Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belgium kivizsgálja a feltételezett orosz beavatkozást a közelgő európai uniós választásokba


Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a feltételezett orosz beavatkozás miatt a júniusi európai választásokba. Országa titkosszolgálata ugyanis megerősítette egy olyan hálózat létezését, amely megpróbálja aláásni Ukrajna támogatását – tette hozzá.

„A belga hírszerző szolgálatok megerősítették az oroszbarát, zavaró hálózatok létezését, amelyek több európai országban és itt, Belgiumban is tevékenykednek” – mondta De Croo, akinek országa jelenleg az Európai Unió soros elnöke.

De Croo közölte, hogy a belga ügynökségek szorosan együttműködnek a cseh hatóságokkal, miután ott fény derült egy oroszbarát befolyásolási akcióra. Az ügyben indított vizsgálat kimutatta, hogy megkörnyékezték az Európai Parlament képviselőit, és pénzt ajánlottak nekik az orosz propaganda népszerűsítésére.

„Hírszerző szolgálatunk szerint Moszkva céljai nagyon világosak: az, hogy több oroszbarát jelöltet válasszanak be az Európai Parlamentbe, és ott bizonyos oroszbarát narratívát erősítsenek” – mondta újságíróknak.

De Croo szerint „a szándék nagyon is világos: az Ukrajnának nyújtott európai támogatás gyengülése Oroszországot szolgálja a harctéren. Ez a valódi célja annak, amire az elmúlt hetekben fény derült.”

Egész Európában szavazások lesznek június 6–9-én az EU új parlamentjének megválasztására.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz kémhálózaton ütöttek rajta Lengyelországban

De Croo közölte: a belga ügyészség lépéseket tesz. Megjegyezte, hogy „készpénzes kifizetés nem történt Belgiumban, de zavarkeltés igen”.

„Ezek komoly aggályok, ezért léptem – mondta. – Nem engedhetjük meg magunknak az ilyen típusú orosz fenyegetést. Cselekednünk kell, nemzeti és uniós szinten is fel kell lépnünk.”

Arról nem árult el részleteket, hogy kiket gyanúsíthatnak. A belga hatóságok 2022 decemberében egy befolyásszerző műveletre derítettek fényt az Európai Parlamentben; abban katari tisztviselők voltak érintettek. A katari kormány tagadta a vádakat.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG