Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden állitólag újabb gazdaságserkentő gigacsomagot készít


Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a sajtónak nyilatkozik a Fehér Háznál, 2021. március 19-én.
Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a sajtónak nyilatkozik a Fehér Háznál, 2021. március 19-én.

Az amerikai média március 22-i jelentései szerint Joe Biden amerikai elnök egy óriási méretű, kiadásserkentő csomag létrehozásán dolgozik, amelynek a gazdaság fellendítése, az infrastruktúra kiépítése, az éghajlatváltozás kezelése és más társadalmi prioritások elérése lenne a célja.

Biden tanácsadói a héten tájékoztatják az elnököt a 3 és 4 billió dollár közötti javaslatcsomagról, amelynek érteke megdöbbentő módon az amerikai bruttó hazai termék 7-10 százalékának felel meg.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki a Twitteren március 22-én azt írta, hogy Biden a héten még nem hozza nyilvánosságra a javaslatot ezért minden „spekuláció túl korai”.

De annyit Psaki is elárult, hogy „a hangsúly a munkahelyekre és az amerikaiak életének jobbá tételére fog összpontosítani".

A New York Times korábban arról számolt be, hogy Biden tanácsadói szerint az elnöknek körülbelül 3 billió dollárt kellene a gazdaság fellendítésére, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére költeni, amelyet egy óriási infrastrukturális tervvel lehetne elérni.

A csomag célja az infrastruktúra és egyes társadalmi kérdések kezelése

A javaslat két részre osztható: az egyik az infrastruktúra kezelésével, míg a másik az olyan társadalmi kérdések kezelésével foglalkozik, mint például a bölcsőde rendszerének kialakítása, az országos gyermekgondozás és az ingyenes közösségi főiskolai oktatás.

Egyes források szerint a kiadásokat részben a vállalatok és a gazdagok adóemelése révén szeretnék finanszírozni.

Az infrastruktúrát megcélzó csomag nem tévesztendő össze a kongresszus által tavaly decemberben és idén márciusban két külön törvényjavaslatban is elfogadott, közel 3 ezermilliárd dolláros mentőcsomaggal, amelyet a járvány miatt fogadtak el.

Egyes közgazdászok szerint félő, hogy a két csomag együtt elszabadítja a költségvetési hiányt és túlhevíti a gazdaságot.

A republikánusok szerint a csomag adóemelésekkel teli trójai faló

Annyi biztos, hogy Bidennek nem lesz könnyű feladata elfogadtatni az új intézkedéseket a kongresszussal, hiszen a demokraták alig rendelkeznek többséggel a képviselőházban, a szenátusban pedig pontosan annyian vannak, mint a republikánusok.

Az adóemelés-ellenes republikánusok, már most kétségeiket fejezik ki, bár a demokraták azt remélik, hogy talán sikerül kétpárti támogatást nyerniük.

„Az a hír járja, hogy a következő hónapokban egy úgynevezett ’infrastrukturális javaslatot’ terjeszthetnek elő, amely valójában egy trójai faló tele hatalmas adóemelésekkel és egyéb baloldali munkahely-gyilkoló politikai intézkedésekkel" –mondta Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi frakciójának vezetője március 22-én.

Készült az AFP, a Reuters és a The New York Times tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG