Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden lemondatná a New York-i kormányzót a szexuális zaklatások miatt


Andrew Cuomo New York-i kormányzó a koronavírus-járvány kitörését követő napi sajtótájékoztatók egyikén Manhattanben, 2020. július 13-án
Andrew Cuomo New York-i kormányzó a koronavírus-járvány kitörését követő napi sajtótájékoztatók egyikén Manhattanben, 2020. július 13-án

Joe Biden amerikai elnök lemondásra szólította fel Andrew Cuomo New York -i kormányzót, miután egy független vizsgálat hitelesnek találta az ellene felhozott zaklatási vádakat. A politikust több nő is megvádolta.

„Úgy gondolom, le kellene mondania” – mondta Biden augusztus 3-án demokrata párttársáról, aki már a harmadik ciklusát tölti kormányzóként.

Más magas rangú demokrata politikusok, köztük Nancy Pelosi házelnök (Kalifornia) és New York mindkét szenátora szintén Cuomo leköszönését szorgalmazta.

A vádak zömét eredetileg tavaly télen hozták nyilvánosságra, ezt többszöri felszólítás követte a lemondásra.

Megvárta a vizsgálat végét

Biden akkor azt mondta, hogy ha a vizsgálat hitelesnek találja a nők állításait, ő is lemondásra szólítja fel Cuomót. Augusztus 3-án a Fehér Házban azt mondta: „Kitartok a kijelentés mellett.”

New York állam demokrata többségű közgyűlésének elnöke kijelentette, hogy Cuomo elveszítette a testület bizalmát, és „nem maradhat tovább a hivatalában”. A házelnök már engedélyezte a felelősségre vonási eljárást megelőző vizsgálatot Cuomo magatartásáról.

A csaknem öt hónapig tartó nyomozás arra a következtetésre jutott, hogy igazat mondott az a tizenegy nő, akik keresetet nyújtottak be Cuomo ellen. Megállapította, hogy Cuomo tapogatta, megcsókolta őket vagy kétértelmű megjegyzéseket tett a szexuális életükre, illetve a megjelenésükre. Ezzel „ellenséges és mérgező munkakörnyezetet” teremtett, megsértette a törvényt.

A szintén demokrata Letitia James főügyész azt mondta, hogy a vizsgálat „a félelem légkörét” tárta fel, amelyben Cuomo szexuálisan zaklatott több nőt, köztük sok fiatalt. Arra is rámutatott, hogy a kormányzó irodája bosszút állt egy korábbi alkalmazotton, aki jogsértéssel vádolta.

Azt mondja, csak baráti légkört akart

A 63 éves Cuomo tagadta, hogy helytelenül viselkedett, és világossá tette, hogy nem tervezi a lemondását.

Azt mondta, vádlói félreértelmezték a szavait, gesztusait és viselkedését, és kitartott amellett, hogy mindig csak baráti légkört akart teremteni.

„A tények sokban különböznek a leírtaktól – mondta videós válaszában. Azt állította, hogy – soha senkit nem érintett meg helytelenül és nem közeledett senkihez szexuálisan illetlenül”.

A nyomozás egy polgári vizsgálat része volt, és nem von maga után automatikusan vádemelést Cuomo ellen. Mindazonáltal az Albany megyei kerületi ügyész saját vizsgálatot folytat, és begyűjtött ehhez minden lényeges anyagot.

Cuomo, három felnőtt lány elvált apja azt mondta: „nem hagyja, hogy megzavarják” abban a munkában, amelyet a Covid–19 járvány elleni küzdelemben folytat.

Cuomo a járvány kezdeti napjaiban vált országosan népszerűvé, amikor hozzáértő vezetőként mutatkozott be a napi sajtótájékoztatókon.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG