Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszafordíthatja az illegális bevándorlók csónakjait a brit parti őrség


Tengerből kimentett bevándorlókat szállított Dover kikötőjébe a brit parti őrség 2021. július 26-án
Tengerből kimentett bevándorlókat szállított Dover kikötőjébe a brit parti őrség 2021. július 26-án

A brit kormány jóváhagyta azokat a terveket, amelyek értelmében a hatóságok bizonyos esetekben visszafordíthatják a szigetország felé tartó, illegális bevándorlókat szállító csónakokat.

Idén már több száz gumicsónakkal vágtak neki bevándorlók a tengernek Franciaország és Anglia között – ez a szakasz a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselő arról számolt be, hogy a brit határőröket ki fogják képezni a csónakok visszafordítására, de ezt csakis akkor fogják alkalmazni, ha biztonságosnak ítélik. Mint közölte, az illetékes szervek meg fogják teremteni ehhez a megfelelő jogi alapokat.

A londoni belügyminisztérium mindössze annyit reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére, hogy nem szokták kommentálni a tengeri műveleti tevékenységeket.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter egy kiszivárgott levelében arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy a csónakok visszafordítása veszélyes lenne. „Az emberi életek mentése elsőbbséget élvez a nemzetiséggel, státusszal, migrációs politikával kapcsolatos megfontolásokkal szemben” – írta.

Nagy-Britannia és Franciaország júliusban a rendőri fellépés erősítésében és a technológia fejlesztésében állapodott meg a La Manche csatornán való illegális átkelések visszaszorítása érdekében. A francia hatóságok számos csónakot elkoboztak az utóbbi hónapokban, azonban nem sikerült igazán eltántorítani az érintetteket az útnak indulástól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG