Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belgiumban a futballban egyesül a nemzet


Megérkezik a vb-bronzérmes belga válogatott Brüsszelbe, 2018. július 15.
Megérkezik a vb-bronzérmes belga válogatott Brüsszelbe, 2018. július 15.

A belgák nagyon szeretnének már egy nagy nemzetközi bajnokságot megnyerni, ehhez tulajdonképpen minden adott is. Leginkább a csapat, amely folyamatosan kiemelkedő szinten teljesíti, de a döntő pillanatokban mindig közbejött valami az elmúlt világversenyeken. Lukakus sör, hazardos csoki, debruynés kóla – a válogatott tagjai beépültek a hétköznapokba.

Vitán felül áll, hogy Belgiumot sok szempontból lehet megosztottnak, széttagoltnak tekinteni, ezzel a belgák sem vitatkoznának. De egy biztos: a fociban nemzeti egység van, a labdarúgó-válogatottnak mindenki felesküdött híve, a csapat pedig meg is szolgálja a bizalmat. A Vörös Ördögök (franciául Diables Rouges, hollandul Rode Duivels, így aztán inkább angolul Red Devilsként lehet sokszor olvasni róluk) a világ egyik legjobb válogatottja. Az egységet jól szemlélteti, hogy a részben francia, részben holland anyanyelvű játékosok számára a közös nyelv az öltözőben az angol, mert így legalább szót értenek a spanyol edzővel, Roberto Martínezzel, aki már öt éve a válogatott szövetségi kapitánya.

A francia átok

Érdekes, klubszinten már nagyon régóta semmilyen komoly eredményt nem érnek el a belgák. Amint kiderül egy tehetséges fiatalról, hogy van jövője, azonnal megy valamelyik top-bajnokságba. Elsősorban Angliába, a legtöbb vörös ördög oda igazol, onnan később tovább megy Spanyolországba, Olaszországba, Németországba, esetleg a franciákhoz. A belga bajnokságban a keretből összesen ketten játszanak.

Azért arra lehet számítani minden évben, hogy két belga csapat a BL-csoportkörben, kettő pedig az Európa Liga valamelyik csoportjában ott lesz, ezek közül egy-kettő van versenyben tavasszal is, amíg össze nem kerülnek valamelyik élcsapattal. A négy helyért általában ugyanaz a hat csapat verseng, a bajnoki címet is rendszerint a Bruges vagy a Gent, a két leggazdagabb (és legszebb) flamand város egyike nyeri el.

A benzinkútnak is focisták adnak fazont
A benzinkútnak is focisták adnak fazont

A három évvel ezelőtti világbajnokság bronzérme feledtette az öt évvel ezelőtti kudarcot, amikor a magyar válogatott 4-0-ás legyőzése után Wales verte ki az ördögöket egy olyan meccsen, ami minden belga rajongónak rémálmokat okoz a mai napig. A vb-n viszont majdnem minden sikerült, a brazilok kiverése extázisban hozta az országot, az elődöntőben azonban a franciák nyertek 1-0-ra. Az, hogy Franciaország ellen esett ki a belga válogatott, egy olyan tőrdöfés, amelyet életlen és hegy nélküli késsel hajtanak végre, ráadásul alaposan megforgatva a kést a sebben.

A belga-francia párharc élethalál-kérdés, a belgák lépten-nyomon bizonyítani akarják, hogy ők is vannak olyan jók bármiben, például futballban, mint déli szomszédaik. Akik – mármint Franciaország – ráadásul egyfajta nagytestvér-kistestvér viszonyként képzelik el kettejük kapcsolatát. Egyik barátom, Simone, Vallóniából költözött Brüsszelbe, s azt mondta, van olyan franciaországi rokona, akivel emiatt a meccs miatt nem áll szóba. Azóta sem. És ez persze kölcsönös, jól mutatja, hogy a labdarúgás néha nem játék, hanem viszonyítási pont.

A csokigyártó cég világosan fogalmaz: aranyérmet szeretnének a belgák.
A csokigyártó cég világosan fogalmaz: aranyérmet szeretnének a belgák.

Aranyálmok a vb-bronz után

Ilyeneket vesznek és viselnek a fanok
Ilyeneket vesznek és viselnek a fanok

A várakozások most is óriásiak. Konkrétan az arany lenne az az érem, ami felülmúlná a legutóbbi vb-bronzot és amire általános elvárásként tekintenek. Azért a múltkori harmadik helyre is nagyon büszkék a belgák, a legjobb eredményüknek számít ez a sportág történelmében. Amikor a bronzmeccs után pár nappal Brüsszelbe érkeztek a játékosok, több tízezer ember vonult az utcákra ünnepelni. A játékosokat egy nyitott buszban vitték végig a városon, majd a főtéren a városháza erkélyéről vezényelte a tömeget az egyik legnagyobb sztár, a ma már a Real Madridot erősítő Eden Hazard. (Ahol egyébként a csapattársa, Thibault Courtois az elsőszámú belga kapus.)

Ilyeneket vesznek és viselnek a fanok.
Ilyeneket vesznek és viselnek a fanok.

Ugyan vannak folyamatosan új játékosok, de a csapat váza ugyanaz. Most két-három poszton eltérő a válogatott kezdőcsapata, mint három évvel ezelőtt volt. A Courtois-de Bruyne-Hazard-Lukaku tengely olyan alapot ad, amire bátran lehet építeni és kipróbálni az új, fiatalabb játékosokat. Így vált a keret stabil tagjává például Youri Tielemans, akit néhány éve, húsz évesen adott el az Anderlecht 22 millió euróért a Monaconak, de már ő is Angliában, a Leicesternél játszik. A jelenlegi piaci értéke 55 millió euró. Azért is beszélek róla, mert neki kell az irányító poszton De Bruynét segíteni, illetve helyettesíteni.

Ez most éppen elég forró téma, tekintettel arra, hogy De Bruyne a BL-döntőben megsérült, de egész Belgium hallhatóan fellélegzett, amikor kiderült, hogy játszhat az EB-n, legfeljebb az első, oroszok elleni meccset kell majd kihagynia. De Bruyne egyébként hihetetlen fejlődésen ment keresztül a Manchester Citynél, a nyúlánk, szeplős srácból egy valóságos terminátor lett, aki azonban elképesztő biztonsággal uralja a labdát, hozza helyzetbe a társakat vagy lő irgalmatlanul nagy gólokat. Ő most éppen 100 millió eurót ér. Ha már a pénznél tartunk: a Transfermarkt szerint a belga válogatott értéke 669,4 millió euró.

Az élelmiszerbolt bejáratánál is a Vörös Ördögök posztolnak - gyerekekkel.
Az élelmiszerbolt bejáratánál is a Vörös Ördögök posztolnak - gyerekekkel.

Válogatott ötletek

Néhány nappal az Európa Bajnokság kezdete előtt nem lehet olyan helyre menni Belgiumban, ahol ne nézne szembe valamelyik vörös ördög valahonnan. A mobilszolgáltatók és a benzinkutak reklámjáról, az élelmiszerboltok bejáratáról, majd odabent a sörről, a kóláról és a csokiról, a villamosokról és buszokról, a ruházati boltokban, ahol a cégek saját ruhakollekciókat is összeállítanak, vagyis tényleg minden fekete-sárga-piros, és az utcákon az embereken is egyre gyakrabban lehet látni a válogatott hivatalos vagy éppen koppintott mezét. Mert lehet kapni olcsó pólót 10 euróért és drágát 60-ért. Az egyik újságnak online előfizetője vagyok, ma kaptam egy e-mailt tőlük, hogy hamarosan küldenek egy bar-kódot, amit be kell mutatnom a legnagyobb könyvesbolt-hálózatban, és kapok egy vörösördögös óriásplakátot.

Kevin de Bruyne és a belga alapsör, a Jupiler.
Kevin de Bruyne és a belga alapsör, a Jupiler.

És még egy fejleményről be kell számoljak: a biztosítók szövetsége és a belga sörfőzdék egyesülete indított egy BOB-kampányt. A BOB az a szerencsétlen áldozatkész sportrajongó, aki vállalja, hogy nem iszik és hazaviszi a félig vagy teljesen ittas társaságot a közös meccsnézés után. A reklámfilmben baleseteket mutatnak, amely alá egy-egy focimeccs közvetítéséből vesznek ki odaillő mondatokat, miközben autók csapódnak egymáshoz, borulnak fel és törnek össze.

Belgium hosszú ideje őrzi a világranglistán a vezető pozícióját, amit nem nehéz megtenni úgy, hogy tulajdonképpen minden meccsüket megnyerik. A világbajnokság óta kétszer kaptak ki, a selejtezőcsoportban pontot sem veszítettek. Negyven gólt rúgtak és hármat kaptak.

Remélem, csak a döntőben találkozik velük a magyar csapat...

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG