Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Benjámin Netanjáhú feloszlatta az izraeli háborús kabinetet Beni Ganc távozása után


Benjámin Netanjáhú és Beni Ganc sajtótájékoztatója Tel-Avivban 2023. október 28-án
Benjámin Netanjáhú és Beni Ganc sajtótájékoztatója Tel-Avivban 2023. október 28-án

Az elemzői várakozásoknak megfelelően az izraeli miniszterelnök a hattagú vészhelyzeti hadikabinet feloszlatásáról döntött, miután nemrég kilépett belőle az ellenzéki Beni Ganc és egy szövetségese is – közölték kormányzati források.

A névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy Benjámin Netanjáhú a kilépések nyomán még jobban függ ultranacionalista szövetségeseitől.

A helyi sajtó hírei szerint a kormányfő ezentúl szűkebb körben folytatja a háborús konzultációkat, többek között Joáv Galant védelmi és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel, akik a feloszlatott kabinetnek is tagjai voltak, de olyan szélsőjobboldali koalíciós partnerekkel is, akik élesen ellenzik a tűzszünetet, és támogatnák a Gázai övezet újbóli elfoglalását.

A tavaly október 7-i terrortámadásokat követően megindított gázai katonai műveletek elején felállított hadikabinethez a nemzeti egység demonstrálásának érdekében csatlakozott a Netanjáhú fő riválisának számító Ganc, akinek ezzel a szélsőjobboldal kiszorítása is célja volt a döntéshozatalból.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú a legfőbb riválisára támaszkodott – most Beni Ganc a népszerűbb

Beni Ganc, a Nemzeti Tábor nevű párt elnöke június elején bejelentette távozását az izraeli vészhelyzeti hadikabinetből, és előrehozott választásra szólított fel. Azzal vádolta a kormányt, hogy politikai okokból nem hoz meg bizonyos szükséges stratégiai döntéseket.

A bírálók szerint az izraeli miniszterelnök döntéseit kormánya ultranacionalista tagjai és hatalmi vágya befolyásolja. Netanjáhú ezt tagadja, és azt állítja, hogy kizárólag hazája érdekeit tartja szem előtt.

Bár Ganc távozása nem jelent közvetlen fenyegetést Netanjáhú hatalmára, a lépés nagy hullámokat vetett Izraelben a jelenlegi, érzékeny időszakban. A népszerű volt katonai vezetőre sokan úgy tekintettek, mint aki erősíteni tudta a zsidó állam hitelességét a nemzetközi partnerek szemében, amikor az ország egyre elszigeteltebb a globális porondon.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG