Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden kontra Trump: mi várható az elnökjelölti vitáktól?


A 2020-as vita az Ohio állambeli Case Western Reserve Egyetem campusán, Clevelandben 2020. szeptember 29-én
A 2020-as vita az Ohio állambeli Case Western Reserve Egyetem campusán, Clevelandben 2020. szeptember 29-én

Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök arról állapodott meg, hogy két vitát tartanak a novemberi választások előtt. A tévében közvetített szópárbajok döntő fontosságúnak bizonyulhatnak a Fehér Ház megnyeréséért folytatott szoros visszavágó során.

Íme, mit kell tudni a közelgő vitákról.

Mikor és hol lesznek?

Az első vitát június 27-én a CNN sugározza – jelentette be a kábeltévés hírcsatorna. Ezt egy atlantai stúdióból közvetítik helyszíni közönség nélkül.

Az ABC hírtelevízió közölte, hogy szeptember 10-én ő ad otthont a második elnökválasztási vitának, ugyancsak közönségmentes stúdióból.

Ki vezeti a vitákat?

Jake Tapper és Dana Bash lesz a moderátor a CNN júniusi vitáján, az ABC-nél David Muir és Linsey Davis.

Ehhez kapcsolódóan: Pressman nagykövet: Nem várunk a magyar kormányra, Amerika cselekedni fog

Mely jelölteknek van joguk a részvételre?

A részvételhez a CNN és az ABC megköveteli, hogy az egymással vitázó jelöltek elegendő számú állami szavazáson legyenek túl, és elérjék a 270 elektorban megszabott küszöböt, valamint legalább 15 százalékos eredményt mutassanak fel a regisztrált vagy valószínű szavazók körében végzett négy különböző országos közvélemény-kutatáson.

Az ifjabb Robert F. Kennedy független elnökjelölt az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy a június 20-i határidő előtt teljesíti a CNN vitájának részvételi feltételeit. Az még továbbra sem világos, hogy tényleg megfelel-e minden követelménynek. A Reuters/Ipsos új közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 13 százaléka szavazna Kennedyre, ha harmadikként ő is elindulna Trump és Biden ellen.

Mik lesznek a szabályok?

A rivális jelöltek nem értenek egyet a feltételekkel kapcsolatban, így még nem jelentették be.

Biden azt mondta, hogy szigorú szabályok mellett vesz részt a vitában, beleértve a mikrofonok szabályozását a közbeszólások csökkentése érdekében, valamint olyan helyszín biztosítását, ahol csak a jelöltek és a moderátorok vannak jelen.

Trump „izgalomkeltés céljából” nagyon nagy termet kért.

Mire kíváncsiak a szavazók?

Az amerikai elnökválasztási viták gyakran nézők tízmillióit vonzzák, a történelem során több választás eredményét eldöntötték. A stratégák szerint ezúttal mindkét jelölt számára rejtenek kockázatot, miután szoros a verseny, és mindkettőjük esetében csekély a választói lelkesedés.

Biden tanácsadói úgy vélik: a viták árthatnak Trumpnak azzal, hogy rámutatnak, mennyire változékony az álláspontja olyan kérdésekben, mint például az abortusz, ami szerintük politikailag sebezhetővé teszi.

Trump tanácsadói úgy látják, hogy Biden hajlamos az elszólásokra, és ez felerősítheti a választók aggodalmát a 81 éves elnök életkorával kapcsolatban. Trump 78 éves lesz az első vita idején.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdődik Donald Trump történelmi büntetőperének tárgyalása

Mi történt, amikor Trump és Biden legutóbb vitázott?

Trump akkori elnök és Biden kétszer vitázott a 2020-as kampány során. Első eszmecseréjük kaotikus kiabálásba fulladt.

A második vitában a moderátorok közölték: elnémítják a jelöltek mikrofonját, hogy a másik fél megszakítás nélkül beszélhessen a vita minden szakaszának első két percében. A jelöltek ezúttal civilizáltabban viselkedtek, a némítógomb nem játszott fontos szerepet.

A harmadik vitát törölték, miután Trump Covid–19-tesztje pozitív lett, és három napot kórházban töltött. Azt, hogy egy virtuális eseményen vegyen részt, visszautasította.

Ennyi?

Trump elfogadta a Biden által javasolt júniusi és szeptemberi vitanapot, ugyanakkor két további vitát is szeretne, júliusban és augusztusban.

A Truth Social médiaplatformon közzétett szerdai bejegyzésében közölte, hogy beleegyezett egy októberi Fox News-vita feltételeibe.

Biden csapata semmi jelét nem adja annak, hogy eleget kívánna tenni Trump meghívásának a további vitákra. A Biden-kampány szóvivője nem kívánt megjegyzést fűzni a kérdéshez.

Hagyományosan három elnöki vita van.

Egy külön alelnöki vita is várható júliusban, a Republikánus Párti Nemzeti Konvenció után.

„Putyin Trumpra vár” – az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója sötéten látja Ukrajna jövőjét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00
Készült a Reuters összeállításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG