Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar származású lehet a Biden-kormány külügyminisztere


Antony Blinken testifies on Capitol Hill in Washington, September 29, 2016
Antony Blinken testifies on Capitol Hill in Washington, September 29, 2016

Antony Blinken anyja magyar származású amerikai zsidók gyermeke, a mostohaanyja pedig magyar emigráns. Apja budapesti nagykövet volt a 90-es években, és a CEU egyik fő pártfogója.

A várakozások szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök Antony Blinkent fogja külügyminiszterének választani. Blinken régóta dolgozik Biden külügyi tanácsadójaként és veterán diplomatának számít.

Amennyiben a szenátus is jóváhagyja majd Blinken jelölését, az ő feladata lesz, hogy új alapokra helyezze az amerikai diplomáciát és a nemzetközi kapcsolatokat. Az elmúlt négy évben ugyanis Donald Trump „Amerika az első” politikáját a nemzetközi intézmények becsmérlése, és folyamatos feszültség jellemezték, nem csak a rivális országokkal de még a szövetségesekkel is.

Biden hivatalosan november 24-én fogja bejelenteni az új külügyminiszter személyét, valamint várhatóan a nemzetbiztonsági tanácsadóját is meg fogja nevezni, aki valószínűleg Jake Sullivan lesz.

Több szál is fűzi Magyarországhoz

Blinken édesanyja Judith magyar származású amerikai zsidók gyermeke. Blinken mostohaanyja, Vera pedig Magyarországon született, túlélte a holokausztot és a második világháborút, majd apja halála után az 50-es években az Egyesült Államokba menekült.

Vera Blinken sokat tett azokért a magyar menekültekért, akik 1956-ban, a forradalom bukása után menekülni kényszerültek Magyarországról. Blinken apja, Donald Blinken 1994 és 1997 között az Egyesült Államok Budapesti nagykövete volt. A CEU Open Society Archive (OSA) archívuma Vera és Donald Blinken nevét viseli, a házaspár ugyanis komoly összegekkel támogatta az intézményt.

Donald Blinken a CEU Nemzetközi Tanácsa kancellárja, majd ezt követően a kuratóriumi testület tagja volt, és élesen bírálta a magyar kormánynak azt a lépését, amivel lényegében ellehetetlenítették az egyetem magyarországi működését.

Komoly tapasztalata van

Antony Blinken a Clinton-kormány alatt kezdte a karrierjét, a kabinet külpolitikai részlegénél. Majd Joe Biden csapatához csatlakozott, amikor Biden a szenátus külügyi bizottságát vezette, valamint részt vett a megválasztott elnök kampányában is. Obama elnöksége alatt Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott, nagy hatása volt az Egyesült Államok Szíriával és Irakkal kapcsolatos politikájára.

A Blinkenről született portrék úgy írják le a diplomatát, mint aki alapvetően centrista állásponton van, de nem idegenkedik az intervencionalista politikától sem, többször sürgette az Egyesült Államokat, hogy lépjen közbe Szíriában és Líbiában. „Tony Blinken egy igazi szupersztár, és ez nem túlzás” – jellemezte Joe Biden egy a Washington Postban megjelent interjúban Blinkent, aki a Hardvardon és a Columbia Egyetemen tanult jogot.

A várakozások szerint Blinkennel a külügy élén a Biden-kormány megpróbálja majd rendezni az elmérgesedett viszonyát Iránnal, újjáépíteni a kapcsolatokat a szövetséges országokkal, és kezelni a feszültségeket Kínával.

Készült a Washington Post, az AFP, az AP és a Reuters tudósítása alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG