Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi felháborodás a Ryanair belarusz “eltérítése” miatt


A Ryanair Boeing 737-800 gépe landol a vilniusi nemzetközi repülőtéren 2021. május 23-án
A Ryanair Boeing 737-800 gépe landol a vilniusi nemzetközi repülőtéren 2021. május 23-án

Az Európai Unió vezető politikusai mellett az Egyesült Államok is vizsgálatot és Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró szabadon bocsátását követeli azt követően, hogy Belarusz leszállásra kényszerített egy Görögországból Litvániába tartó Ryanair-gépet vasárnap.

Az Európai Unió több vezetője és európai vezető politikusok is elítélték azt, ahogyan Minszk leszállásra kényszerítette a légtársaság menetrend szerint Athénból Vilniusba tartó járatát.

A belarusz hatóságok a földet érést követően őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista-újságírót. A Ryanair azt közölte, Görögországból Litvániába tartó járatukat a belarusz légiirányítás utasította arra, hogy szálljon le Minszkben, egy a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva.

A belarusz állami hírügynökség, a BelTA tudósítása szerint az országot vezető Aljakszandr Lukasenka személyesen rendelte el, hogy egy MiG-29 vadászgép kényszerítse leszállásra a Ryanair gépét bombafenyegetésre hivatkozva. Később hivatalosan is közölték, a gépen nem volt robbanószer.

Raman Prataszevicset és barátnőjét nem sokkal a földetérés után a belarusz rendőrség őrizetbe vette. A Ryanair később bejelentette, gépe több órás minszki várakozást követően ismét felszállt, majd még vasárnap rendben földet ért Vilniusban.

Von der Leyen: “Felháborító és törvénytelen viselkedés”

Az incidenst követően az Európai Bizottság elnöke a Belarusz ellen már életben lévő szankciók szigorítását követelte az uniós vezetők május 24-re tervezett találkozóján.

“A belarusz rezsim felháborító és törvénytelen viselkedésének következményei lesznek. A #Ryanair eltérítéséért felelősöket meg kell büntetni” – írta még vasárnap késő este tweetjében Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

Gitanas Nauseda litván elnök is elítélte Raman Prataszevics letartóztatását, “példátlan esetnek” nevezve azt, hozzátéve, “a belarusz rezsim áll az undorító esemény” mögött.

Lehetséges uniós lépések

A litván államfő hozzátette, az EU vezetőinek meg kell vitatniuk ezt az “államilag támogatott terrorcselekményt” a hétfői brüsszeli csúcson” és “súlyos szankciókat kell hozni a rezsim ellen.”

Egy neve elhallgatását kérő vezető uniós tisztviselő azt mondta az RFE/RL-nek, hogy a lehetséges lépések között szerepelhet az uniós légijáratok Belarusz feletti átrepülésének felfüggesztése, a belarusz állami légitársaság, a Belavia kitiltása az uniós repülőterekről és az EU-Belarusz közötti tranzit felfüggesztése.

“A belarusz légtér egyetlen menetrend szerinti járat számára sem biztonságos, és ezt nem csak az EU-nak, hanem a teljes nemzetközi közösségnek figyelembe kellene venni, mert mostantól ezt a fegyvert bármelyik, a belarusz légtérbe belépő gép ellen alkalmazhatják” – fogalmazott Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Nemzetközi vizsgálat jöhet

Az Európai Unió vezetői a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálatát sürgették az ügyben. Erre szólított fel mások mellett az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok támogat egy ICAO-vizsgálatot és szorosan együttműködik az Európai Unióval, Litvániával és Görögországgal.

“Az Egyesült Államok határozottan elítéli két EU tagállam közötti légijárat kikényszerített eltérítését, valamint Raman Prataszevics eltávolítását a gépről és letartóztatását Minszkben. Azonnali szabadon bocsátását követeljük” – közölte az amerikai diplomácia vezetője.

Az Európai Unió már egyébként is tervezte a belarusz elleni szankciók további szigorítását az ellenzék elleni, a tavaly augusztusi, a Nyugat által elcsaltnak tartott választásokat követő fellépések miatt. Ezek között szerepelt a rezsimben vezető szerepet betöltők bankszámláinak befagyasztása és vízumaik betiltása.

NATO: “komoly és veszélyes incidens történt”

A nyugati kormányok közül több elítélte két uniós tagállam közötti járat eltérítését és Raman Prataszevics letartóztatását. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra kérte az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot, hogy azonnal vitassanak meg további szankciókat Belarusz ellen, míg Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter “erős és egységes” európai uniós választ követelt.

Az ír kormány (a Ryanair ír központú légitársaság) “tökéletesen elfogadhatatlannak” nevezte a történteket, míg a NATO szerint “komoly és veszélyes” incidens történt, amely nemzetközi kivizsgálást igényel.

A német és a brit külügyminiszter is arra szólított fel, hogy az eset nem maradhat következmények nélkül. A Belaruszba akkreditált amerikai nagykövet, Julie Fisher is elítélte a történteket, egy tweetben “veszélyesnek és iszonyatosnak” nevezve azt.

Mi az a NEXTA és kicsoda Raman Prataszevics?

A fehérorosz legfelsőbb bíróság tavaly októberben nyilvánította szélsőségesnek a NEXTA nevű Telegram-csatornát és helyezte a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset és az alapító Szcjapan Pucilát.

Idén februárban a belarusz vezetés az akkor már Lengyelországban tartózkodó ellenzéki újságírók kiadatását kérték, mondván, tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják a két férfit.

Szcjapan Pucila és Raman Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely a tavaly augusztusi elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb fórumává vált.

Októberben Szcjapan Pucila több belarusz aktivistával egyetemben megkapta az Európai Parliament Szaharov-díját.

A belarusz független média hosszú ideje a Lukasenka-kormány célpontjában áll, a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet szerint az ország a legveszélyesebb hely Európában az újságírók számára.

Az AFP, az AP, a Reuters, és az RFE/RL's Belarusz Szerkesztősége tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG