Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Nem árultam el a szülőföldem": biztonságban Varsóba ért a belarusz futónő


Kriszcina Cimanouszkaja Varsóban, mellette a szintén Lengyelországba menekült Paval Latuska belarusz ellenzéki politikus 2021. augusztus 4-én
Kriszcina Cimanouszkaja Varsóban, mellette a szintén Lengyelországba menekült Paval Latuska belarusz ellenzéki politikus 2021. augusztus 4-én

Kriszcina Cimanouszkaja belarusz atlétát haza akarták volna vitetni a belarusz hatóságok az olimpiáról, ahol szerinte megtorlás várt volna rá. Kanyargós úton, de végül sikeresen Lengyelországba menekült, ahol menedékjogot is kap. A sportoló sajtótájékoztatón beszélt Varsóba érkezése után.

Frissítés:

Augusztus 5-én délután Kriszcina Cimanouszkaja varsói sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy örül, hogy biztonságban van, hálás Lengyelországnak, és reméli, hogy egyszer még visszatérhet egy szabad Belaruszba.

"Nem árultam el [a hazámat], a szülőföldem"

- mondta a futónő. Arról is beszélt még, hogy a nagymamája azt tanácsolta, hogy ne menjen vissza Belaruszba, az országban ugyanis annyira negatív tartalmú anyagokat kezdett közreadni róla a helyi média. A futónő szintén emigrációban lévő férje nemsokára csatlakozik hozzá Varsóban.

Félt, hogy börtönbe kerül otthon a 4x400-as váltó miatt

E héten hétfőn indult volna az olimpián a 24 éves Kriszcina Cimanouszkaja belarusz futónő 200 méteren. Viszont úgy alakult a helyzet, hogy helyette épp Lengyelországba menekült, augusztus 4-én meg is érkezett Varsóba.

Cimanouszkaja elmondása szerint azt követően távolították el az atlétaválogatottból, és próbálták hazatoloncolni, hogy bírálta a belarusz edzőket. Mint közölte, attól fél, hogy bebörtönzik, ha hazatér Minszkbe, miután az illetékesek „egyértelművé tették”, hogy büntetés vár rá.

A futónőnek ugyanis az olimpián jelentették be edzői, hogy a 4x400 méteres váltóban is indulnia kell, miután más érintett belarusz futónők kihagytak egy doppingtesztet, így nem indulhattak. A változtatásba az atléta nem ment bele, az Instagramon pedig nyíltan is kritizálta ezt a megoldást.

Ezért akarata ellenére a tokiói Haneda reptérre vitték, hogy isztambuli átszállással hazaküldjék a belarusz vezetés szerint „érzelmi és pszichológiai állapota” miatt, ami alkalmatlanná teszi őt a versenyzésre.

A japán rendőrség végül meg tudta védeni, és elvitték a reptérről. Több ország, köztük Csehország és Lengyelország azonnal menedékjogot és diplomáciai védelmet ajánlott fel neki, és ő Lengyelországot választotta. Végül rendőri kísérettel vitték a reptérre, fokozott biztonsági előírások mellett, és bécsi átszállással érkezett Varsóba.

“Nyomást gyakorolnak rám”: videóban üzent a belarusz sprinter
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Emberrablási kísérlet?

Kriszcina Cimanouszkaja szerint a fordulópontot az jelentette számára, amikor a csapat vezetői azt mondták neki, hogy „mások” elrendelték, hogy küldjék haza az olimpiáról, és „csak parancsba kapták, hogy ez legyen”. Ezek után attól tartott, hogy veszélyben lesz, ha visszatér Belaruszba.

A futónő ezzel együtt elhatárolná magát a belarusz politikai helyzettől, korábban soha nem is szólalt fel politikai ügyek kapcsán.

„Nem akarok beleavatkozni a politikába – mondta. – Nekem a karrierem a fontos, csak a sport fontos, és csak a jövőmre gondolok – arra, hogyan folytathatom a pályafutásomat.”

Hozzátette: arra számít, hogy kirakják a válogatottból, de egyelőre „az egyetlen dolog, ami foglalkoztat, a biztonságom”.

Mások megtették
Aljakszandr Lukasenkát a NOB már tavaly eltiltotta az olimpiai eseményektől. Januárban pedig a belarusz sportközösség csaknem 350 tagja írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a tavalyi elnökválasztás eredményének megsemmisítését és a politikai foglyok szabadon bocsátását sürgették.

A belarusz olimpiai küldöttség vezetője, Dimitrij Dauhalionak nem volt hajlandó nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy „nincs szava” – írja az AP.

Korábban a belarusz Nemzeti Olimpiai Bizottság azt közölte az állami hírügynökséggel, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amely vizsgálatot indított Cimanouszkaja vádjai miatt.

Vizsgálódik a NOB

A NOB augusztus 4-én bejelentette, hogy meghallgat két belarusz tisztviselőt, akik állítólag benne voltak a Cimanouszkaja hazavitelére tett kísérletben. Mark Adams, a NOB szóvivője szerint ez része annak a fegyelmi eljárásnak, amelyet „a tények megállapítására” indítottak Cimanouszkaja ügyében.

A vizsgálat során meghallgatják a két tisztviselőt, akik állítólag azt mondták Cimanouszkajának, hogy a közösségi médiában tett bíráló megjegyzései miatt korán kell hazatérnie. A NOB Artur Sumak és Jurij Mojszevics néven azonosította őket.

Erősödő feszültség

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak. Az országban azóta is belpolitikai káosz uralkodik.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

Az Európai Unió nemrég tovább szigorította büntetőintézkedéseit a rezsim gyengítése céljából, miután a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatát földre kényszerítették Minszkben, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG