Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bevált a némítógomb, botrány nélkül zajlott az utolsó elnökjelölti vita


Donald Trump (b) és Joe Biden vitája 2020. október 22-én.
Donald Trump (b) és Joe Biden vitája 2020. október 22-én.

Donald Trump amerikai elnök, és demokrata párti kihívója, Joe Biden, utoljára tartott nyilvános vitát a novemberi elnökválasztás előtt. Ez alkalommal nem voltak olyan káoszba fulladó részek, mint az első vitánál, de azért nem kímélték egymást a jelöltek.

Az elnökjelöltek 90 percen át vitázhattak a televíziós eseményen, amelynek úgy tűnik, a javára vált az a döntés, hogy minden szekció elején a felek két percen át úgy fejthették ki a témáról a véleményüket, hogy a másik mikrofonja ki volt kapcsolva. Igaz így is néha egymás szavába vágtak, de sokkal ritkábban és jóval udvariasabban, mint ahogy az a szeptember 29-ei első vitán történt.

Trump még mindig a lezárások ellen van

Trump és Biden azért oda-oda szúrtak egymásnak, amikor reagáltak a másik válaszára, de többségében kerülték, hogy párhuzamosan beszéljenek, és Kristen Welker, az est moderátora is rutinosan irányította a vita menetét.

Nagyjából 200 ember vehetett csak részt az eseményen, amelyet a nashville-i Belmont University vitatermében tartottak, mivel az országban továbbra is meredeken emelkedik a fertőzések száma. Jelen volt az elnökjelölti vitát szervező bizottság képviselője is, akinek az volt a feladata, biztosítsa, hogy mindkét jelölt megszakítás nélkül kifejtheti a véleményét a hat előre meghatározott témában.

Donald Trump, aki a közvélemény-kutatások szerint a kevésbé népszerű jelölt, azzal kezdte az estet, hogy védte a járványkezelési stratégiáját, az első téma ugyanis a koronavírus volt. Trump szerint az Egyesült Államok „éppen tanulja, hogyan éljen együtt” a vírussal, és az év végére meglesz a védőoltás is. Az elnök az üzletek nyitvatartása és a gazdaság megmentése mellett érvelt. „Már közel járunk” – mondta Trump, aki a hónap elején maga is elkapta a koronavírust, amelyből időközben felépült. „Fel kell, hogy épüljünk. Nem zárhatjuk le a nemzetünket.”

Biden szerint Trump a felelős a halottakért

Joe Biden demokrata jelölt erre úgy reagált, hogy szerinte a járvány továbbra is terjed, és Trumpnak nincs terve rá, hogy megállítsa a koronavírussal összefüggő halálesetek „sötét telét”.

„220 ezer amerikai halt meg. Ha mást nem jut el önhöz abból, amit ma este mondok, ezt hallja meg. Nem szabadna, hogy bárki, aki ennyi halálesetért felelős, az Egyesült Államok elnöke maradhasson” – mondta Biden.

Az Egyesült Államokban több mint 75 ezer új koronavírusos esetet jelentettek október 22-én, ez a legmagasabb napi fertőzésszám július közepe óta. A világon összesen regisztrált 41,7 millió fertőzöttből 8,5 millió az országban került feljegyzésre.

A korábban alelnökként szolgáló Joe Biden visszautasította azokat a vádakat, hogy ismét teljes lezárást vezetne be az országban a járvány miatt, és azt mondta, hogy ehelyett egy sokkal tudományosabb megközelítést alkalmazna.

Sok hatása valószínűleg nem volt a vitának

A vitatkozó felek egymást és egymás pártjait vádolták, amiért nem sikerült még tető alá hozni egy új koronavírus mentőcsomagot, ugyanis hetek óta a tárgyalási szakaszban rekedt az új gazdasági csomag.

A vita amúgy már valószínűleg nem sok embert befolyásolt a döntésében. A közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelölt 8 százalékos előnyt élvez. Trumpnak azonban még így is van esélye rá, hogy újraválasszák, ha sikerül győznie a kulcsfontosságú ingadozó államokban, amivel az övé lesz a több elektori szavazat. Rekordszámú szavazó élt egyébként az idén a korai szavazás lehetőségével, 47 millió ember már a jelöltek vitája előtt leadta a szavazatát, ez jóval meghaladja a 2016-os számot.

Az elnök ismét Ukrajnával támadta a kihívóját

Trump azzal is támadta Bident, hogy a demokrata jelölt „korrupt”, elismételve a meg nem erősített vádakat Bidenről és a fiáról Hunterről, aki 2014-től kezdve öt éven át egy ukrán energetikai cég, a Burisma igazgatótanácsának a tagja volt.

Hunter Biden szerepe a Burisma-ügyben a napokban megint kiemelt figyelmet kapott, Trump egyik embere ugyanis a múlt héten emaileket hozott nyilvánosságra, amelyekről azt állítja, hogy egy olyan merevlemezről származnak, amelyen bizonyíték van rá, hogy Biden hazudott az érintettségéről az üggyel kapcsolatban.

Biden azt mondta, a fia semmi helytelent nem csinált, amíg a Bursimánál dolgozott, majd támadásba lendült, és megjegyezte, hogy Trump volt az, aki ellen eljárás indult az ukrajnai ügyei miatt. A demokrata jelölt elmondta, hogy a fia ellen megfogalmazott vádakat többször is kivizsgálták, és egyszer sem bizonyítottak rá semmilyen törvénytelenséget.

A rasszizmus is téma volt

Joe Biden nem fogta vissza magát Trumppal szemben, a külföldi üzleti kapcsolataival és az adóügyeivel is támadta az elnököt. De a faji-társadalmi kérdések is szóba kerültek, Biden azzal vádolta Trumpot, hogy az elnök csak tovább szítja a rasszizmust az országban.

Ezzel szemben Trump azt állította, hogy többet tett az afroamerikaiakért, mint akármelyik másik elnök Abraham Lincoln óta, aki felszabadította a rabszolgákat. Az elnök az igazságügyi rendszert érintő reformkísérleteit hozta fel, valamint azzal is érvelt, hogy a járvány előtt alacsony volt a munkanélküliség az afroamerikai közösségben.

Trump azzal vádolta Bident, hogy semmit nem tett az afroamerikaiakért a több évtizedes politikai karrierje során. Az elnök azt is a demokrata jelölt fejéhez vágta, hogy támogatott a 90-es években egy törvényt, amely növelte a bebörtönzések számát az országban, főleg az afroamerikai férfiak és azoknak a körében, akiket nem erőszakos kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért ítéltek el.

A vitán ezek mellett szó esett a nemzetbiztonságról, a választás biztonságáról, Kínáról, a bevándorlásról, a klímaváltozásról, az energetikáról, és a gazdaságról is.

XS
SM
MD
LG