kínlódó gazdaság helyreállítása is.

Pártjának, a fő ellenzéki erőnek, a világi Republikánus Néppártnak (CHP) sok nagygyűlése azzal végződött, hogy Kılıçdaroğlu szívet formázott a két kezével.

Ehhez kapcsolódóan: Erdoğan riválisa a török fiatalokat szólítja meg a második választási forduló előtt

Megszólítani a nacionalistákat

A héten azonban a 74 éves politikus keményített a retorikáján, így próbálja megszólítani a nacionalista választókat, köztük azokat is, akik egy harmadik jelöltre, Sinan Oğan nacionalista politikusra szavaztak.

Oğan, aki a szavazatok 5,2 százalékát kapta és egy migránsellenes párt támogatását élvezi, azt mondta: ha kell, fontolóra veszi a migránsok erőszakos visszaküldését.

„Erdoğan! Nem védted meg a határokat és az ország becsületét. Több mint tízmillió menekültet hoztál be – mondta Kılıçdaroğlu a pártja főhadiszállásán mondott beszédében. – Saját polgáraidat menekültté változtattad. Kijelentem, hogy amint hatalomra kerülök, minden menekültet hazaküldök. Pont.”

Az országszerte erősödő migránsellenes hangulat közepette Kılıçdaroğlu korábban azt mondta: két éven belül szándékozik hazatelepíteni a menekülteket oly módon, hogy kedvező feltételeket teremt a visszatérésükhöz. Törökország fogadta be a legtöbb menekültet, köztük legalább 3,7 milliót Szíriából.

A CHP vezetője visszavágott Erdoğannak, aki terroristák cinkosának nevezte Kılıçdaroğlut, miután megszerezte az ország kurdbarát pártjának támogatását. Mivel Erdoğan irányítja a mainstream médiát az országban, elemzők szerint ez a narratíva nyitott fülekre talált a nacionalista szavazók körében, akik elzárkóztak Kılıçdaroğlu támogatásától, tartva attól, hogy nem lép majd fel elég keményen a terrorizmussal szemben.

„Sajnos a választási folyamatot, amelynek a demokrácia ünnepének kellett volna lennie (…) beárnyékolták Erdoğan hazugság- és rágalomkampányai” – mondta Kılıçdaroğlu.

Ehhez kapcsolódóan: Törökország legfeszültebb két hete következik a választások után

Ki a terroristák cinkosa?

„Nem te voltál az, aki terrorista szervezetekkel ült asztalhoz, és zárt ajtók mögött titkos alkukat kötött? Minden állampolgárnak kijelentem, hogy soha nem ültem le terrorista szervezetekkel, és nem is fogok. Pont” – mondta.

Ezzel Erdoğan kormánya és a Kurdisztáni Munkáspárt, vagyis a PKK közötti béketörekvésekre utalt, amelyek 2015-ben összeomlottak. A Délkelet-Törökországban 1984 óta lázadó PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek tekinti.

Az előzetes eredmények szerint Erdoğan a szavazatok 49,5 százalékát szerezte meg vasárnap, míg Kılıçdaroğlu 44,9 százalékot ért el. Oğan még nem jelentette be, hogy Erdoğant vagy Kılıçdaroğlut támogatja-e a második fordulóban, bár az sem világos, hogy támogatóinak mekkora hányada szavazna az általa preferált jelöltre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG