Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden felfüggesztené a benzin és a gázolaj szövetségi adóját három hónapra


Joe Biden a Fehér Házban 2022. június 2-án
Joe Biden a Fehér Házban 2022. június 2-án

Joe Biden amerikai elnök arra kéri a kongresszust, hogy három hónapra függessze fel a szövetségi benzin- és gázolajadót. A lépéssel enyhítené a benzinkutakra nehezedő pénzügyi nyomást, ugyanakkor a magas benzinárak kedvezőtlen politikai hatására is rámutat a választási évben.

A demokrata párti elnök a szövetségi államokat is felszólítja, hogy függesszék fel a saját üzemanyagadójukat, vagy biztosítsanak hasonló könnyítéseket – közölték névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztviselők.

A szövetségi adó a benzinre 18,4 cent/gallon, a gázolajra 24,4 cent/gallon. Ha a megtakarítást a kutak teljes mértékben átadnák a fogyasztóknak, az emberek nagyjából 3,6 százalékot spórolnának, miközben az árak átlagosan öt dollár körül mozognak gallononként.

Sok közgazdász és törvényhozó mindkét pártból szkeptikus az ötlettel kapcsolatban.

Barack Obama a 2008-as elnökválasztási kampányban trükközésnek nevezte az ötletet, amely lehetővé teszi a politikusok számára, hogy „azt mondhassák, hogy tettek valamit”. Arra is figyelmeztetett, hogy az olajtársaságok áremeléssel lenyelhetik az adókedvezményt.

A magas üzemanyagárak alapvető veszélyt jelentenek Biden választási és politikai ambícióira. A gazdaságba vetett bizalom olyan mélypontra zuhant, ami nem sok jót jelent a képviselőház és a szenátus demokrata irányításának megvédéséhez novemberben.

Biden korábbi erőfeszítései az üzemanyagárak csökkentésére – például az olaj felszabadítása a stratégiai tartalékból és az etanol nagyobb mértékű bekeverése – nem sok megtakarítást okoztak a kutakon, ami a benzinadó-mentesség ötletével is előfordulhat.

Biden elismerte, hogy a magas benzinárak csökkentették a közvélemény lelkesedését, amikor arról beszélt, hogy az Egyesült Államok még mindig képes a tiszta energia felé fordulni. Az AP-nek adott múlt heti interjúban Biden olyan országról beszélt, amely már begyógyította a koronavírus-járvány okozta lelki sebeit, és most azon aggódik, hogyan lesz pénze benzinre, élelmiszerre és más alapvető dolgokra.

„Amíg az üzemanyagárak nem kezdtek emelkedni, a helyzet sokkal, de sokkal optimistább volt” – mondta Biden.

Az elnök nem sokat tehet az árak rögzítéséért, amelyeket a globális piacok, a profitorientált vállalatok, a fogyasztói kereslet, az ukrajnai orosz invázió és az azt követő embargó hatásai határoznak meg. Az alapvető probléma az üzemanyagot gyártó olajfinomítók hiánya, amelyet az adómentesség nem tud megoldani.

Mark Zandinak, a Moody’s Analytics vezető közgazdászának becslése szerint az elmúlt évben az Egyesült Államokban tapasztalt 8,6 százalékos infláció nagy része az orosz invázió és a koronavírus okozta folyamatos zavarok miatt megemelkedett nyersanyagárakból származik.

„A közeljövőben kritikus fontosságú az olajárak emelkedésének megfékezése” – mondta Zandi a múlt héten utalva arra, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Iránnal kötött nukleáris megállapodás segíthet a kínálat növelésében és az árak csökkentésében.

A republikánus törvényhozók megpróbáltak még több felelősséget hárítani Bidenre, mondván, hogy ellenséges környezetet teremtett a hazai olajtermelők számára, ami miatt termelésük a járvány előtti szint alatt maradt.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője már egy februári beszédében gúnyolódott az üzemanyagadó-mentesség ötletén. „Egy egész évet töltöttek el azzal, hogy szent háborút vívtak a megfizethető amerikai energia ellen, és most egy halom adófizetői pénzt akarnak felhasználni a következmények elrejtésére” – fogalmazott.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke korábban kételyeinek adott hangot a szövetségi benzinadó felfüggesztésének hasznáról.

Az elnök arra is felszólította az energiacégeket, hogy fogadjanak el alacsonyabb haszonkulcsot, ezzel növelve az olajkitermelést és az üzemanyagfinomító kapacitásokat.

A feszültég fokozódott az olajtermelőkkel: Biden szerint ezek a vállalatok „több pénzt keresnek, mint Isten”. Ezek a nyilatkozatok beindították az események láncolatát, amelyben a Chevron vezetője, Michael Wirth levelet küldött a Fehér Háznak, amelyben azt írta, hogy a kormányzat „nagyrészt arra törekedett, hogy kritizálja és időnként gyalázza az iparágunkat”.

A levéllel kapcsolatban Biden azt mondta Wirthről: „Ő nem annyira érzékeny. Nem tudtam, hogy ilyen gyorsan megsértődnek.”

Az energiaipari vállalatok a tervek szerint csütörtökön találkoznak Jennifer Granholm energiaügyi miniszterrel, hogy megvitassák az ellátás növelésének lehetőségeit.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG