Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Verés nyomai voltak a Kijevben felakasztva talált belarusz aktivista arcán


Vitalij Sisav Kijevben, 2021. július 18-án
Vitalij Sisav Kijevben, 2021. július 18-án

A Kijevben felakasztva talált belarusz aktivista, Vitalij Sisav barátnője szerint a társa biztosan nem lett öngyilkos, és már egy ideje gyanakodott. Munkatársa szerint verés nyomai látszódtak az arcán, amikor megtalálták. Vitalij Sisav a minszki rezsim üldözöttjeit támogató Ukrajnai Belarusz Ház (BDU) nevű civil szervezet vezetője volt.

„Vitalijnak nem voltak szülei vagy családja – mindegyikük meghalt”

– magyarázta a Szabad Európának Bozsena Zsoludz, a Kijevben felakasztva talált Vitalij Sisav belarusz aktivista barátnője. Sisav a minszki rezsim üldözöttjeit támogató Ukrajnai Belarusz Ház (BDU) nevű civil szervezet vezetője volt. Futni indulhatott, de eltűnt, egy Kijev melletti parkban felakasztva találták meg a holttestét.

„Nem panaszkodott olyasmire, hogy megfigyelték volna. De mostanában figyelmesebb lett, megnézte az autókat, amelyek feltűntek mögötte” – mondta még el.

Zsoludz szerint a férfi nem kapott semmilyen közvetlen fenyegetést, de rossz érzése volt. Egy héttel a halála előtt megírta egy közös ismerősüknek, hogy ha bármi történik vele, vigyázzon a barátnőjére. Bozsena Zsoludz arról is beszámolt, hogy korábban a kijevi városközpontban őt felvevő emberekbe botlott.

Az ukrán rendőrség által talált bizonyítékokat Vitalij Sisav halála kapcsán 2021. augusztus 3-i sajtótájékoztatójukon mutatták be
Az ukrán rendőrség által talált bizonyítékokat Vitalij Sisav halála kapcsán 2021. augusztus 3-i sajtótájékoztatójukon mutatták be

„Mindketten betegek voltunk egy hétig, feküdtünk az ágyban, filmeket néztünk. Nyilván egy beteg ember hangulata nem kiemelkedő, de Vitalijnak nem voltak rossz gondolatai. Biztosan nem lehetett öngyilkos. Semmi oka nem lett volna ilyet tenni. Velem se tehette volna meg. Terveink voltak” – tette még hozzá a nő.

Elmondása szerint Vitalij Sisav nem szokott rendszeresen futni, de alkalmanként igen, önmagában abban nem lett volna semmi különös, ha ezúttal is elment volna.

Ukrán rendőrök helyszínelnek Vitalij Sisav halála ügyében 2021. augusztus 3-án
Ukrán rendőrök helyszínelnek Vitalij Sisav halála ügyében 2021. augusztus 3-án

Jurij Scucsko, az Ukrajnai Belarusz Ház szóvivője szerint a felakasztott férfi arcán verés nyomai látszódtak. Emellett az aktivistáik több helyről, többek közt az ukrán nemzetbiztonságtól is olyan információkat kaptak, hogy belarusz különleges egységek érkeztek Ukrajnába „fizikailag elpusztítani” a szervezet aktív tagjait.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG