Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden megoldást próbál találni a globális chiphiányra


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Joe Biden új amerikai elnök rendeletet ír alá szerdán a számos fontos iparágat a termelés csökkentésére kényszerítő globális chiphiány megoldása érdekében.

A chiphiány ügyét Biden a nap folyamán megvitatja egy kétpárti kongresszusi munkacsoport tagjaival, miután a jelenség aggodalmat kelt a törvényhozásban is.

Bennfentes források szerint a tervezett elnöki rendelet nyomán száznapos vizsgálatnak vetik alá a kritikus fontosságú területek ellátási láncait, ilyenek a félvezetők, illetve az elektromos járművek akkumulátorai, a ritkaföldfémek és a gyógyszeripari termékek.

Ennek keretében kielemzik egyes szektorok működését, különös tekintettel a védelmi iparra, az egészségügyre, a kommunikációs technológiákra, a szállításra, valamint az energetikára és az élelmiszeriparra.

Ellátási hiány

Az Egyesült Államok a koronavírus-világjárvány kezdete óta ellátási hiánnyal küzd több téren is, eleinte például arcmaszkokból és gumikesztyűkből sem volt elég az egészségügyi dolgozók számára.

A chiphiány, amely egyebek mellett esetekben az autógyártókat is termelésük csökkentésére kényszerítette, hamar komoly aggodalmat keltett a Fehér Házban.

„Ne értsenek félre, nem csupán jelentéseket akarunk rendelni. Intézkedéseket is tervezünk a hiányosságok kezelésére, amint azonosítjuk azokat” – mondta egy névtelenséget kérő forrás a Reuters brit hírügynökségnek.

A Ford autógyár nemrég arról számolt be, hogy a félvezetők hiánya az idei első negyedévben mintegy 20 százalékkal visszavetheti a vállalat termelését. Hasonlóképpen, a General Motors is korlátozni kényszerült a gyártását az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban.

Noha az amerikai chipgyártók a globális eladások 47 százalékáért felelősek, az előállításnak már csak nagyjából 12 százaléka zajlik az országban, ugyanis ennek nagy részét kiszervezték külföldre. 1990-ben utóbbi szám még 37 százalék körül volt.

Védelmi intézkedések

Bidenre erős nyomást gyakorolnak a republikánus törvényhozók annak érdekében, hogy az új generációs chipek hazai gyártásának támogatásával lépjen fel az amerikai ellátási láncok védelméért.

„Határozottan felszólítom a Biden-adminisztrációt, hogy részesítse előnyben a feltörekvő és kritikus technológiák, például a félvezető-ipar védelmét a Kínai Kommunista Párt szorításával szemben” – írta Michael McCaul republikánus képviselő a Fehér Háznak küldött levelében.

Az elnöki rendelet célként tűzi ki az amerikai ellátási láncok diverzifikálását, egyebek mellett a kínai ritkaföldfémektől való függőség csökkentését. Továbbá fejleszteni akarják az egyesült államokbeli termelést, korlátozni bizonyos anyagok importját, illetve ennek kiegészítéseként Washington partnerségre kíván lépni egyes ázsiai és latin-amerikai országokkal.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG