Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb rendőri brutalitás Minszkben: könnygáz és verések a tüntetéseken


A rendfenntartók tüntetőket vesznek őrizetbe Minszkben, 2020. november 29-én
A rendfenntartók tüntetőket vesznek őrizetbe Minszkben, 2020. november 29-én

Folytatódtak a demonstrációk Belaruszban azután is, hogy Lukasenka arra utalt, távozhat a hatalomból. Az enyhülésnek a tüntetésekre adott karhatalmi válaszban nincs jele, vasárnap Minszkben és más városokban legalább 130 tiltakozót letartóztattak.

A hóesés ellenére vasárnap is tízezrek tüntettek Belaruszban a rezsim távozásáért. A nyári választások óta ez a tüntetések 17. hétvégéje hétvégéje, a tiltakozók a korábbi hetekhez hasonlóan vasárnapra időzítették az országos megmozdulásokat. A főváros, Minksz mellett Bresztben, Grodnóban, Mogilevben, Vitebskben és több kisebb városban is az utcára vonultak az emberek.

Minszk csaknem minden kerületében tüntettek

Az országot közel 26 éve vezető Alekszandr Lukasenka elnök távozását követelő ellenzékiek még a múlt héten hirdették meg a „szomszédok felvonulása” nevű taktikát. Ennek a lényege, hogy a korábbi, nagy felvonulások helyett egyszerre több, kisebb tüntetést jelentettek be, amelyek ellen a rendőrség nehezebben tud fellépni.

Minszkben, az Euroradio tudósítása szerint bevált a taktika. A főváros csaknem minden kerületében szerveztek tüntetést, így a legtöbb helyen atrocitások nélkül zajlottak a megmozdulások. Így is volt azonban olyan kerület, ahol ismét oszlatásba kezdett a karhatalom, a tudósítók szerint könnygázt is bevetettek, és többeket megvertek. A tüntetések idején korlátozták az internetelérést, és leállították a tömegközlekedést, hogy az emberek ne juthassanak el a demonstrációk helyszíneire. Egy, később az internetre felkerült videófelvételen az látszik, hogy a rendőrök egy eszméletét vesztett tüntetőt húznak végig a földön a Puskin metróállomás közelében.

A Szabad Európa helyszíni tudósítói szerint legkevesebb 45 embert vettek őrizetben Minszkben, más városokból pedig további letartóztatásokról érkeztek hírek. A Viasna jogvédő szervezet 130 fogvatartottról tud, köztük van Dmitrij Kruk, a tüntetéseket szervező Koordinációs Tanács egyik tagja is.

A tüntetések decentralizáltsága miatt nehéz megmondani, hányan demonstráltak vasárnap. A korábbi vasárnapi tüntetéseken volt, hogy országszerte több százezren is követelték Lukasenka távozását és a politikai foglyok szabadon engedését.

Lukasenka az ellenzék szerint csak az időt húzza

A belarusz elnök a héten már maga is lehetséges forgatókönyvként emlegette a távozását. Pénteken, egy kórházban tett látogatása alatt úgy nyilatkozott, lemond a hatalmáról, ha sikerül új alkotmányt bevezetni az országban. „Az új alkotmány alatt már nem leszek többé elnök” – idézte Lukasenkát az állami média.

Lukasenka először még augusztus 4-én, nem sokkal az elnökválasztás előtt beszélt arról, hogy népszavazást írna ki az alkotmány módosításáról. Öt nappal később, a szavazás után az állami szervek azt közölték, hogy Lukasenka több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel megnyerte a választást. Ez az eredmény a legtöbb külföldi megfigyelő és belarusz szavazatszámlálók szerint is csalással jöhetett csak ki, a szavazatok többségét valójában Szvjatlana Cihanouszkaja nyerte meg.

Cihanouszkaját a tüntetések után arra kényszerítették, hogy elmeneküljön az országból, azóta Litvániából biztatja az ellenzéket az ellenállás folytatására.

A belarusz ellenzék időhúzásnak tartja az alkotmánymódosítással kapcsolatos ígéreteket. Lukasenka két hete, november 13-án még azt mondta, kizárt, hogy lemondjon, és keményen támadta politikai ellenfeleit és a tiltakozókat. Azt mondta, hogy Belarusznak integrálódnia kéne Oroszországgal, valamint a moszkvai irányítású szervezetekkel, hogy elkerülhessék a „színes forradalmakat”, ahogyan olykor a nyugatbarát politikai megmozdulásokat nevezik.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG