Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődik Donald Trump történelmi büntetőperének tárgyalása


Donald Trump az illetékes New York-i bíróság előtt 2024. február 15-én
Donald Trump az illetékes New York-i bíróság előtt 2024. február 15-én

Ezzel fél évvel a választás előtt a milliárdos lett az első volt amerikai elnök, aki büntetőper elé néz, mégpedig a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyében.

A per hétfőn kezdődik Manhattanben. Ez az első a négy lehetséges büntetőper közül, amelyekkel Trump szembenéz, de ez lehet az egyetlen, amelyre a november 5-i amerikai választás előtt kerül sor, amelyen a republikánus jelölt ismét a demokrata párti Joe Biden elnökkel mérkőzik meg.

A 77 éves exelnök ártatlannak vallotta magát az üzleti nyilvántartások 34 rendbeli meghamisításának ügyében, amelyet Alvin Bragg manhattani körzeti ügyész indított ellene.

Azzal vádolják Trumpot, hogy ügyvédje és kijáróembere, Michael Cohen révén 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek a 2016-os elnökválasztási kampány napjaiban, hogy megvásárolja a hallgatását egy 2006-os szexuális légyottról, majd meghamisította a feljegyzéseket, hogy eltussolja az ügyet.

A vádlott tagadta, hogy ilyen jellegű találkozója lett volna a pornósztárral, akinek Stephanie Clifford a valódi neve, és azt mondta, a pénz azért cserélt gazdát, hogy megakadályozzák a nőt „hamis és zsaroló vádjai” nyilvánosságra hozatalában.

Ehhez kapcsolódóan: Trump büntetőper előtt áll a hallgatási pénzek ügyében, elsőként a volt amerikai elnökök közül

Az esküdtek kiválasztása napokig is eltarthat, ezt a nyitóbeszédek és a tanúvallomások követik. Többek között Danielst és Cohent is beidézte a törvényszék, illetve maga Trump is tanúskodni szándékozik.

A volt elnök jogi csapata több beadvánnyal is megpróbálta még az utolsó pillanatokban elnapoltatni a tárgyalást, de nem jártak sikerrel.

Trump vádemeléssel szembesült Washingtonban szövetségi, Georgiában pedig állami szinten a 2020-ban elszenvedett vereségének megváltoztatására tett erőfeszítései miatt is, Floridában pedig azért néz szembe szövetségi vádakkal, mert minősített dokumentumokat vitt illegálisan magával, amikor 2021-ben elhagyta a hivatalát. Ártatlannak vallotta magát mindegyik ügyben, és politikai indíttatásról beszélt.

GKI-vezérigazgató: Nem Trump sorsától függ a magyar gazdaság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:45 0:00

A hallgatásipénz-ügy vádjai nem új keletűek, a Danielsnek kifizetett összegről szóló hírek már 2018-ban a címlapokra kerültek. Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban kivizsgálta az ügyet. Cohen 2018-ban bűnösnek vallotta magát a szövetségi kampányfinanszírozási törvény megsértésében. Tanúvallomásában közölte, hogy Trump szervezte meg a kifizetést Danielsnek. A szövetségi ügyészek úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat Trump ellen, a nyomozást 2019-ben lezárták.

Bragg azzal érvel, hogy az ügy Trump azon törekvéséről szól, hogy befolyásolja a 2016-os választásokat – amikor is az üzletemberből lett politikus legyőzte akkori demokrata riválisát, Hillary Clintont – azzal, hogy megvásárolja a róla potenciálisan káros információkkal bíró emberek hallgatását.

Ehhez kapcsolódóan: Biden és Trump már az elnökválasztási visszavágóra készül

Az ügyészek szerint Cohen elrendezte, hogy fizessenek Karen McDougal Playboy-modellnek is, aki azt állította, hogy neki is volt szexuális kapcsolata Trumppal – ezt Trump tagadta.

New Yorkban az üzleti nyilvántartások meghamisítása más bűncselekmény elkövetése vagy eltitkolása érdekében bűncselekménynek számít, és négy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A másik három büntetőügyben nem tűzték ki a tárgyalás idejét. Ha visszaszerzi az elnöki posztot, Trump leállíthatja a két szövetségi vádemelést, ha addig nem kerül sor tárgyalásra.

Ehhez kapcsolódóan: Békepárti legendaként beszélt Trumpról Orbán Viktor, szerinte Joe Biden és az EU háborúpárti

Bragg 2023. áprilisi vádemelése után megugrott a Trump kampányát támogató adományok száma, sőt felmérések szerint nőtt az előnye a republikánus elnökjelöltségért vívott harcban riválisaival szemben, amelyet végül márciusban meg is nyert.

Egyes politikai stratégák szerint egy esetleges elmarasztaló ítélet árthat Trumpnak az elnökválasztási kampányában.

A Reuters/Ipsos februári közvélemény-kutatásában a magukat republikánusnak vallók negyede és a függetlenek fele nyilatkozott úgy, hogy nem szavazna Trumpra, ha az esküdtszék bűncselekmény miatt elítélné. Ez szoros verseny esetén fontos lehet.

Kyle Kondik, a Virginia Egyetem munkatársa ugyanakkor úgy vélekedett: nem biztos abban, hogy a hallgatási pénzek ügyében indított per kárt okoz majd Trumpnak, mert sokan megszokták már, hogy a volt elnök megszegi a normákat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG