Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lerövidítették a tanárképzést, túl kevés a jelentkező, és hiányoznak a tanárok


Egy tanár felügyel a matematika írásbeli érettségin a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én
Egy tanár felügyel a matematika írásbeli érettségin a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én

Egy friss rendelet alapján egy évvel rövidebb lesz a középiskolai tanárok képzése. Egy középiskolai tanárnak annyit kell csak tudnia, amennyi elegendő egy középszintű érettségihez. A képzés lebutítása erős szakmai kritikákat kapott. Viszont egyre kevesebb a tanár, miközben több mint tízezer pedagógus már most hiányzik a rendszerből.

Egy évvel lerövidítette a középiskolai tanárok képzési idejét a szeptember 15-én megjelent Magyar Közlönyben szereplő kormányrendelet. Az átalakítás célja, hogy a tanároknak elegendő legyen annyit megtanulnia az egyetemen, főiskolán, amennyit a középszintű érettségihez elegendő tudni.

Osztatlan képzésben tíz félév lesz ezentúl a képzési idő – eddig hat évig tanultak a felsőoktatásban a középiskolai tanárok. Az átalakítás kiszivárgott tervei komoly szakmai kritikát kaptak.

A nyáron bölcsészdékánok levelet is írtak a rektori konferenciának, amelyben jelezték, hogy katasztrofálisnak tartják a változás tervezett irányát – számolt be Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja a HVG-nek.

„Egy tanárnak nyilvánvalóan nemcsak az érettségi tananyagot kell tudnia, hanem annál jóval többet. Ha a tanuló kérdez tőle valamit, ami esetleg nem a törzsanyag része, nem mondhatja, hogy nem tudom, de ebből úgysem fogsz érettségizni” – mondta a lapnak Rónay Zoltán, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatási dékánhelyettese.

Fogynak a tanárok, ezért le is butítanák a képzést

Az Eduline adatai alapján nagyon kevesen kezdik el szeptemberben a tanári, tanítói, óvoda- és gyógypedagógusi képzést a főiskolákon és egyetemeken.

Idén összesen 7316-an jutottak be valamelyik pedagógusszakra, közülük 1721-en tanárszakokra. Összehasonlításképp: a járvány előtti három évben 9500–9800 között mozgott a frissen felvett pedagógushallgatók száma.

A Pedagógusok Szakszervezetének számításai szerint körülbelül tizenkétezer főállású pedagógus hiányzik a magyar közoktatásból. A jelenleg 146 ezer közoktatásban foglalkoztatott pedagógus öt éven belül 22 ezer fővel lesz kevesebb.

Az ábra az aktuálisan üres álláshelyeket mutatja, akikre lenne pénz, csak nem töltötték be az állást.
Az ábra az aktuálisan üres álláshelyeket mutatja, akikre lenne pénz, csak nem töltötték be az állást.

Ehhez jön még, hogy a pedagógia alapszakokat a hallgatók negyede befejezés előtt elhagyja. A megmaradt, végzett pályakezdők harmada pedig öt éven belül felhagy a tanítással.

Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG