Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiengedték a börtönből a belarusz ellenzéki aktivista ügyvédjét


Ljudmilla Kazak ügyvéd
Ljudmilla Kazak ügyvéd

Kiengedték a fogdából azt a belarusz ügyvédet, akit azután tartóztattak le, hogy elvállalta az egyik ismert ellenzéki aktivista védelmét. Az ügyvéd bírságot kapott, míg védencét államellenes szervezkedéssel vádolják.

Ljudmilla Kazak belarusz ügyvéd szeptember 25-én tűnt el váratlanul, majd nem sokkal később a rendőrség megerősítette, hogy letartóztatták. Másnap „rendőri intézkedésnek való ellenszegülés” miatt elítélték, és mintegy 80 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújtották.

Az egyik legismertebb aktivista védője

A letartóztatás valószínűleg összefügg azzal, hogy Kazak elvállalta az egyik legismertebb ellenzéki aktivista, Marija Kolesznyikova védelmét. Az eredetileg komolyzenészként ismert Kolesznyikova idén nyáron ellenzéki politikusok kampánystábjában tűnt fel, augusztusban pedig ő volt az egyik alapítója az úgynevezett Koordinációs Tanácsnak.

Koordinációs Tanács

Ez a tanács a Lukasenka-rezsim elleni tüntetések egyik fő szervezője. Kitűzött célja a politikai foglyok szabadon bocsátásának elérése, és az új, szabad választások kiharcolása, miután az augusztusi választásokon hazai és nemzetközi megfigyelők és hazai szavazatszámlálók szerint is csak az eredmények meghamisításával tudott nyerni az országot 26 éve irányító politikus.

A bebörtönzött ellenzéki aktivista

Marija Kolesznyikovát szeptemberben egyenruhát nem viselő, símaszkot viselő emberek elrabolták. Az ilyen törvénytelen letartóztatások helyi beszámolók szerint egyre gyakoribbak a tüntetések kezdete óta. Később egy börtönben találta magát, ahol megtudta, hogy államellenes szervezkedéssel vádolják a bizottságban való részvétele és tüntetések szervezése miatt, amiért 5 év börtönt kaphat.

Ügyvédje, Ljudmilla Kazak azóta többször is közvetítette védence fogságból küldött üzeneteit: az ellenzéki vezető a tüntetések folytatására biztatta az embereket, és arról is beszámolt, hogy a rendőrök többször is halálosan megfenyegették a börtönben. Máskor a határhoz vitték, megsemmisítették az útlevelét, és az ország elhagyására akarták kényszeríteni. „A szabadságért érdemes harcolni. Ne féljetek szabadok lenni. Nem bánok semmit, ha újrakezdhetném, mindent ugyanígy csinálnék” – szerepelt az egyik üzenetben.

Tudósítókat is bebörtönöztek

A héten börtönbüntetésre ítéltek két újságírót is, akik a lengyel finanszírozású, Belaruszban betiltott Belsat tévécsatornának tudósítottak az eseményekről. A két riportert 12 napos börtönbüntetésre ítélték, és pénzbírságot szabtak ki rájuk „engedély nélküli munkavégzés” miatt.

Egy másik riportert a belarusz újságírók szövetsége szerint „tömeges rendbontásban való részvétel miatt” ítéltek 15 nap börtönre, amiért tudósított a tüntetésekről.

Az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG