Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Könnygáz, gumibot és letartóztatások a belarusz tüntetések 50. napján


Hetedik hete tartanak a tiltakozások Belaruszban a Lukasenka-rendszer ellen, és egy tiszta, új választás kiírását követelik. A helyi rendvédelmi szervek továbbra is keményen bánnak a tiltakozókkal, gyakoriak a letartóztatások.

A belarusz rendőri erők könnygázt és villanógránátokat vetettek be a tiltakozó tömeg ellen vasárnap, miközben az ötvenedik naphoz értek a tiltakozások az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka rezsimje ellen. A volt szovjet tagköztársaságot autoriter módszerekkel irányító politikust vitatható körülmények között választották újra, ezért – bár nemrég letette az elnöki esküt – az Európai Unió és az Egyesült Államok nem ismerik el legitim elnöknek.

"Szégyen!"

Becslések szerint mintegy százezer ember vonult szeptember 27-én vasárnap az utcára az ország fővárosában, Minszkben, hogy Lukasenka lemondását és tiszta választásokat követeljenek. „Fasiszta! Szégyen!” – skandálták a tüntetők, ugyanis az államhatalom erői sokszor brutális kegyetlenséggel lépnek fel a tiltakozókkal szemben, beszámolók szerint nem ritka, hogy minden indoklás nélkül hurcolnak el embereket az utcáról, és az őrizetben bántalmazzák őket.

Belarus Passes 50 Days Of Ongoing Protests
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

Homel városában símaszkos rohamrendőrök támadtak a tüntetőkre, többeket őrizetbe vettek. Az akcióhoz könnygázt is bevetettek, és a levegőbe lőttek oszlatás közben. A belügyminisztérium helyi irodája elismerte, hogy könnygázt, valamint hang- és fénygránátot használtak a rendőrök, hogy fellépjenek „azokkal szemben, akik nem megfelelő magatartást tanúsítottak”.

Gumibot, könnygáz

Az utcára vonultak az emberek Mahiljovban és Lidában is. A rendőrség Mahiljovban szintén könnygázt használt, valamint villanógránátot vetettek be, amikor jó pár tucat ember kettes sorban a város főutcáján szeretett volna végigvonulni. Szemtanúk szerint a rendőrök gumibottal verték a tüntetőket, és kisbuszokban vittek el egyeseket.

A belarusz belügyminisztérium elismerte, hogy „nagyjából 200” embert őrizetbe vettek az országban. A Vjaszna emberi jogi csoport szerint 341 embert vittek el a rendőrök vasárnap folyamán.

Ellenzéki beiktatási ceremónia

A lassan két hónapja tartó tüntetések a hétvégén azzal folytatódtak, hogy a tiltakozók szimbolikus beiktatást rendeztek az ellenzék legesélyesebb jelöltjének, Szvjatlana Cihanouszkajának, miután Lukasenka múlt hét szerdán soron kívül, titokban letette az elnöki esküt.

Szvjatlana Cihanouszkaja – aki sokak szerint egy tiszta választáson legyőzte volna Lukasenkát – az ellenzék legtöbb tagjához hasonlóan elmenekült az országból a választást követően, ugyanis attól félt, hogy bebörtönzi a hatalom. Eredetileg egyébként nem ő, hanem a férje indult volna az elnöki székért, azonban ő kiesett a versenyből, miután letartóztatták.

A jelenleg Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja arra szólította föl az embereket, hogy tüntessenek egy új, tiszta választásért, hogy egy törvényes és hivatalos elnöki beiktatást tarthassanak.

„Ma van a tiltakozások 50. napja. Azért vagyunk itt, hogy megállítsuk ezt a rezsimet, és ezt békésen fogjuk elérni” – üzente a politikus egy videóban.

Szombaton száz tüntetőt vittek el a rendőrök Minszkben, amikor női csoportok vonultak fel, hogy a rendszer ellen tiltakozzanak. A választások óta több százezer belarusz vonult az utcákra. A Lukasenka-rezsim keményen fellép a többnyire békés tiltakozókkal szemben, és a külföldi tudósítókat is megpróbálják az országon kívül tartani.

Aljakszandr Lukasenka tagadja, hogy csaltak volna a választásokon, és azt állítja, hogy külföldről szervezik a tiltakozásokat.

Az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG