Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Netanjáhú a legfőbb riválisára támaszkodott – most Beni Ganc a népszerűbb


Beni Ganc
Beni Ganc

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök legfőbb politikai riválisa a héten Washingtonban találkozik az Egyesült Államok vezetőivel, hogy megvitassák a gázai helyzetet. Beni Ganc az izraeli háborús kabinet kulcsfontosságú tagja, népszerűsége egyre nő, és sokak szerint fontos szerep vár rá a jövőben.

A 64 éves Ganc centrista politikus, és röviddel a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után csatlakozott Netanjáhú ultranacionalista és vallási kormányához. A cél az volt, hogy a nemzeti egység érzetét keltse az országban, miközben háborút folytat a Hamász ellen Gázában.

A volt katonai vezérkari főnök támogatottsága megugrott az izraeliek körében. Ha most tartanának választásokat, a közvélemény-kutatások szerint elegendő voksot szerezne ahhoz, hogy miniszterelnök legyen.

Ezzel szemben Netanjáhú támogatottsága összeomlott. Sok izraeli a miniszterelnököt hibáztatja azért, hogy nem tudták elejét venni a Hamász támadásának, amelyben 1200 izraeli vesztette életét, túlnyomórészt civilek.

A rivalizálás közepette Netanjáhú megrótta Gancot washingtoni útja miatt; ez egyre növekvő szakadást jelez a kormányban.

Sokan arra számítanak, hogy Ganc elhagyja majd a kormányt, amint a heves harcok alábbhagynak, ezzel is mutatva, hogy a nemzeti összetartozás időszaka véget ért. Az izraeli közvélemény ezt valószínűleg jelnek fogja tekinteni arra, hogy újrainduljanak a Hamász támadása előtti kormányellenes tüntetések.

Bár a kormány nem omlana össze Ganc távoztával, a tömeges tiltakozások növelhetik a nyomást Netanjáhú rendkívül népszerűtlen koalícióján annak érdekében, hogy tartsanak előrehozott választásokat.

Ganc már fél évtizede Netanjáhú legfőbb politikai riválisa. Csatlakozott Netanjáhú koalíciójához a Hamász támadása utáni zavaros napokban, amikor Izrael a legmegosztottabb volt a jogrendszer tervezett változtatásai miatt a több hónapig tartó tiltakozások után. A befolyásos háborús kabinet tagja lett, és csillapító erőt képviselt a szélsőjobboldali kormányban.

Arra törekedett, hogy előmozdítsa a Gázába hurcolt mintegy 250 túsz ügyét, míg mások a kabinetben ellenezték a tárgyalásokat erről, mondván: Izraelnek túl nagy árat kellene fizetnie a szabadon engedésükért. Arra is törekedett, hogy előmozdítsa Izrael szövetségét az Egyesült Államokkal, amely kulcsfontosságú diplomáciai és katonai támogatást nyújtott a háború alatt.

Ehhez kapcsolódóan: Biden: Izrael kész szüneteltetni a gázai háborút a ramadán idejére, ha meg tudnak egyezni a túszokról

Ganc vezeti a Nemzeti Egység frakcióját a parlamentben. Közel négy évtizedes katonai pályafutása után, 2018 végén lépett a politika színpadára. Ekkor kezdődött a politikai instabilitás időszaka, amely kevesebb mint négy év alatt ötször küldte az izraelieket az urnákhoz. Mindegyik választás egyben népszavazás is volt a korrupciós vádakkal szembenéző Netanjáhú alkalmasságáról.

Miután visszautasította, hogy beüljön Netanjáhú kormányába, Ganc beleegyezett, hogy csatlakozzon egy rövid életű, Netanjáhú vezette koalícióhoz, ezzel segítsen megállítani a Covid-járványt követő politikai zűrzavart. Miután az egyik választáson leváltották, Netanjáhú 2022 végén visszatért a hatalomba, és a ciszjordániai települések támogatóiból és a palesztin államiság ellenzőiből alakított kormányt.

Ganc védelmi miniszterként szolgált, és felügyelte a rövid gázai műveleteket. 2021-ben állítólagos militáns kapcsolatokra hivatkozva törvényen kívül helyezett hat ismert palesztin jogvédő csoportot, amiért a palesztinok bírálták.

A palesztin államisággal kapcsolatos nézetei nem egyértelműek, de lépéseket tett annak bizonyítására, hogy nyitott az ötletre – többször is találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, amikor védelmi miniszterként szolgált.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG