Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belehalt a koronavírus okozta betegségbe a palesztin béketárgyalások vezéralakja


Száeb Erekat
Száeb Erekat

Száeb Erekat egész életét a független Palesztina ügyének és a palesztin-izraeli konfliktus megoldásának szentelte. 65 éves volt.

A független Palesztina ügyének egyik legismertebb szószólója kedden 65 éves korában belehalt a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Erekat halálát a megszállt területen kívül is gyászolják. Mahmud Abbász palesztin elnök azt mondta, „egy testvért és barátot veszítettünk el… nagy veszteséges ez Palesztinának és a népünknek.”

Egyiptom is méltatta Erekatot, aki a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára volt. „Elkötelezett harcos volt, aki egész életét a palesztin emberek jogainak szentelte” – írták.

Súlyos tüdőbeteg volt

Erekat régóta dolgozott azon, hogy tárgyalások útján pontot tegyen az izraeli-palesztin konfliktus végére. A politikus, aki súlyos tüdőbeteg volt, egy tüdőtranszplantáción is átesett, október 18-án került be egy izraeli kórházba.

Az egészségi állapota miatt nem volt sok remény rá, hogy Erekat felépülhet a koronavírus okozta betegségből. „Nem javult az állapota, kritikus maradt, és végül több létfontosságú szerve is összeomlott– derül ki Erekat orvosainak nyilatkozatából.

Száeb Erekat 1955-ben született Jeruzsálemben, a bibliai Jerikó városában élt, az izraeliek által megszállt Ciszjordániában. Az akadémikus és író, aki tökéletesen beszélt angolul, a hatnapos háború árnyékában nőtt fel, akkor, amikor 1967-ben Izrael megsemmisítő vereséget mért a szomszédos arab államokra. Erekat annak szentelte az életét, hogy megoldást találjon a konfliktusra.

Száeb Erekat (b) John Kerry amerikai külügyminiszter és Tzipi Livni (j) izraeli igazságügyi miniszter Washingtonban 2013. július 30-án.
Száeb Erekat (b) John Kerry amerikai külügyminiszter és Tzipi Livni (j) izraeli igazságügyi miniszter Washingtonban 2013. július 30-án.

A tárgyalások fontos alakja volt

A diplomata 1991 óta résztvevője volt minden Izraellel folyó palesztin béketárgyalásnak, leszámítva azt az 1993-as delegációt, amely titokban aláírta az Oslói Egyezményt. Erekat elkeseredve nézte, hogy a kétállamos megoldás (tehát egy Izraeltől független palesztin állam), amelyért oly sokáig küzdött, egyre távolabb kerül, mivel Izrael új telepeket hoz létre, újra és újra fellángol az erőszak, megrekednek a béketárgyalások, és megosztottság uralkodik a palesztinok között.

Amikor nemrég Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodtak abban, hogy normalizálják a viszonyukat, Erekat azt mondta, szerinte ez a kétállamos megoldás halálát jelenti, a szélsőségeseknek kedvez és aláássa a „béke lehetőségét”.

Tzipi Livni, korábbi izraeli külügyminiszter, aki a zsidó államot képviselte a palesztin béketárgyalásokon, és személyes kapcsolatban is állt Erekattal, azt mondta, hogy a palesztinok béketárgyalója a „népének szentelte az életét”.

„Az a végzetem, hogy eljussunk a békéhez, mondta mindig [Erekat] – írta a volt izraeli külügyminiszter a Twitteren.

Egy izraeli megszállásellenes civil szervezet, a Peace Now, azt nyilatkozta, hogy nem felejtik el Erekat elkötelezettségét a béke és a kétállamos megoldás iránt. „Amíg az olyan emberek, mint Erekat, kinyújtják a béke felé a kezüket, nekünk is kötelességünk tárgyalni” – nyilatkozta a civil szervezet.

Erekat korábban újságíró volt, a University of San Francisco hallgatójaként szerzett mesterdiplomát politikai tudományból. A diplomata az angliai University of Bradfordon doktorált, a szakterülete a béketeremtés volt. 1979 és 1991 között a ciszjordániai An-Najah Universityn oktatott.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG