Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bezárási hullám jöhet a magyarországi éttermeknél


A kép illusztráció, a budapesti Vörösmarty téren készült
A kép illusztráció, a budapesti Vörösmarty téren készült

Három és félezer vendéglátó egységgel – többségük étterem és szórakozóhely – működik kevesebb Magyarországon most, mint 2019-ben. A bezárni kényszerült üzletek harmada budapesti, jelentős részük szórakozóhely és italárusító üzlet a bulinegyedből. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint újabb bezárások jöhetnek a dráguló rezsi, az emelkedő alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt.

A szakember az InfoRádióban beszélt arról, hogy májsutól kezdve fokozatosan csökken a forgalom, szerinte ennek oka részben a rezsinövekedés, részben pedig az, hogy a járvány után idén nyáron már többen vállalják a külföldi utazást. A forgalomcsökkenés a fővárosban is érezhető, de a Balatonon is kevesebb a foglalás tavalyhoz, tavalyelőtthöz képest.

Kovács László arról is beszélt, hogy a tavalyi rendkívül jól sikerült szezon áremelkedéssel is járt, és sokan gondolhatják úgy, hogy ennyi pénzért idén inkább az Adrián, vagy Görögországban nyaralnak. Vagyis, ahogy fogalmazott, az a nagy fellendülés, ami 2020-ban és 2021-ben nagyon jól jött a balatoni vendéglátósoknak, az most érezteti hatását.

Az ipartestület elnöke úgy látja, hogy egyfajta minőségi szelekción megy keresztül az ágazat és még rengetegen fognak bezárni. Óriási gondként említette a szakemberhiányt, de szólt arról is, hogy a nyersanyag- és energiapiacon történt áremelést, ha a korábbiakhoz hasonló eredményt szeretnének elérni, egy az egyben át kellene hárítaniuk a vendégekre. Szerinte egy 30-40, de akár 50 százalékos áremelés is indokolt lenne, de ezt a drágítást már nem viselnék el a vendégek.

Liszt és áram – egy pizzás, egy pék és az elszálló rezsiárak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:55 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG