Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltottak egy népszerű rockzenekart Belaruszban


A Tor Band fellépése 2020. július 10-én
A Tor Band fellépése 2020. július 10-én

A belarusz hatóságok szélsőségesnek nyilvánították és betiltották a Tor Band nevű együttest, miután a tagjait még tavaly őrizetbe vették.

A Vjaszna (Tavasz) helyi jogvédő szervezet arról számolt be pénteken, hogy az állambiztonsági szolgálat (KGB) a hét elején határozott a rockbanda betiltásáról.

A tagokat és házastársaikat tavaly október végén vették őrizetbe ismeretlen vádak miatt, és azóta sem bocsátották őket szabadon.

Ez az első zenekar, amelyet szélsőségesnek minősítettek és betiltottak az országban.

Ehhez kapcsolódóan: Két év börtönt kapott Belaruszban a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának felesége

Egy minszki bíróság január 31-re tűzte ki a tárgyalást egy bár két tulajdonosának ügyében, miután egy népszerű énekesnő, Meriem Heraszimenka a hely teraszán augusztusban egy ukrán rockzenekar dalait adta elő.

A házaspár az ügyészség szerint aktívan részt vett bizonyos csoportok „közrendet súlyosan megzavaró tevékenységében”. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár négy évre is rács mögé kerülhetnek.

Ugyanemiatt Heraszimenka ellen is eljárás indult, de esetében e hét csütörtökön volt az első tárgyalási nap.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdődött egy betiltott független lap munkatársainak tárgyalása Belaruszban

A Nasa Niva hírportál pénteken arról tájékoztatott, hogy októberben letartóztatták a Belaruszt a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselő, Litesound nevű rockegyüttest alapító testvérpárt és szüleiket is. Az apa később házi őrizetbe került, miután sztrókot kapott a fogságban.

A család tagjai hosszú évekre is börtönbe kerülhetnek, ha elítélik őket „a közrendet kirívóan megzavaró tevékenységek szervezése és előkészülete” miatt.

A két testvér nyíltan tiltakozott az elcsalt 2020-as belarusz elnökválasztás eredménye és Oroszország tavaly februárban megindított ukrajnai inváziója ellen is.

Egy másik ügyben a minszki városi törvényszék pénteken hét, illetve hat és fél év szabadságvesztéssel sújtotta Ina Hlinszkaját és lányát, Valeriját társadalmi gyűlölet szítása és személyes adatokkal történő visszaélés miatt.

A két nő az MTBanknál dolgozott egy évvel ezelőtti őrizetbe vételéig, és a vádak szerint nyilvánosságra hozták több, a tömegtüntetések leverésében részt vevő rendőr személyes adatait.

XS
SM
MD
LG