Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: Ausztrál kérésre ejthetik a vádat a WikiLeaks-alapító Assange ellen


Julian Assange kiszabadulásáért tüntetnek a támogatói Londonban letartóztatása ötödik évfordulóján, 2024. április 10-én
Julian Assange kiszabadulásáért tüntetnek a támogatói Londonban letartóztatása ötödik évfordulóján, 2024. április 10-én

Joe Biden elnök szerdán azt mondta: fontolóra veszi Ausztrália kérelmét, hogy az Egyesült Államok ejtse a titkos amerikai dokumentumok közzététele miatt emelt évtizedes vádat a WikiLeaks alapítója, Julian Assange ellen.

Ausztrália évek óta sürgeti, hogy az Egyesült Államok ejtse a vádat az ausztrál állampolgárságú Assange ellen, aki az Egyesült Királyságban, börtönéből küzd kiadatása ellen az Egyesült Államoknak. Szerdán, amikor Kisida Fumio japán miniszterelnököt látta vendégül, Biden az ausztrál kérésre vonatkozó kérdésre azt felelte: „Fontolgatjuk.”

Assange ellen 17 rendbeli kémkedés és egy számítógépes visszaélés miatt emeltek vádat, miután csaknem 15 évvel ezelőtt titkosított amerikai dokumentumokat tett közzé honlapján. Az amerikai ügyészek azt állítják, hogy a most 52 éves Assange bátorította és segítette az amerikai hadsereg hírszerzési elemzőjét, Chelsea Manninget a WikiLeaks által közzétett diplomáciai táviratok és katonai akták ellopásában, és ezzel életeket tett kockára.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy-Britannia kiadja Julian Assange-t az Egyesült Államoknak, a WikiLeaks alapítója fellebbezik

Ausztrália azzal érvel, hogy az Egyesült Államok bánásmódja különbözik Assange és Manning esetében. Barack Obama elnöksége idején hét évre változtatta Manning 35 éves börtönbüntetését, ami lehetővé tette, hogy 2017-ben kiszabaduljon.

Támogatói azt mondják: Assange az első alkotmánymódosítás védelme alatt álló újságíró, aki felfedte az Egyesült Államok hadseregének iraki és afganisztáni jogsértéseit, amelyek közérdekűek voltak. Assange felesége, Stella Assange szerint a WikiLeaks alapítóját „azért üldözik, mert megmutatta, hogy valójában mi is a háború igazi ára emberéletekben mérve”. Hozzátette, hogy férje egészségi állapota tovább romlik a börtönben, és attól tart, hogy meghal a rács mögött.

Ehhez kapcsolódóan: „Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok” – Amikor a Fidesz majdnem lecserélte Orbánt

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök biztatónak nevezte Biden Assange-ról tett megjegyzését.

„Azt mondtam, hogy Assange úr érdekében felhoztuk Ausztrália nemzeti érdekeit, ami sok, az sok, ezt le kell zárni, és ezt minden kormányzati szinten minden lehetséges módon felvetettük – mondta Albanese az Ausztrál Rádiótársaságnak. – Assange úr már nagy árat fizetett, és ez legyen elég. Nagyon határozottan úgy vélem, hogy semmi haszna nincs annak, ha továbbra is börtönben tartják Assange urat, és ez az ausztrál kormány álláspontja is” – tette hozzá.

A WikiLeaks főszerkesztője, Kristinn Hrafnsson közleményben reagált Biden megjegyzésére. Kijelentette: „Még nem késő Biden elnöknek leállítania Julian kiadatását, ami elődje politikailag motivált döntése volt.”

„Ha ejti a Julian elleni vádakat, a szólásszabadságot, valamint az újságírók és kiadók jogait védi szerte a világon – mondta. – Sürgetjük, hogy vessen véget ennek a jogi folyamatnak, szabadítsa ki Juliant, és ismerje el, hogy az újságírás nem bűncselekmény.”

Egy brit bíróság múlt hónapban úgy döntött, hogy Assange-t nem adhatják ki kémkedés vádjával az Egyesült Államoknak, hacsak az amerikai hatóságok nem garantálják, hogy nem kap halálbüntetést.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG