Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz gépeltérítés – Washingtonban vádat emeltek négy minszki tisztviselő ellen


A Ryanair eltérített Boeing 737–8AS gépe a minszki repülőtér betonján 2021. május 23-án
A Ryanair eltérített Boeing 737–8AS gépe a minszki repülőtér betonján 2021. május 23-án

Az amerikai igazságügyi minisztérium légi kalózkodásra irányuló összeesküvéssel vádolt meg négy belarusz kormánytisztviselőt a Ryanair minszki járatának tavalyi földre kényszerítése miatt. A kierőszakolt landolás célja az volt, hogy letartóztathassanak egy másként gondolkodó újságírót.

A New York-i szövetségi bíróságon január 20-án benyújtott vádiratban az ügyészek azt állítják: a tisztviselők összeesküvést szőttek arra, hogy hamis bombafenyegetéssel minszki kényszerleszállásra kényszerítsék a május 23-án Athénból Vilniusba tartó kereskedelmi járatot.

A belarusz hadsereg egy MiG–29-es vadászgépet küldött a levegőbe, hogy biztosítsa: a legénység betartja a repülésirányítók utasításait. A vád szerint az utóbbiakat belarusz biztonsági ügynökök irányították.

Damian Williams amerikai főügyész elmondta, hogy a vádirat tartalmazza a gépeltérítés körüli események részletes magyarázatát. A cél „az ellenvélemény és a szólásszabadság visszaszorítása” volt – tette hozzá.

Eltitkolni, amit lehet

A vád szerint a belarusz illetékesek közvetlenül az eset után elkezdték a történtek elfedését. A nyomozást az FBI terrorelhárítási és kémelhárító szakértői végezték több európai ország közreműködésével.

Az ügyészek szerint az aprólékosan kidolgozott terv célja Raman Prataszevics másként gondolkodó belarusz újságíró és aktivista letartóztatása volt. Barátnőjét, Szofia Szapegát is letartóztatták a minszki repülőtéren.

Prataszevics egy népszerű üzenetküldő alkalmazást vezetett, amely segített a tömegtüntetések szervezésében Aljakszandr Lukasenka ellen a 2020. augusztusi elnökválasztás után, amelyet az ellenzék és a Nyugat szerint elcsaltak, hogy a hatodik ciklusra is biztosítsák Lukasenka hatalmának fennmaradását.

Prataszevicset és orosz barátnőjét, Szapegát tömeges zavargások szításával vádolják. Jelenleg házi őrizetben vannak.

Két fő légi irányító és két állambiztonsági tiszt

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által megvádolt tisztviselők Leonyid Mikalajevics Csuro és Oleg Kazjucsic, a Belaeronavigacia állami légi irányító hatóság igazgatója, illetve a helyettese. A belarusz állambiztonsági szolgálat két, egyelőre nem teljesen azonosított tisztje ellen is vádat emeltek, amiért utasításokat adtak a légiforgalmi irányításnak.

Csuro személyesen tájékoztatta a hamis bombafenyegetésről a minszki légi irányítást, és a vád szerint ő rendelte el a gép eltérítését. Kazjucsic állítólag a jelentések meghamisítására utasította a légiforgalmi hatóságokat, hogy elfedjék a hamis bombafenyegetésről és az eltérítésről szóló információkat.

Akár életfogytiglant is kaphatnának, ha…

A vádlottak szabadlábon vannak, de az ügyészek azt mondták, együttműködnek külföldi partnereikkel, hogy bíróság elé állítsák őket. Ha elítélik őket, akár életfogytiglani börtönt is kaphatnak, de a kötelezően kiszabandó minimumbüntetés is húsz év.

A történtek idején a világ országai elítélték Lukasenkát, amiért elrendelte egy utasszállító repülőgép „állami eltérítését”.

Lukasenka rezsimje már korábban elszigetelődött az ország demokráciapárti mozgalmának brutális leverése miatt a vitatott elnökválasztás után.

Nagy-Britannia és az Európai Unió korábban felszólította a légitársaságokat, hogy kerüljék el a belarusz légteret, és kitiltották az állami Belavia légitársaságot. Több ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és az Európai Unió újabb szankciókat jelentett be Belarusz ellen az incidensre válaszul.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és más országok több körben is összehangolt szankciókkal sújtották Belaruszt.

XS
SM
MD
LG