Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belülről bírálják a dán hatóságokat, amiért engedtek Kínának


Dán rendőrök akció közben. Itt éppen környezetvédő aktivistákat szorítanak vissza egy koppenhágai tüntetésen 2009. december 16-án
Dán rendőrök akció közben. Itt éppen környezetvédő aktivistákat szorítanak vissza egy koppenhágai tüntetésen 2009. december 16-án

Egy kormánybizottság hétfőn bírálta a külügyminisztériumot és a dán hírszerzési és biztonsági szolgálatot, amiért nyomást gyakoroltak a koppenhágai rendőrségre a dán alkotmány megsértése érdekében.

Engedtek ugyanis a kínai nyomásnak, és megakadályozták a Kína-ellenes tüntetéseket a Pekingből érkező hivatalos személyek látogatása idején.

A Tibeti Bizottság a dán hatóságok szerepét vizsgálta az 1995 és 2013 között végrehajtott kínai állami látogatásokkal kapcsolatban, különös tekintettel az akkori elnök, Hu Csin-tao 2012-es koppenhágai hivatalos látogatását övező eseményekre.

A bizottság szerint nagyon elítélendő, hogy a Külügyminisztérium „bátorította a Kína-ellenes tüntetések megakadályozását, és közre is működött benne”, és nyomást gyakorolt a rendőrségre, „hogy elkerülje a kínai vendégek megsértését”, fölébe helyezve ezt az alkotmánynak és az az emberi jogok európai egyezményének.

A bizottság azt is közölte, hogy a dán PET betűszóval jelölt biztonsági szolgálat „ajánlatokat fogalmazott meg a koppenhágai rendőrség fellépésére vonatkozóan például azzal, hogy ismételten tolmácsolta a kínaiak kívánságát a konfrontáció elkerülésére a Kína-ellenes tüntetőkkel”.

Az incidensek között szerepelt az is, amikor 2012-ben rendőrjárművek mögé rejtették a tüntetőket, így nem láthatta őket az elhaladó kínai delegáció. Ugyanebben az évben a rendőrök tibeti kitéptek a tüntetők kezéből zászlókat is, röviddel azelőtt, hogy egy kínai delegáció mellettük hajtott volna el.

A bizottság egy korábbi, 2017-es jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a rendőrség illegális parancsokat adott a tüntetésekkel kapcsolatban, ezekkel megakadályozta az emberek gyülekezését és megsértette a szólásszabadsághoz való jogukat a 2012-es és 2013-as hivatalos látogatások során.

Mindazonáltal a kormány úgy döntött négy évvel ezelőtt, hogy újra megnyitja a bizottság jelentését, miután új információk láttak napvilágot a hivatalos kínai látogatások rendőrségi kezeléséről.

Nick Hækkerup igazságügy-miniszter, akinek a hivatala megrendelte a jelentést, hétfői közleményében kijelentette: „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a szólás- és gyülekezési szabadságot lábbal tiporják a hivatalos kínai látogatások esetén.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG