Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Besokalltak az indiai iPhone-gyár dolgozói a rossz ételtől és a zsúfolt szállástól


Indiai ingázók Csennai főpályaudvarán 2018 júliusában. Az Apple alvállalkozója, a Foxconn a nagyváros közelében is gyárt iPhone-okat
Indiai ingázók Csennai főpályaudvarán 2018 júliusában. Az Apple alvállalkozója, a Foxconn a nagyváros közelében is gyárt iPhone-okat

Miközben mi a telefonfüggőségünkön sajnálkozunk, a Foxconn dél-indiai üzemében iPhone-okat összeszerelő nők öblítés nélküli vécét kénytelenek használni, zsúfolt hálótermekben alszanak és néha férgektől hemzsegő ételt kapnak.

Amikor a romlott étel miatt több mint kétszázötven dolgozó megbetegedett, annyira elszabadult a haragjuk, hogy egy ritka tiltakozó akció leállította a 17 ezres létszámú üzemet.

A Reutersnek a december 17-i tüntetés előtti és utáni nyomozása rávilágít azokra az embertelen munka- és életkörülményekre, amelyek az Apple beszállítói láncában központi szerepet betöltő Foxconn vállalat gyáraiban uralkodnak.

A felzúdulás egy olyan időszakban robbant ki, amikor az Apple felpörgeti az iPhone 13 gyártását, és a részvényesek sürgetik a céget, hogy teremtsen nagyobb átláthatóságot a beszállítóknál uralkodó munkafeltételek kérdésében.

A Reuters hat nővel beszélt, akik a Foxconn Csennai melletti üzemében dolgoztak. Mindannyian azt kérték, hogy ne nevezzék meg őket, mert félnek a munkahelyi vagy rendőrségi megtorlástól.

A padlón aludtak olyan szobákban, amelyeken hat–harminc nő osztozott – mondta öt dolgozó. Két munkás elmondta, hogy a szálláson nem volt öblítéses vécé.

„A szállókban élők mindig valamilyen betegségben szenvedtek – bőrallergia, mellkasi fájdalom, ételmérgezés” – mondta a Reutersnek egy 21 éves nő, aki a tiltakozás után kilépett az üzemből. A korábbi ételmérgezéses esetek egy vagy két dolgozót érintettek – tette hozzá.

„Nem csináltunk nagy ügyet belőle, mert azt gondoltuk, hogy majd megoldódik. De most már sok embert érint” – mondta.

Próbaidőt kapott a Foxconn-üzem

Az Apple és a Foxconn múlt szerdán közölte, hogy egyes munkásszállók és a gyár egyes étkezdéi nem feleltek meg az előírásoknak.

A létesítmény próbaidőt kapott. Az Apple biztosítani fogja a szigorú előírások betartását, mielőtt az üzem újra kinyit – mondta a technológiai cég szóvivője.

A szóvivő nem részletezte, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre az üzemben dolgozók számára, illetve milyen szabványokat alkalmaznak majd.

Tamil Nadu államban a női munkavállalók lakhatását szabályozó törvények előírják, hogy minden egyes személynek legalább 11,14 négyzetméternyi lakóterületet kell biztosítani, és a lakótereknek meg kell felelniük a helyi hatóságok által meghatározott higiéniai és tűzvédelmi előírásoknak.

A Foxconn közölte, hogy átszervezi helyi vezetőségét, és azonnali lépéseket tesz a létesítmények minőségének feljavítására. Azt is bejelentette, hogy minden alkalmazott továbbra is megkapja a fizetését, amíg a működés újraindításához szükséges fejlesztéseket elvégzik.

A Venpa Staffing Services, a Foxconn személyzeti alvállalkozója, amely az ételmérgezést kapó dolgozók munkásszállóját üzemelteti, nem kívánt nyilatkozni.

Az ételmérgezés és az azt követő tiltakozások miatt legalább négy Tamil Nadu állambeli ügynökség is vizsgálatot indított, ezek egy része még folyamatban van. A tisztviselők négyszemközt is felszólították a Foxconnt, hogy biztosítson jobb körülményeket – mondták magas rangú állami kormányzati illetékesek.

„Ez a Foxconn felelőssége” – mondta Tangam Tennaraszu, Tamil Nadu állam ipari minisztere a Reutersnek.

A prémiumtelefonnak számító iPhone 13 vásárlói talán nem is tudják, milyen körülmények között gyártották a készüléket az egyik indiai üzemben
A prémiumtelefonnak számító iPhone 13 vásárlói talán nem is tudják, milyen körülmények között gyártották a készüléket az egyik indiai üzemben

A Foxconn azzal magyarázkodott az állami tisztviselőknek, hogy „túl gyorsan futtatta fel a termelést”, bár áprilisban és májusban, amikor a Covid–19 delta-változata tombolt Indiában, éppenséggel visszafogták – mondta a Reutersnek az állam ipari minisztériumának egyik magas rangú kormányilletékese.

A tajvani székhelyű Foxconn 2019-ben nyitotta meg az üzemet azzal az ígérettel, hogy akár huszonötezer munkahelyet is létrehoz, lendületet adva Narendra Modi miniszterelnök Make in India állásteremtő kampányának.

Szriperumbudur, a Csennai mellett fekvő város, ahol a gyár van, forgalmas ipari terület – a közelben találhatók a Samsung és a Daimler gyárai is.

A Foxconn központi szerepet játszik az Apple azon törekvésében, hogy a Peking és Washington közötti feszültségek miatt áthelyezze a gyártást Kínából. A Reuters tavaly arról számolt be, hogy a Foxconn három év alatt akár egymilliárd dollárt is tervez befektetni az üzembe.

A cég a személyzeti felvétel feladatait munkaerő-közvetítőknek adja ki, akik az ott dolgozó – többnyire női – munkások elhelyezéséért is felelősek.

Patkányok és rossz szennyvízelvezetés

A tüntetéseket követően az élelmiszer-biztonsági ellenőrök meglátogatták azt a munkásszállót, ahol az ételmérgezés történt, és bezáratták a konyhát, miután patkányokat és rossz szennyvízvezetékeket találtak – mondta a Reutersnek Dzsegadis Csandra Bose, a szállónak otthont adó Tiruvallur kerület egyik vezető élelmiszer-biztonsági tisztviselője.

„Az elemzett minták nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak” – tette hozzá.

A Foxconn üzemében dolgozó nők körülbelül 140 dollárnak (10 500 indiai rúpiának) megfelelő összeget keresnek egy hónapban, és a Foxconn alvállalkozójának fizetnek a szállásért és az élelemért.

A legtöbb munkás 18 és 22 év közötti, és Tamil Nadu vidéki területeiről származik – mondta a női dolgozók szakszervezetének vezetője. Az üzemben a havi fizetés több mint egyharmadával magasabb, mint az állami kormány irányelvei szerint az ilyen munkáért járó minimálbér.

A Foxconn sok vidéki nőt vett fel Tamil Nadu szövetségi államban található gyárába – mert a vezetők úgy gondolták, hogy távol áll tőlük az aktivizmus. A képen a fővárosban, Csennaiban állnak sorba emberek egy ivóvíztanker előtt 2019. június 19-én
A Foxconn sok vidéki nőt vett fel Tamil Nadu szövetségi államban található gyárába – mert a vezetők úgy gondolták, hogy távol áll tőlük az aktivizmus. A képen a fővárosban, Csennaiban állnak sorba emberek egy ivóvíztanker előtt 2019. június 19-én

A 21 éves munkás, aki a tiltakozás után felmondott, a Reutersnek elmondta, hogy szülei rizst és cukornádat termesztő gazdák. A falujában sokan mások is városi munkát kerestek, és a Foxconn bérezése előnyösnek tűnt – tette hozzá.

Több aktivista és kutató szerint a szriperumbuduri gyárakban dolgozó, földművesfalvakból toborzott nőkről a munkaadók kevésbé tartják úgy, hogy szakszervezetet alapítanak vagy tüntetnek. Emiatt még inkább figyelemre méltó, ami a szakszervezeti képviselet nélkül működő Foxconn-gyárban történt.

„Megijedtünk”

Az ételmérgezés miatt az egyik munkásszállóról 159 nő került kórházba december 15-én – mondták a Reutersnek a dolgozók. További mintegy száz nő szorult orvosi ellátásra, de nem kerül kórházba – közölte a Tiruvallur kerületi önkormányzat a múlt héten.

Amikor néhány beteg dolgozó két nappal később nem jelent meg a gyárban, a többiek műszakváltáskor tiltakozni kezdtek.

December 17-én a közeli Foxconn-szállásokról mintegy kétezer nő vonult az utcára, és lezárt a gyár közelében egy kulcsfontosságú autópályát – közölte a kerületi vezetés.

Férfi munkások, köztük néhányan egy közeli autógyárból másnap csatlakoztak a kiújult tiltakozásokhoz – mondták a Reuters által megkeresett Foxconn-munkások.

A rendőrség a nagyobb, második tüntetésre úgy reagált, hogy ütni kezdte a férfi dolgozókat, majd üldözőbe vette és ütlegelte a részt vevő nők egy részét is – mondta két munkás és Szudzsata Modi helyi szakszervezeti vezető, aki interjút készített a munkásokkal.

A rendőrség 67 női munkást és egy helyi újságírót vett őrizetbe, elkobozta a telefonjukat és felhívta a szüleiket azzal a figyelmeztetéssel, hogy rendszabályozzák meg a lányukat – mondta el a Reutersnek három őrizetbe vett nő, továbbá helyi szakszervezeti vezetők és egy ügyvéd, aki megpróbált segíteni az őrizetbe vett embereknek.

A Reuters nem tudta független módon megerősíteni a rendőrségi fellépésről szóló állításokat.

M Szudhakar, Kancsípuram körzet legmagasabb rangú rendőri tisztviselője tagadta, hogy a tüntetőket megverték volna, hogy telefonokat koboztak volna el vagy hogy a rendőrök megfélemlítették volna a dolgozókat.

„Szigorúan betartottuk az irányelveket és tiszteletben tartottuk az őrizetbe vettek jogait. Minden szabályt” – mondta.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG