Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bezártak egy mecsetet Franciaországban


Francia iskolások Samuel Paty fotóját tartják 2021. október 15-én egy nizzai megemlékezésen, egy évvel a történelemtanár lefejezése után
Francia iskolások Samuel Paty fotóját tartják 2021. október 15-én egy nizzai megemlékezésen, egy évvel a történelemtanár lefejezése után

Franciaország elrendelte egy mecset bezárását az ország északi részén, mert az imám túl radikális hangnemet ütött meg prédikációjában – közölték a regionális hatóságok kedden az AFP-vel.

A Párizstól mintegy száz kilométerre északra fekvő, ötvenezer lakosú Beauvais városában hat hónapig marad zárva a mecset – közölte a területileg illetékes Oise régió prefektúrája.

Szerinte az ottani imákon gyűlöletet, erőszakot szítanak, és „védelmükbe veszik a dzsihádot”.

Keresztények, zsidók és homoszexuálisok a célkeresztben

A lépésre két héttel azután került sor, hogy Gerald Darmanin belügyminiszter bejelentette: elindította az eljárást a hely bezárására, amiért az ottani imám „keresztényeket, homoszexuálisokat és zsidókat vesz célba” prédikációiban. Ez „elfogadhatatlan” – jelentette ki a miniszter.

A törvény a helyi hatóságokat arra kötelezi, hogy indítsanak tíznapos információgyűjtési időszakot, mielőtt intézkednének, de a miniszter kedden azt mondta az AFP-nek, hogy a mecsetet két napon belül bezárják.

Túl jól seper az új seprű?

A Courrier Picard nevű helyi napilap ebben a hónapban arról számolt be, hogy a mecset imámja nemrég tért át az iszlámra.

A lap idézte a mecsetet működtető egyesület ügyvédjét, aki azt mondta, hogy az imám megjegyzéseit „kiragadták a szövegkörnyezetükből”, és közölte, hogy az imámot a prefektúra levele után felfüggesztették.

A francia kormány idén bejelentette, hogy fokozza az imahelyek és a radikális iszlám propaganda terjesztésével gyanúsított egyesületek ellenőrzését.

Átfogó vizsgálat

Az erősebb fellépés Samuel Paty tanár 2020. októberi meggyilkolása után kezdődött, aki azután került célkeresztbe, hogy online kampányt indítottak ellene, amiért egy polgáriismeretek-órán megmutatta a Charlie Hebdo szatirikus magazinban Mohamed prófétáról megjelent vitatott karikatúrákat.

A belügyminisztérium decemberben közölte, hogy Franciaország összesen több mint 2600 mecsetjéből és muszlim imaterméből körülbelül százat vizsgáltak meg az elmúlt hónapokban, mert felmerült a gyanú, hogy „szakadár” ideológiát terjesztenek.

Hat helyet azzal a kilátással vizsgáltak, hogy a francia jog alapján bezárhatják őket szélsőségesség és iszlamista szeparatizmus miatt.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG