Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden elnök azonnal visszaléptette az USA-t a párizsi klímaegyezménybe


Joe Biden elnök a beiktatási dokumentumot és kormányzati tisztviselők jelölési dokumentumait írja alá 2020. január 20-án.
Joe Biden elnök a beiktatási dokumentumot és kormányzati tisztviselők jelölési dokumentumait írja alá 2020. január 20-án.

Joe Biden elnöki beiktatása után azonnal egy sereg intézkedéssel kezdett, elődje több jelentős döntését azonnal visszacsinálta.

"Nincs vesztegetni való idő, amikor válságokkal kell szembenéznünk."

- írta az épp hivatalba lépett Biden elnök Twitteren, és több intézkedést rögtön alá is írt beiktatása és a kapcsolódó kötelező dokumentumok után.

Az új elnök összesen 17 elnöki intézkedést írt alá beiktatása után.

Elsőként visszaléptette az országot a párizsi klímaegyezménybe. A párizsi klímaegyezmény több tucat ország nemzetközi szerződése az éghajlatváltozás káros hatásainak mérséklése érdekében, 2016. november 4. óta van hatályban.

Donald Trump elnök még 2017 nyarán jelentette be, hogy az USA kilép a megállapodásból. De az összes türelmi idővel együtt végül csak tavaly novemberben valósult meg a tényleges kilépés. A visszalépés sokkal gyorsabb folyamat, egy hónap alatt létrejön.

Joe Biden elnök emellett leállította az USA kilépését a WHO-ból és kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi ingatlanok területén. Leállította a Kanada és az USA közötti Keystone XL olajvezeték építését is. Ezt a vezetéket a kanadai kormány támogatja, a környezetvédők hevesen ellenzik. Biden sajtószóvivője szerint Trudeau kanadai miniszterelnök lesz az első külföldi vezető, akivel az új elnök tárgyal, egészen pontosan pénteken felhívja majd.

Biden szintén rögtön leállította a mexikói határra tervezett kerítés építését, ami elődje egyik szimbolikus ígérete volt.

Emellett feloldotta a beutazási tilalmat, amit több mint egy tucat, döntően muszlim többségű és afrikai országból érkező ellen rendeltek el Trump idejében. Szintén megszüntette Donald Trump azon rendelkezését, hogy a választási körzetek kiigazításakor ne számolhassák bele a lakosságszámba az illegálisan az országban élőket. Vagy többek közt 2022 nyaráig meghosszabbította azon libériaiak tartózkodási engedélyét, akik a polgárháború vagy az ebolajárvány miatt menekültek el az országból.

Aláírt egy memorandumot is, amely a Belbiztonsági Minisztériumot és a főügyészt arra utasítja, hogy tartsák fenn azt a programot (DACA), ami megvédi azokat az illegális migránsokat a kitoloncolástól, akik gyerekként érkeztek az országba.

Az elnök meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot március végéig, és szeptemberig a diákhitelét sem kell törlesztenie annak, aki nem akarja. Emellett Joe Biden hivatalosan is megjelölte a nevezettjeit a főbb kormányzati pozíciókra. Közülük az elsőt, Avril Haines-t hamar el is fogadta szenátus, a CIA korábbi igazgatóhelyettese nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) lesz. Emellett a Fehér Házon belül Jeffrey Zients lett a járvány elleni védekezés legfőbb koordinátora.

Készült az AFP, az AP és a Reuters híreinek felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG