Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden és Harris az év emberei a Time-nál


Joe Biden és Kamala Harris üdvözlik a nézőiket Wilmingtonban, 2020. augusztus 20-án,.
Joe Biden és Kamala Harris üdvözlik a nézőiket Wilmingtonban, 2020. augusztus 20-án,.

A megújulás és a megbékélés reális célnak bizonyult, amivel egy fontos lépcsőt sikerrel vett a két díjazott. De a neheze még csak ezután jöhet a Time szerint.

Joe Biden megválasztott amerikai elnököt és alelnökjelöltjét, Kamala Harrist egyben nevezte idén az év embereinek a Time magazin.

Az indoklásban azt emelik ki, hogy ők ketten egy csomagban ígérnek egy békésebb új kezdetet az USA-nak négy évnyi erős megosztottság, szekértábor alapú ellenségeskedés után.

Ezzel az üzenettel pedig úgy szavaztak rájuk ellenfelüknél hétmillióval többen, hogy rekordszámú választó ment el szavazni. Az újság értékelése szerint Joe Biden felismerte, hogy egy 78 éves fehér férfi egyedül nem hozhat generációváltást, új szempontokat és kevésbé testesíti meg Amerika sokszínűségét.

Ezért is volt szüksége Kamala Harrisre. Neki pedig nem pusztán annyi az érdeme, hogy nő és etnikai kisebbségekhez is tartozik. A lap szerint amerikaiak millióit villanyozta fel Harris karizmája és az, amilyen keményen felelősségre vonta a Trump adminisztráció embereit.

Azt is hozzáteszik, hogy

"egy dolog volt legyőzni a minotauruszt, más dolog lesz kitalálni a labirintusból."

Ez alatt azt értik, hogy szerint Trump elnök információs háborút folytat a saját állampolgárai ellen, ellenáll a békés a hatalomátadásnak, miközben dúl a járvány az országban és gazdasági válság elé is néznek.

Így bár Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, az indoklás szerint ő lehet Abraham Lincoln után az első, aki olyan köztársaságot örököl elődjétől, amelyik megkérdőjelezi az amerikai államok uniójának életképességét.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG