Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lefejezett tanárra emlékeztek az őszi szünet után a francia iskolákban


Megemlékezés Samuel Patyról Lille-ben 2020. október 18-án.
Megemlékezés Samuel Patyról Lille-ben 2020. október 18-án.

A kéthetes őszi szünet és a koronavírus-járvány miatti országos lezárások után először nyitottak ki az iskolák november 2-án Franciaországban. A tanárok és a diákok a szünet utáni első napon országszerte Samuel Paty emlékének adóztak.

Franciaországban a kéthetes őszi szünet után szigorú biztonsági ellenőrzések és a lefejezett tanárnak szentelt nemzeti megemlékezések közepette tértek vissza az iskolákba a diákok és a tanárok.

Hétfőn nyíltak ki először az iskolák kapui azóta, hogy lefejeztek egy tanárt, aki diákjainak a muszlim prófétáról készült karikatúrákat mutatott be a szólásszabadságról szóló óráján.

Samuel Patyt október 16-án Párizs egyik külvárosának iskolája előtt gyilkolta meg egy 18 éves csecsen származású férfi, amiért a tanórán bemutatta a Charlie Hebdo szatirikus újság által közzétett Mohamed-karikatúrákat.

Ezek miatt a rajzok miatt ölték meg a lap szerkesztőségének több tagját is 2015 januárjában.

Terrortámadások sorozata indult el Charlie Hebdo-tárgyalások kezdete óta

Párizsban szeptemberben kezdődtek meg a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadással kapcsolatos tárgyalások, amelynek alkalmából az újság úgy döntött, hogy újból megjelenteti a karikatúrákat.

A rajzok újranyomtatása óta Franciaországnak már három, szélsőséges muszlimok által véghez vitt terrortámadást kellett elszenvednie.

Először egy pakisztáni menekült sebesített meg két embert a Charlie Hebdo szerkesztőségének régi épülete előtt, aztán lefejezték Samuel Patyt, majd múlt csütörtökön megöltek három embert - egyiküket szintén lefejezték - egy nizzai katolikus templomban. (Közben október 31-én Lyonban is rálőttek egy ortodox papra, de azt az esetet egyelőre nem minősítették terrortámadásnak.)

Mindhárom ügyben terrorizmus miatt indítottak nyomozást és Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.

Fokozott katonai védelem az iskoláknak és az egyházaknak

Emmanuel Macron francia elnök a nizzai támadások után fokozott védelmet ígért az iskolák és az egyházak számára, több mint kétszeresére növelve az országban aktívan bevetett katonák számát.

Samuel Patyt éppen a kéthetes őszi szünet kezdete előtt ölték meg.

A Conflans-Saint-Honorine-ban lévő iskolába, ahol Paty tanított, hétfőn csak a tanárok térhettek vissza. Franciaország miniszterelnöke, Jean Castex a helyszínre utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a pedagógusokat.

Az ország többi iskolájában a szokásos módon kezdték újra az oktatást.

Szülők és gyermekeik egy strasbourgi iskola előtt 2020. november 2-án.
Szülők és gyermekeik egy strasbourgi iskola előtt 2020. november 2-án.

Két alapvető francia jog: véleménynyilvánítás és szekularizmus

A lefejezett tanár előtt tisztelgő megemlékezések keretében országszerte minden iskolában diákok olvasták fel tanáraiknak Jean Jaurès 19. századi francia gondolkodó és politikus levelét, amelyben arra buzdítja a pedagógusokat, hogy tanítsák meg a gyermekeket „Franciaország földrajzára, történelmére, testének és lelkének megismerésére”.

Macron megvédte a karikatúrák közléséről szóló döntést, mert az szerinte Franciaországnak két alapvető jogával, a véleménynyilvánítás szabadságával és a szekularizmussal is kapcsolatos.

A rajzok eredetileg 2005-ben jelentek meg Dániában majd később más olyan országokban is kiadták őket, ahol a véleménynyilvánítás szabadságát sérthetetlennek tartják.

A muszlimok közül sokan szentségtörőnek tartják a karikatúrákat.

„Jogunk van azt hinni, hogy ezek a karikatúrák ízléstelenek. Rengeteg emberről gondolom én is azt, hogy ízléstelen. Rengeteg olyan ember van, aki szerintem idióta dolgokat beszél” - mondta a francia belügyminiszter a BFM televíziónak.

„De, ahogy Voltaire mondta: halálig megvédem annak jogát, hogy ezeket elmondhasd” – hangsúlyozta Gerald Darmanin.

Az országos lezárások bevezetése után nyitottak ki az iskolák

Franciaországban a koronavírus okozta járvány miatt az őszi szünet alatt országos lezárásokat vezettek be.

Az iskolákat a tavaszi intézkedésekkel ellentétben azonban most újból megnyitották, ám az új rendelkezések értelmében mostantól nemcsak minden tanár, hanem hatéves kortól minden diák is köteles maszkot viselni.

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG