Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beoltották Putyint a koronavírus ellen, de nem tudni, mivel


Koronavírus-vakcinák, köztük az orosz Szputnyik V
Koronavírus-vakcinák, köztük az orosz Szputnyik V

Moszkva hivatalos közlése szerint a következő hetekben kapja meg a koronavírus elleni oltás második adagját Vlagyimir Putyin. Azonban, más politikusokkal szemben, az orosz elnök beoltásáról nem tesznek közzé felvételeket.

A Kreml szerdai közleményében arról ír, hogy Vlagyimir Putyin „jó példát mutatott az állampolgároknak” azzal, hogy beoltatta magát. Az orosz kormányszóvivő, Dmitrij Peszkov egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, ez várhatóan sok oroszt győz meg arról, hogy ők is elmenjenek oltásra, ugyanakkor elismerte azt is, a hazai gyógyszergyárak nem tudtak lépést tartani a kereslettel, ezért több oroszországi régióban vakcinahiány alakult ki.

Elsőbbséget kap a hazai oltási terv

Peszkov elmondta, a napokban sikerült növelni a gyártókapacitást, így a következő pár hónapban már elegendő oltóanyag lesz az oroszországi oltási terv folytatására. „A hazai felhasználás abszolút elsőbbséget élvez” – fogalmazott. A szóvivő elmondása szerint Oroszország 144 millió állampolgárából eddig 4,3 millióan kapták meg a kétdózisos vakcinák mindkét adagját.

A Szabad Európának nyilatkozó szakértők még március elején mutatták be, hogy a vártnál lassabban haladt a Szputnyik V vakcinák előállítása. Ez elsősorban az exportok elakadásához vezetett, több országba, köztük Magyarországra is késve, vagy hiányosan érkeztek meg az orosz vakcinaszállítmányok. A március 7-ig rendelkezésre álló nyilvános adatok alapján, mintegy 50 külföldi ország összesen 2,4 milliárd adaggal rendelt az orosz vakcinából, amelynek csak töredékét, 10 milliós nagyságrendű dózist sikerült legyártani.

Mindeközben orosz orvosok is elégedetlenségüket fejezték ki, szerintük a gyártók túl nagy mértékben termelnek exportra, miközben az orosz állampolgároknak kellene elsőbbséget élvezniük.

Nem nyilvános

A Kreml közlése szerint Putyin kedden kapta meg az oltás első dózisát. Azt a kormány szóvivői nem közölték, hogy az Oroszországban engedélyezett három hazai gyártmányú vakcina közül melyiket kapta meg az elnök. Az injekció beadásáról nem mutattak be felvételeket – Putyin még februárban elmondta, hogy a nyár végén vagy ősz elején fogja beoltatni magát, de az injekció beadásakor nem fog kamerák előtt „majomkodni”.

A legismertebb, és legkorábban bemutatott orosz fejlesztésű Covid-vakcina a Szputnyik V, eddig ebből készült a legtöbb mind hazai felhasználásra, mind külföldi piacokra. Később még két hazai oltóanyagot engedélyezett soron kívül az orosz gyógyszerhatóság, az EpiVacCorona nevű készítményt, amely fejlesztői szerint hatékonyabb a Szputnyiknál, a kis létszámú tesztek alapján 100 százalékos védettséget ad, valamint a CoviVac nevűt, amelyet márciusban, kis számban kezdtek el használni.

XS
SM
MD
LG