Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden szerint a „mészáros” Putyin „nem maradhat hatalmon”


Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói királyi kastélyban, Lengyelországban, 2022. március 26-án, szombaton.
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói királyi kastélyban, Lengyelországban, 2022. március 26-án, szombaton.

A diplomáciában szokatlanul keményen fogalmazott Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban, az egy hónapja tartó ukrajnai háborúban elkövetett tettei miatt „mészárosnak” nevezte az orosz vezetőt, aki „nem maradhat hatalmon”. Biden a Varsóban tartott rendezvényen arról is beszélt, nem biztos, hogy Oroszország változtatott volna a háború céljain, és csak Kelet-Ukrajnára koncentrál.

Az amerikai elnök a varsói királyi kastélyban tartott beszédet azután, hogy Lengyelországban találkozott vezető ukrán miniszterekkel, illetve más NATO- és EU-szövetségesekkel. Biden egyértelműen figyelmeztette Oroszországot. „Eszébe se jusson a NATO területére benyomulni, akár egyetlen centiméternyire sem” – Biden a NATO alapszerződésének 5-ös cikkelyére utalt, amely szerint, ha egy NATO-tagállamot támadás ér, a többi állam a segítségére siet.

Üzenet az orosz állampolgároknak

A rendezvényen, amelyen ukrán menekültek is jelen voltak, Biden emellett „mészárosnak” hívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Mint mondta, „hosszú küzdelemre kell felkészülni” Ukrajnában, de az Egyesült Államok támogatja az ukrán népet és az ukrán kormányt. Putyinról pedig úgy fogalmazott, „Az Isten szerelméért, ez az ember nem maradhat hatalmon!”

Bár a Fehér Ház gyorsan intézkedett, hogy mérsékelje Biden Putyinnal kapcsolatos példátlan megjegyzéseit – a közlemény szerint az Egyesült Államok nem törekszik rezsimváltásra Oroszországban, hanem csak arra, hogy Putyin nem hatalmaskodhat szomszédai felett – a Kreml azonnal tiltakozott. Egy tisztviselő szerint a személyes támadások „beszűkítik a kétoldalú kapcsolatok lehetőségeit”.

Többek szerint a megjegyzés az orosz állampolgárokhoz szólt – különösen, mivel Biden nekik is üzent, mondván, az orosz nép „nem az ellenségünk”, és a szankciókról csak az orosz kormány a hibás.

Nem biztos, hogy Putyin megelégszik Kelet-Ukrajnával

Biden kétségbe vonta Oroszország azon jelzését is, hogy csökkentheti háborús céljait, hogy Kelet-Ukrajnára koncentráljon. Az elnök azt mondta, „nem biztos” abban, hogy Moszkva valóban megváltoztatta céljait, annak ellenére, hogy ezek eddig „stratégiai kudarcot” eredményeztek.

Az állítólagos stratégiaváltásnak ellentmond, hogy a héten két orosz rakétacsapás is érte Ukrajna nyugati részét. Az egyik célpontja a nyugat-ukrajnai Lviv volt, amely csupán 70 kilométerre fekszik a lengyel határtól. A támadásban legalább öt ember megsebesült - közölte Makszim Kozytsky regionális kormányzó.

Mégis jöhetnek a lengyel vadászgépek?

Biden varsói beszéde előtt Brüsszelben tárgyalt a NATO-szövetségesekkel, Varsóban pedig találkozott Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel, hogy határozottan kifejezze Kijev támogatását. Az, hogy a két miniszter vállalta a személyes kiutazást Ukrajnából, azt jelezheti, hogy bizakodók az orosz erők elleni harc sikerében.

Kuleba a megbeszélés után az AFP-nek úgy nyilatkozott, megnyílt az út azelőtt, hogy Ukrajna a szovjet időkből származó vadászgépeket kapjon Lengyelországtól. Korábban az Egyesült Államok ezt túl kockázatosnak ítélte, Kuleba szerint viszont „most már nem ellenzi ezt”, és most Lengyelországon múlik, felajánlja-e a gépeket.

XS
SM
MD
LG