Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz tábornok halt meg a harcokban, állítja az ukrán hadvezetés


Sortűz az orosz hadsereg egyik főhadnagyának temetésén. A katonatiszt Ukrajnában esett el az orosz invázió első napján, 2022. február 24-én.
Sortűz az orosz hadsereg egyik főhadnagyának temetésén. A katonatiszt Ukrajnában esett el az orosz invázió első napján, 2022. február 24-én.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint Jakov Rezancev altábornagy a déli Herszon város közelében végrehajtott támadásban vesztette életét. Rezancev a 49. egyesített hadtest parancsnoka volt. Egy nyugati tisztviselő azt mondta, hogy ő a hetedik tábornok, aki meghalt Ukrajnában, és a második altábornagy.

A BBC beszámolója szerint az orosz csapatok alacsony morálja kényszeríthette rá az orosz hadvezetést arra, hogy a frontvonalakhoz közelebb is megjelenjenek a magas rangú tisztek.

Az ukrán hadsereg által lehallgatott beszélgetésben egy orosz katona panaszkodott, hogy Rezancev azt állította az invázió negyedik napján, hogy a háború órákon belül véget ér. Az ukrán sajtó március 25-én arról számolt be, hogy a tábornokot a Herszon melletti csornobajvkai légitámaszponton ölték meg, amelyet Oroszország főhadiszállásként használ, és az ukrán hadsereg már többször is támadta.

A hírek szerint egy másik altábornagy, Andrej Mordvicsev is ugyanezen a légibázison halt meg egy másik ukrán támadásban. Herszon volt az első ukrán város, amelyet elfoglaltak az orosz erők, és a hírek szerint naponta tartanak tüntetéseket a településen az orosz megszállás ellen.

Bár Oroszország eddig csak egy tábornok halálát erősítette meg, kijevi és nyugati tisztviselők úgy vélik, hogy a háború kezdete óta már heten haltak meg a harcokban.

Magomed Tusajev, a csecsen nemzeti gárda vezérőrnagyának halála azonban vitatott.

Problémák lehetnek az orosz seregben a morállal

Szokatlannak számít, hogy ilyen magas rangú orosz tisztek ilyen közel vannak a frontvonalhoz. Nyugati tisztviselők úgy vélik, hogy erre az orosz csapatok alacsony morálja miatt van szükség.

A váratlanul erős ukrán ellenállás, a rossz minőségű felszerelések és az orosz csapatok magas emberveszteségei mind hozzájárulnak az alacsony morálhoz.

A feltételezések szerint az orosz erők részben nyílt kommunikációs rendszereket, például mobiltelefonokat és analóg rádiókat használnak, amelyek könnyen lehallgathatók, és így kiderülhet a magas rangú tisztek tartózkodási helye.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök belső köréhez tartozó személy azt mondta a The Wall Street Journalnak, hogy Ukrajnának egy külön katonai hírszerző csoportja van, amely az orosz tisztekre vadászik.

A BBC összefoglalója szerint március 25-én egy nyugati tisztviselő arról számolt be, hogy egy orosz ezredest saját katonái szándékosan gázoltak el és öltek meg, a dandárja által elszenvedett veszteségek miatt. A 37. motoros lövészdandár parancsnokának meggyilkolása „betekintést enged az orosz erőknél jelen lévő morális kihívásokba” – mondta a tisztviselő.

Vlagyimir Putyin eddig csak egy tábornok halálát ismerte el, Andrej Szuhovetszkij vezérőrnagyét, a háború kezdete után nem sokkal mondott beszédében.

Oroszország szerint 1351 katonája halt meg az ukrajnai háború kezdete óta, de Kijev és nyugati tisztviselők szerint ez a szám valójában sokkal magasabb.

A kijevi és nyugati tisztviselők úgy a háború kezdete óta a harcokban elhunyt orosz főtisztek:

  1. Jakov Rezancev - Az altábornagy a Herszon város melletti Csornobaivka légibázison vesztette életét egy ukrán támadásban. Tavaly altábornaggyá léptették elő, és az orosz déli katonai körzet 49. egyesített hadtestének parancsnoka volt. Állítólag részt vett Oroszország szíriai hadműveletében.
  2. Andrej Mordvicsov - Ukrán isztviselők szerint Andrej Mordvicsov a Herszon melletti csornobajvkai légitámaszpontra mért csapásban halt meg. A déli katonai körzet 8. orosz egyesített hadtestének parancsnoka volt. Halálát március 18-án jelentették.
  3. Oleg Mityaev - A vezérőrnagy állítólag Mariupol város közelében halt meg, ahol az eddigi legsúlyosabb harcok zajlottak. A nacionalista Azov-ezred állítja azt, hogy megölte. Az orosz hadsereg 150. motoros lövészhadosztályának a parancsnoka volt. Ez egy viszonylag új, 2016-ban alapított egység, amelynek székhelye az ukrán határhoz közeli rosztovi régióban található. Ukrajna azt állítja, hogy az egységet azért hozták létre, hogy részt vegyenek a kelet-ukrajnai szeparatisták által ellenőrzött területeken zajló konfliktusban, bár Oroszország tagadja, hogy hadserege részt vett volna az ottani harcokban.
  4. Andrej Kolesnikov - Hivatalos ukrán források szerint március 11-én vesztette életét a harcokban Andrej Kolesznyikov vezérőrnagy, a 29. egyesített hadtest parancsnoka. Halálának körülményeit nem közölték. Állítólag ő volt a harmadik orosz tábornok, akit Ukrajnában megöltek.
  5. Vitalij Geraszimov - Vitalij Geraszimov vezérőrnagyot, az orosz 41. egyesített hadtest vezérkari főnökét március 7-én ölték meg Harkiv környékén – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az orosz határ közelében fekvő Harkivot az orosz erők folyamatosan támadták. Az ukrán hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvételt arról, hogy állítólag két orosz biztonsági szolgálati tiszt beszélt Geraszimov haláláról, és arról panaszkodnak, hogy a biztonságos kommunikációs hálózatok már nem működtek Ukrajnában. Geraszimov részt vett a második csecsen háborúban, a szíriai orosz hadműveletben, valamint a Krím orosz annektálásában 2014-ben.
  6. Andrej Szuhovetszkij - A vezérőrnagyot, a Geraszimovval azonos egység parancsnok-helyettesét állítólag egy mesterlövész ölte meg március 3-án. Geraszimovhoz hasonlóan Szuhovetszkij is részt vett a krími és a szíriai hadműveletekben. A többi tábornokkal ellentétben Szuhovetszkij haláláról beszámolt az orosz média, és maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette, hogy Ukrajnában meghalt egy tábornok.
XS
SM
MD
LG