Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden visszavonná az orosz–német gázvezeték miatti szankciókat


Egy Északi Áramlat 2 útjelző tábla Németországban, 2020. szeptember 7-én.
Egy Északi Áramlat 2 útjelző tábla Németországban, 2020. szeptember 7-én.

Mégsem vezetne be szankciókat az orosz–német gázvezeték miatt Joe Biden, szerinte a vezeték elkészülése mára tény, és a szankciók csak az európai NATO-szövetségeseknek ártanának.

Már szinte teljesen elkészült a Balti-tenger alatti Északi Áramlat 2, az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték, és bár az amerikaiak nem örülnek neki, Joe Biden mostani bejelentése alapján mégis beletörődnek az új vezeték építésébe.

Ukrajna járhat rosszul

„Nem mondhatom meg Németországnak, mit tehet és mit nem. Szerintem kontraproduktív lenne az európai kapcsolataink szempontjából most szankciókat bevezetni” – mondta egy sajtótájékoztatón az amerikai elnök, aki hozzátette, kezdettől fogva ellenezte a projektet.

Az eredeti Északi Áramlatot kiegészítő gázvezetéket 2012 óta építik, és bár már régóta vita tárgyát képezi, mára mintegy 95 százalékban kiépült, és idén szeptemberben működésbe is léphet. A gázvezetékkel szembeni legnagyobb kritika, hogy növeli Európa függőségét az orosz energiaexporttól. Ez az amerikaiak álláspontja is, akik azért is lobbiztak a projekt ellen, mivel az új vezetékkel Ukrajna is rosszul járna.

Ukrajna a 2014-es fordulat óta egyre fontosabb szövetségese az Egyesült Államoknak és az EU-nak. Az ukrán gazdaság fontos jövedelemforrása a gáztranzitdíj, amit az orosz Gazprom fizet az országon áthaladó gázszállítmányokért. Ettől a pénztől nagyrészt eleshetnek az ukránok, ha újabb alternatív útvonalon indulna el a gázszállítás.

A vita végül Donald Trump elnöksége alatt odáig fajult, hogy az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette az építkezésben résztvevő német cégeket is. Az amerikai külügyminisztérium még a múlt héten is azt közölte, a Nord Stream 2 AG és a vezérigazgató, Matthias Warnig szankciós listára kerülhet a projekt miatt. Ennek ellenére a német kormány nem függesztette fel az építkezést.

Merkellel és Putyinnal is tárgyal

Biden egyik fő külpolitikai ígérete az Egyesült Államok és szövetségesei közti jó viszony helyreállítása volt a választáson. Az elnök júniusban európai körutat tervez, ahol Angela Merkel német kancellárral is találkozik. Merkel május 24-én azt mondta, számít arra, hogy a találkozón az Északi Áramlat 2 is szóba kerül. Biden szintén úgy nyilatkozott: reméli, hogy a vezeték elkészülése után kompromisszumos megoldást találnak majd.

Biden a napokban jelentette be azt is, hogy június 16-án Genfben tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozó programja még nem ismert, de a két ország között számos konfliktust kellene rendezni: a Fehér Ház szerint az oroszok beleavatkoztak a tavalyi amerikai elnökválasztásba, a Biden-kormány kritizálta Oroszországot Alekszej Navalnij ellenzéki vezető letartóztatása és bebörtönzése miatt. Továbbá úgy gondolja, hogy orosz ügynökök segítséget nyújthatnak a táliboknak Afganisztánban az ott állomásozó amerikai csapatok megtámadásához.

XS
SM
MD
LG