Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belengették a sztrájkot, összefogtak a pedagógus-szakszervezetek


Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én. (Képünk illusztráció)
Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én. (Képünk illusztráció)

„Tizenkétezer ember hiányzik a rendszerből, ki vannak merülve és nem tudnak megélni.” A pedagógusok világnapján bérköveteléseket fogalmazott meg, közös fellépést hirdetett és sztrájkolni is kész két nagy pedagógus-szakszervezet.

Közös tájékoztatójukon a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetői négy pontból álló követelést ismertettek.

  1. A pedagógusilletmény-alap vetítési alapja szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen.
  2. Szeptembertől visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye.
  3. A pedagógusok neveléssel, oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember elsejétől legfeljebb heti 22 óra legyen.
  4. A pedagógiai és a gyógypedagógiai asszisztensek, akik most heti 40 órában dolgoznak, maximum heti 35 órában legyenek foglalkoztathatók, a pedagógusokhoz hasonlóan heti öt órát tölthessenek regenerációval, felkészüléssel intézményen kívül.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a követeléseket ismertetve úgy fogalmazott: évek óta kongatják a vészharangot, mostanra tizenkétezer ember hiányzik a rendszerből. Mint mondta, a pedagógusok kimerültek és nem tudnak megélni, ilyen állapotban pedig nem tudnak minőségi munkát végezni.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja emlékeztetett rá, hogy a pedagógusbéreket most is a 2014-es minimálbérhez, 101 500 forinthoz igazítva számítják, vagyis már évek óta nem őrzik meg a reálértéküket.

Nagy Erzsébet szerint miközben folyamatosan hallják a kormány részéről, hogy januártól „nekiállnak valamilyen béremelésnek” – legutóbb Gulyás Gergely szeptember 29-én, a kormányinfón beszélt erről a homályos béremelési ígéretről –, a részletekről senki sem egyeztetett a szakmával, nem tudnak róla semmit.

Érzékeny időpontban jöhet a sztrájk

Ha nem lesz megállapodás, a kormányoldalnak sztrájkkal kell számolnia, amely elég érzékeny időpontban történhet – hangzott el a tájékoztatón. Mint mondták, a parlamenti pártoknak is írtak levelet, azt várva tőlük, hogy tegyenek ajánlatot az oktatásban dolgozók számára.

A két nagy szakmai érdekképviselet meglátása szerint a közoktatás nem tartozik azok közé az ágazatok közé, amelyeknek a sztrájk alatt még elégséges szolgáltatást kell nyújtaniuk, így nincs akadálya annak, hogy akár a bértárgyalások alatt sztrájkba lépjenek a tanárok.

A PSZ és a PDSZ még kedden eljuttatja Orbán Viktor miniszterelnökhöz a tájékoztatón közösen aláírt követeléseket. A törvény szerint a kormánynak öt napja van arra, hogy kijelölje, kiket küld a sztrájktárgyalásokra.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG