Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Békemisszióra” indul Európába a kínai kormány különmegbízottja


Vlagyimir Putyin orosz elnök Li Huj akkori kínai nagykövettel Moszkvában 2019. május 23-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök Li Huj akkori kínai nagykövettel Moszkvában 2019. május 23-án

Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Ukrajnába, Oroszországba és más európai államokba látogat a következő napokban a háború politikai rendezésének előmozdítása érdekében.

Kína egykori oroszországi nagykövete Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is elutazik a két háborús fél mellett, azonban a pontos útitervet nem közölték. Ő eddig a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki az invázió tavaly februári megindítása óta ellátogatott Ukrajnába.

Névtelenséget kérő források szerint Li kedden érkezik a megtámadott országba. Erre néhány héttel azt követően kerül sor, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök áprilisban (a háború kezdete óta először) telefonon beszélt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel.

Utóbbi „hosszú és tartalmas” tárgyalásról számolt be a Twitteren, előbbi pedig aláhúzta, hogy országa a béketeremtése összpontosít. Elemzők ezzel kapcsolatban kételyeiket fejezték ki, hangsúlyozva, hogy Kína Oroszország közeli szövetségese, így aligha léphet fel pártatlan közvetítőként a konfliktusban.

Ennek ellenére több európai vezető, köztük Emmanuel Macron francia államfő is arra buzdította a kínai elnököt, hogy lépjen kapcsolatba Ukrajna első emberével, és játsszon aktívabb szerepet a rendezésben.

Ehhez kapcsolódóan: Kína azt állítja, hogy nem akar profitálni az ukrajnai háborúból

Peking februárban közzétette tizenkét pontból álló békejavaslatát, amelyben nem sok újdonság van, s ráadásul a szakértők többsége szerint Moszkvának kedvez, ugyanis bár aláhúzták benne a civil lakosság védelmét és az állami szuverenitás tiszteletben tartását, attól tartózkodtak, hogy elítéljék az inváziót.

Kijev, amely leszögezte, hogy a béketárgyalások előfeltétele az orosz haderő teljes kivonása, sérelmezi, hogy nem szólították fel Moszkvát erői eltávolítására, azonban kiemelte, hogy nyitott a tervezet „egyes részeire”.

Ehhez kapcsolódóan: Képes lehet-e Kína békét teremteni Oroszország és Ukrajna között?

„Ez a vizit nagyon jó lehetőség a felek közötti kommunikáció és párbeszéd elősegítésére” – jelentette ki Vang Hui-csao, a pekingi Kínai és Globalizációs Központ nevű think tank vezetője.

Washington kiemelte, hogy miközben Peking semleges, béketeremtő félként próbál feltűnni, a hamis orosz narratívákat szajkózza, támogatást nyújt Oroszországnak, valamint hírszerzési értesülések szerint a jövőben akár fegyvereket is küldhet. Utóbbit Peking tagadja.

Záporozó rakéták mellett vetik a krumplit egy ukrán faluban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:25 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG