Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Benzinválság - Nagy Britannia készenlétbe helyezi a hadsereget


Kígyózó sorok egy londoni benzinkútnál, 2021. szeptember 27.
Kígyózó sorok egy londoni benzinkútnál, 2021. szeptember 27.

A brit kormány készenléti állapotba helyezte a hadsereget, hogy segítsen a folyamatos üzemanyagválságon. A sofőrhiány miatti félelmek pánikvásárláshoz vezettek, az ország sok benzinkútja kiszáradt.

A pánikvásárlás nyomán a hadsereg 150 tartálykocsi-vezetője készül arra, hogy üzemanyagot szállítson a kiürült benzinkutakra. Hiába van sok üzemanyag a finomítókban, az emberek attól félnek, hogy a sofőrhiány miatt ez nem jut el a kutakra.

"Szükség esetén a katonai személyzet ideiglenes bevetése extra kapacitást biztosít az ellátási láncnak, segít enyhíteni a lokális üzemanyagkereslet megugrása miatt kialakult nyomást" - mondta Kwasi Kwarteng üzleti ügyekért felelős miniszter szeptember 27-én.

Nagy-Britanniában becslések szerint több mint 100 000 teherautósofőr hiányzik, és ez az elmúlt hónapokban számos iparágban okozott gondot, beleértve az élelmiszerszállítást és a szupermarketeket is.

A kormány már enyhített a Brexitet követő szigorúbb bevándorlási politikáján, rövidtávú vízummentességet kínál a külföldi kamionsofőröknek a hiány kompenzálására.

Napokon belül megoldódhat

Az üzemanyagcégek, így a Shell, a BP és az Esso szerint is a brit finomítókban "rengeteg üzemanyag" van, és a kereslet várhatóan napokon belül normalizálódik, enyhül a nyomás.

"Arra bátorítunk mindenkit, hogy úgy vásároljon üzemanyagot, ahogy máskor is tenné" - tették hozzá közös közleményükben.

Bírálói cselekvésképtelenséggel vádolják a kormányt a teherautósofőr-hiány kezelésében, miután Nagy-Britannia januárban elhagyta az Európai Uniót, és a koronavírus-járvány miatt is sok külföldi kamionos távozott az országból.

A hiány üres polcokhoz vezetett a szupermarketekben is, és sokan aggódnak amiatt, hogy érintheti a karácsonyi ételek és játékok kiszállítását.

Készült az AFP és a BBC tudósításának felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG